Luminus, gemobiliseerd en solidair in het licht van de coronacrisis

Sinds het begin van de gezondheidscrisis zetten de medewerkers van Luminus zich allemaal in om hun taken ten dienste van de gemeenschap te blijven uitvoeren. In het bijzonder de productie van elektriciteit, de levering van gas en elektriciteit, de levering van energiediensten en het onderhouden van klantrelaties. Hun activiteiten zijn nog essentiëler geworden in deze crisistijden. Hun engagement heeft ook geleid tot verschillende initiatieven om moeilijkheden ten gevolge van de epidemie te helpen verlichten: de verdeling van gebruikte en gereviseerde laptops aan scholen en een schenking aan de Koning Boudewijnstichting.  

Continuïteit van de productieactiviteiten

Dankzij een sterke mobilisatie van onze ploegen blijven de verschillende productie-eenheden (waterkracht, wind, zon en thermisch) van Luminus elektriciteit produceren. In het kader van deze pandemie heeft Luminus een solide organisatie op poten gezet die het mogelijk maakt om de continuïteit van zijn activiteiten op korte en middellange termijn te garanderen en dit met het grootste respect voor de veiligheid van zijn werknemers en onderaannemers. De veiligheids- en milieuvoorschriften worden strikt nageleefd.

In Gent levert de stadsverwarming van Luminus warm water en warmte aan het AZ Sint-Lucas en aan de woonzorgcentra Sint-Jozef en Domino. Newelec, filiaal van Luminus, heeft onlangs de uitbreiding van de afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis van Waremme afgerond en de Groep Luminus blijft noodinterventies uitvoeren in ziekenhuizen en woonzorgcentra in heel België.

Luminus ten dienste van zijn klanten  

Al onze klantenadviseurs zijn vanop afstand (van bij hun thuis) druk in de weer om vragen van klanten te beantwoorden in deze moeilijke periode. Zij blijven een uitstekende dienstverlening aanbieden en helpen residentiële klanten, bedrijven en collectiviteiten verder. Indien nodig worden er afspraken gemaakt voor afbetalingsplannen en worden de voorschotten aangepast voor klanten in moeilijkheden. De communicatie met de klanten werd zelfs versterkt. Alle tools en diensten blijven toegankelijk via de website luminus.be en MyLuminus.

Twee concrete en onmiddellijke initiatieven:

In het kader van de gezondheidscrisis heeft Luminus twee acties gelanceerd:

  • Gelet op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad van 15 april om de scholen niet op korte termijn te openen, zal Luminus gebruikte en gereviseerde laptops schenken aan scholen die werden voorgesteld door zijn werknemers: ruim 150 laptops zullen uitgedeeld worden aan minderbedeelde leerlingen die het moeilijk hebben om thuisonderwijs te volgen omdat ze geen computer hebben;
  • Een schenking van € 25.000 aan het Speciaal Fonds dat op 27 maart door de Koning Boudewijnstichting werd opgericht ten voordele van alle ziekenhuizen en residentiële zorginstellingen. Luminus stimuleert zijn medewerkers om dit fonds met eigen middelen te steunen. Voor elke euro die een van de medewerkers stort, verbindt Luminus er zich toe om een euro extra te storten.

Dit speciaal fonds, dat geselecteerd werd omdat het voldoet aan de voorwaarden van Luminus, namelijk een Belgisch initiatief, solidair en dat snel en efficiënt kon uitgerold worden. Dit fonds zal de middelen op korte en lange termijn toekennen:

  • Op korte termijn zal 70% van het fonds toegewezen worden aan de Belgische ziekenhuizen, in overleg met de betrokken autoriteiten en de sector, en dit voor de meest dringende zaken. 30% van het fonds zal toegekend worden aan zorginstellingen (woonzorgcentra, jeugdzorgcentra, personen met een beperking, enz.);
  • Op middellange termijn zal de Stichting ook een oproep lanceren om meer duurzame projecten in te dienen. Deze projecten zullen geëvalueerd worden door een multidisciplinaire jury van deskundigen.

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus : “Deze crisis heeft geleid tot een ongeziene golf van solidariteit en openheid die hopelijk ook nadien zal blijven bestaan. Ik hoop dat deze crisis een katalysator kan zijn om een internationaal bewustzijn te creëren voor de strijd tegen de klimaatverandering en de bescherming van onze planeet en de biodiversiteit. We zien dat we hier echt wel toe in staat zijn als we ons wereldwijd mobliseren. We moeten dit moment aangrijpen in de strijd tegen de klimaatverandering en de bescherming van onze planeet. Tot slot wil ik alle werknemers van Luminus bedanken voor hun uitzonderlijk engagement en dit met het grootste respect voor de naleving van de gezondheidsvoorschriften.”  

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be