LUMINUS DIENT VERGUNNINGSAANVRAAG IN VOOR BATTERIJPARK VAN 150 MW

Luminus heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor een grootschalig batterijproject. Het batterijpark van 150 MW zal worden aangesloten op het ELIA-net op de site van Luminus in Lixhe bij Navagne (Visé, Wallonië). Een goede zaak voor het milieu, het elektriciteitsnet en de bevoorradingszekerheid. ​

Opslag als bondgenoot van hernieuwbare energie

Het batterijproject van 150 MW van Luminus mikt op een opslagcapaciteit van 300 MWh of 600 MWh, hetzij de mogelijkheid om gedurende 2u of 4u energie te leveren. Als ideale aanvulling op hernieuwbare energie zullen batterijen een belangrijk onderdeel worden van de energiemix. Ze zullen het mogelijk maken om op zonnige of windrijke dagen overtollige energie op te slaan en later terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

Om te bouwen aan een CO2-neutrale toekomst wil Luminus dit batterijproject ontwikkelen en tegelijkertijd inzetten op hernieuwbare energie. De batterijen zullen het mogelijk maken om aan de vraag te voldoen wanneer er geen wind of zon is en om het elektriciteitssysteem gedurende dag te optimaliseren. Dankzij deze flexibiliteit die aan het elektriciteitsnet wordt geboden, kunnen pieken in tijden van congestie worden afgevlakt en tekorten worden aangevuld wanneer de productie lager is dan de vraag.

Goed voor de bevoorradingszekerheid

Het batterijpark komt in de buurt van de waterkrachtcentrale van Lixhe. Voor de aansluiting op het elektriciteitsnet wordt hoofdzakelijk een bestaande lijn gebruikt en de aanpassing van het net door Elia zal ook andere bedrijven ten goede komen die stroomopwaarts van de Lixhe-waterkrachtcentrale zijn aangesloten. Door te streven naar ingebruikname in de winter van 2025-2026 zullen de Luminus-batterijen actief bijdragen aan de bevoorradingszekerheid die in die periode als kritiek wordt beschouwd door de netbeheerder.

 

Nico De Bie

Communication Director, Luminus

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be