Luminus en GoodPlanet installeren zonnepanelen op schooldaken

Luminus en GoodPlanet bieden Brusselse en Waalse scholen een fotovoltaïsch project aan: Power to School. Dit project omvat de financiering en plaatsing van zonnepanelen, alsook een educatief programma om de leerlingen en hun ouders te sensibiliseren voor de uitdagingen op het vlak van duurzame ontwikkeling.

Samen bouwen aan de duurzame school van morgen en de energiefactuur verminderen

Luminus staat in voor de uitvoering van de haalbaarheidsstudie, het ontwerp, de plaatsing, de inwerkingstelling en het onderhoud van de fotovoltaïsche installatie. Die installatie wordt volledig gefinancierd door Luminus, dat groenestroomcertificaten zal ontvangen en eventueel een huur over een periode van 10 jaar om de investering te dekken. De school zal de stroom kunnen gebruiken die ze dankzij de zonnepanelen zelf produceert.

Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus: “We zijn verheugd dat we samen met GoodPlanet leerlingen warm kunnen maken voor de energieomschakeling en scholen de kans kunnen bieden hun CO2-uitstoot en energiefactuur te verminderen.”

GoodPlanet stimuleert het grote publiek om een duurzame levensstijl aan te nemen

 “Al 20 jaar lang stimuleert GoodPlanet het grote publiek om te bouwen aan een duurzame samenleving. Wie dit wil doen, moet rationeel leren omgaan met onze energie: minder, beter en anders verbruiken. Wie wil bouwen aan de school van morgen, moet inzetten op technische oplossingen en gedragsveranderingen. Het project ‘Power to School’ speelt in op beide aspecten”, aldus Jo Van Cauwenberghe, Directeur van GoodPlanet.

Dankzij het educatieve programma van GoodPlanet zullen de leerlingen van de betrokken klassen gesensibiliseerd worden voor het thema ‘energie’ en voor de problematiek van de klimaatverandering. De leerlingen vormen de drijvende kracht om gedragsveranderingen op het vlak van energiegebruik op school teweeg te brengen. Ze zullen een audit en concrete acties uitvoeren om iedereen op school aan te sporen rationeler om te gaan met energie. Met deze pedagogische begeleiding wil men de gewoonten van scholen veranderen, om zo de fotovoltaïsche installaties optimaal te benutten.

Eerste fotovoltaïsche installatie reeds geplaatst

Onlangs werd een eerste fotovoltaïsche installatie van 100 kWc, hetzij 370 zonnepanelen, geplaatst in een school uit het Brussels Gewest. Op die manier zal de school jaarlijks minstens € 8.000 kunnen besparen. “Onze school is uitermate verheugd over de samenwerking met EDF Luminus in het kader van de plaatsing van zonnepanelen. Op de eerste plaats vanuit financieel oogpunt: dit project heeft ons geen euro gekost en bovendien zagen we onze energiefactuur dalen. Dat is van cruciaal belang voor een school. Op pedagogisch vlak creëerde het project een grote dynamiek binnen onze school: de ouders feliciteren ons met ons ecologische engagement, de leerkrachten nemen dit project op in hun lespakket en de kinderen zijn trots dat ze op een groene school zitten”, aldus de directeur van de school.

Céline Fremault, Brussels minister van Leefmilieu en Energie: “De energiefacturen verzwaren de lasten die wegen op instellingen zoals scholen, kinderdagverblijven en universiteiten. Kiezen voor performante isolatie, de verwarmingsketel vervangen, nieuwe ramen plaatsen of fotovoltaïsche panelen installeren … het zijn allemaal voorbeelden van maatregelen die goed zijn voor de portefeuille én voor het milieu. Het Brussels Gewest kent energiepremies en groenestroomcertificaten toe, die de rentabiliteit van de installaties voor groenestroomproductie garanderen. Als minister zet ik resoluut in op de ontwikkeling van zonne-energie in Brussel. Ik ben dan ook zeer enthousiast over het ‘Power to School’-initiatief, dat niet enkel voorziet in de financiering en plaatsing van fotovoltaïsche panelen, maar dat leerlingen ook sensibiliseert voor hernieuwbare energie.”

 

 

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be