Luminus en Zefier richten Zo-Fier op voor een groenere energietoekomst

Luminus en Zefier, een gemeentelijke holding met participaties in milieuvriendelijke energieproductie, hebben vandaag Zo-Fier nv opgericht, een gemeenschappelijk filiaal dat zich gaat toeleggen op de ontwikkeling, de bouw en de uitbating van projecten voor hernieuwbare energie in de 168 Vlaamse gemeentes waar Zefier actief is. Deze gemeentes krijgen voortaan de mogelijkheid om strategische partnerships aan te gaan in windturbineprojecten die door Luminus in hun gemeente worden ontwikkeld. Luminus bezit een participatie van 55% in Zo-Fier. Zefier heeft 45% in handen.

Burgerparticipatie

Luminus en Zefier willen samen projecten rond hernieuwbare energie opzetten en de omwonenden daarbij zo veel mogelijk betrekken. Zefier is reeds actief in 168 gemeentes, goed voor 4,2 miljoen inwoners of 65% van de Vlaamse bevolking. Zefier is zo meteen de grootste, onrechtstreekse burgercoöperatie. Via de participatie van Zefier in Zo-Fier zullen de gemeentelijke aandeelhouders van Zefier voortaan kunnen participeren in windprojecten van Luminus in hun gemeente.

Voor Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus, “sluit de oprichting van Zo-Fier perfect aan bij de strategie van Luminus. Als producent van groene energie willen we bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst waarbij bescherming van de planeet, welzijn en economische groei met elkaar verzoend worden dankzij elektriciteit en innovatieve diensten. Om projecten rond hernieuwbare energie op te zetten hebben we zowel burgers als overheden nodig. Met Zo-Fier kunnen we hen nog meer betrekken en onze lokale verankering versterken. Enkel samen maken we het verschil.”

Henk Kindt, schepen van de stad Roeselare, voorzitter van Zefier: “Voor Zefier is dit partnerschap met Luminus een belangrijke volgende stap in de uitbouw van de participaties in hernieuwbare energieprojecten en dus een bijdrage in het halen van de klimaatdoelstellingen. Dit is mogelijk dankzij de steun en het vertrouwen van meer dan de helft van de Vlaamse steden en gemeenten. Met het behaalde rendement kunnen zij zelf dan weer investeren in hun stad of gemeente. Tweemaal winst dus: voor het klimaat én voor de burger.”                 

Windturbineproject Eeklo

Het eerste project voor hernieuwbare energie dat wordt opgenomen in Zo-Fier is een windturbine te Eeklo. De stad Eeklo participeert via Zefier voor 45% in de windturbine die zal gebouwd worden in de Vrouwestraat. Luminus participeert voor 55%. 

Christophe De Waele, eerste schepen van de stad Eeklo, bestuurder van Zefier: “Inzake hernieuwbare energie is Eeklo altijd een pionier geweest. Sedert jaar en dag nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en promoten we de ontwikkeling van duurzame energieproductie waarbij de burgers mee kunnen participeren. We worden dan ook dé energiestad van Vlaanderen genoemd. Met binnenkort 23 windturbines op ons grondgebied zijn we bovendien een voorbeeld voor vele steden en gemeenten. Dankzij Zefier, Luminus en het engagement van het Eeklose stadsbestuur kan elke Eeklonaar ‘Zo-Fier’ zijn om mede-eigenaar van een windturbine in de eigen achtertuin te zijn.”

De strijd tegen de klimaatverandering

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Meer dan 26% van zijn energieproductie is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen van Belgische oorsprong. Luminus zet sinds 2001 in op windenergie en haar windpark kent een constante groei. Met zijn 234 windturbines heeft het bedrijf een geïnstalleerd vermogen van 588 MW, wat overeenkomt met het verbruik van ongeveer 319.000 gezinnen.

Over Zefier

Zefier cvba werd in september 2017 opgericht met het oog op de splitsing per 1 april 2018 van vijf Vlaamse financieringsverenigingen (Figga, Finea, Fingem, Finilek en Finiwo). Zefier heeft diverse participaties in projecten die elektriciteit opwekken door middel van hernieuwbare bronnen (windturbines en zonnepanelen). De statuten definiëren strategische participaties als “deelnemingen of andere investeringen in ondernemingen van publiek of privaat recht die geheel of ten dele, doch niet in ondergeschikte orde, actief zijn in de milieuvriendelijke energieopwekking en/of in de opslag van energie, hoofdzakelijk op het grondgebied van het Vlaams Gewest, met inbegrip van de gedeelten van de Noordzee waar België territoriale en exploitatierechten op kan doen gelden”. Met 4,2 miljoen inwoners of 65 % van de Vlaamse bevolking is Zefier de facto de grootste onrechtstreekse burgercoöperatie. Eind 2020 participeerde Zefier in 87 operationele windturbines met een nominaal vermogen van 275,80 MW en in 72.408 zonnepanelen met een geïnstalleerd piekvermogen van 20.897,71 kWp.

 

 

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Philippe Rossie

Directeur, Zefier

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be