Luminus innoveert met een gigantische "batterij" voor de Gentse stadsverwarming

Om de strijd aan te gaan tegen de klimaatopwarming, blijft EDF Luminus innovatieve en duurzame oplossingen implementeren om op een duurzame en ecologisch verantwoorde manier met energie om te gaan. Naast de investering in een nieuwe warmtekrachtkoppeling* die eind 2018 in dienst wordt gesteld, heeft het bedrijf op haar site in Ham ook een oude opslagtank voor olie omgevormd tot een milieuvriendelijke opslagplaats voor energie die gebruikt wordt om de Gentse stadsverwarming te voeden.

 

Opslagplaats voor 4,5 miljoen warm water

Het water in de oude opslagtank, goed voor 4,5 miljoen liter warm water, wordt overdag opgewarmd tot een temperatuur van 90°C door de WKK-eenheden in de centrale aan de Ham in Gent op vol vermogen te laten draaien. ’s Nachts worden dan bepaalde eenheden stilgelegd en wordt het water uit de energieopslagplaats gebruikt om de Gentse stadsverwarming te voeden, het grootste van België.

Innovatief en duurzaam

Omdat de geproduceerde warmte voortaan wordt opgeslagen in de opslagplaats die als “batterij” dient, moeten de WKK-eenheden op de site in Ham zich niet meer aanpassen aan het verbruik op de stadsverwarming. Zij kunnen steeds op vol vermogen blijven draaien, wat optimaal is voor het rendement en resulteert in een lager gasverbruik. Daarnaast dalen ook de onderhoudskosten aan de WKK-eenheden, omdat het aantal draaiuren van de eenheden daalt. De onderhoudskost wordt namelijk bepaald door het aantal draaiuren en niet door de geproduceerde elektriciteit.

Frederik Snoeck, Director Production van EDF Luminus: “Een van de grote pijlers in de strijd tegen de klimaatopwarming, is de zoektocht naar technologieën om energie op te slaan. Met de omvorming van onze oude opslagtank voor olie tot energieopslagplaats geeft Luminus alvast het goede voorbeeld. Wanneer de Gentenaars ’s ochtends hun verwarming aanzetten, is er een piek in het verbruik. Deze piek wordt afgevlakt door de warmtebatterij zodat de overige installaties op hun beste rendement kunnen worden uitgebaat.”

Ecologische verwarming

Verwarming via het stadsverwarmingsnet is een stuk efficiënter en milieuvriendelijker dan de traditionele verwarming op aardgas. Het warmtenet van Gent zorgt voor een besparing in CO2-uitstoot van gemiddeld 34% in vergelijking met verwarming via een klassieke CV-ketel. Zo helpt Luminus de stad Gent om haar ecologische voetafdruk te verkleinen.

*Warmtekrachtkoppeling (WKK of cogeneratie) is een technologie waarbij tegelijkertijd warmte en elektriciteit wordt opgewekt, dit met een erg grote energie-efficiëntie. De restwarmte van de rookgassen wordt gebruikt om het stadsverwarmingsnet van Gent te voeden.

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.228 MW in oktober 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be