Luminus gebruikt slimme radar in Gentse haven om vliegbewegingen van vogels in de buurt van windturbines in kaart te brengen

In de Gentse haven draait sinds kort een radar die een goed zicht geeft op hoe vogels leven en zich bewegen in de buurt van windturbines. Dankzij de innovatieve 3D-technologie van deze radar kan Luminus alle vliegbewegingen in een straal van zeven kilometer rondom haar windturbines detecteren en dit 24 uur op 24 uur. Met de resultaten hoopt de nummer 1 in windenergie op het vasteland in België nog beter te kunnen bepalen of en wanneer het zin kan hebben één of meerdere turbines tijdelijk stil te leggen.

3D-radar

MAX® is een 3D-radar die werd ontwikkeld om objecten op te speuren in de lucht. Dit type toestel, dat doorgaans op luchthavens wordt gebruikt om vogels op te sporen, kan ook ingezet worden voor natuurstudies of om de risico’s op vogelsterfte door windparken te verminderen. Sinds kort wordt deze radar door Luminus ingezet in de Gentse Haven om het gedrag van vogels te analyseren. In tegenstelling tot klassieke natuurstudies, waarbij gedurende enkele dagen vogeltellingen worden uitgevoerd aan de voet van een windturbine, neemt de radar permanent vogelbewegingen waar. De radar werd er bovendien geïnstalleerd op een modulaire mast op hoogte die verplaatsbaar is zodat een goed zicht op de vogels in het gebied kan verkregen worden.  

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus : “Luminus zet zich al vele jaren in voor de biodiversiteit, ook in de buurt van onze windparken. We weten dat windturbines een impact kunnen hebben op vogels, maar door bij de zoektocht naar geschikte locaties rekening te houden met de belangrijke broed-, pleister-, rust- en doortrekgebieden van vogels, vermijden we al een heel groot deel van de mogelijke impact. Door de inzet van de radar hopen we die impact nog meer te verkleinen.”

Siete Hamminga, CEO van Robin Radar Systems: “Met de 3D-radargegevens van MAX® wordt heel wat informatie verkregen over de activiteit van vogels en kan de impact van windturbines op de lokale vogelpopulatie en trekvogels geanalyseerd worden.”

Windturbines gericht stilzetten

Dankzij de radar bekomt Luminus een veel diepgaander beeld van de vogelbewegingen in de Gentse haven. Een team van natuurexperten zal de data verwerken die gedurende zes maanden worden verzameld.  Met de resultaten kan nagegaan worden of vogels inderdaad in bepaalde vaste vliegtrajecten vliegen, of vogels windturbines mijden, of weersomstandigheden hun vlieggedrag bepalen en of zo vliegbewegingen kunnen voorspeld worden. Met die voorspellingen kan Luminus zijn windturbines heel gericht stilzetten, bijvoorbeeld een welbepaald uur in de nacht.

De strijd tegen de klimaatverandering

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Meer dan 26% van zijn energieproductie is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen van Belgische oorsprong. Luminus zet sinds 2001 in op windenergie en haar windpark kent een constante groei. Met zijn 234 windturbines heeft het bedrijf een geïnstalleerd vermogen van 588 MW, wat overeenkomt met het verbruik van ongeveer 319.000 gezinnen. 

Over Robin Radar Systems

Robin Radar Systems is een van de snelst groeiende technologiebedrijven in Nederland, die met zijn vogel- en droneradars bruikbare informatie levert om de veiligheid en zekerheid te vergroten. Zijn vogelradars worden gebruikt voor het vermijden van vogelimpact op civiele en militaire vliegvelden in de hele wereld, maar ook om de impact van windmolenparken op vogels te beperken. De droneradars worden gebruikt op vliegvelden en voor de bescherming van kritieke infrastructuur, militaire installaties en veiligheidsevenementen in de hele wereld. Robin heeft meer dan 100 geïnstalleerde en dit aantal blijft groeien. Meer info op www.robinradar.com

Over Tillen

Tillen maakte voor de Robin radar in de Gentse haven een modulaire mast die makkelijk verplaatsbaar is. Tillen levert expertise op het gebied van werktuigbouwkunde en constructietechniek; het creëren, leveren en uitvoeren van op maat gemaakte oplossingen voor het hanteren van zware en onhandelbare lasten. Hun portfolio is aanpasbaar aan allerlei markten en toepassingen en omvat niet alleen projecten op basis van zwaar hijswerk, maar ook het ontwerp van speciale apparatuur, ondersteuningsconstructies en handling-apparatuur. Meer info op www.tillen.eu.

 

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be