Luminus installeert 2.328 zonnepanelen op dak van farmabedrijf Qualiphar in Bornem

Op het dak van de Qualiphar site in Bornem werden 2.328 zonnepanelen geïnstalleerd. De nieuwe zonne-installatie bij het farmaceutisch familiebedrijf is goed voor 846 MWh groene energie per jaar en een vermindering van de CO2-uitstoot met 190 ton per jaar.

Een sterke en onafhankelijke speler op het vlak van gezondheid

Als Belgisch familiebedrijf is Qualiphar gespecialiseerd op het vlak van onderzoek en ontwikkeling, productie en commercialisatie van voorschriftvrije geneesmiddelen, voedingssupplementen, cosmetica en andere gezondheidsproducten. Deze diensten en knowhow worden eveneens aangeboden aan derden in België en in meer dan 60 exportlanden. Qualiphar gaat voor duurzame en ecologische innovatie als een essentieel onderdeel van zijn productie-en productaanbod.

100% lokale en groene stroom

Insaver, dat deel uitmaakt van de Groep Luminus, renoveerde het dak van de Qualiphar site in Bornem, goed voor 8.000 m2, en installeerde er 2.328 zonnepanelen. De zonne-installatie heeft een vermogen van 873 KWp en produceert elk jaar 846 MWh groene energie. Dit komt overeen met het jaarlijks verbruik van ongeveer 241 gezinnen. Dankzij de lokaal opgewekte groene energie wordt ieder jaar ongeveer 190 ton CO2 vermeden, hetzij het equivalent van de uitstoot van ongeveer 66 dieselwagens (1) of 9 commerciële heen – en terugvluchten Brussel – New York (2). Qualiphar zal 81% van de groene stroom zelf verbruiken.

Jan Pollaris, CEO van Insaver: “Zonne-energie blijft een slimme investering, zowel economisch als ecologisch. Dankzij zonnepanelen vermindert Qualiphar niet alleen zijn energiefactuur, maar produceert het zelf 100% groene energie waardoor ze hun ecologische voetafdruk verkleinen. Ik ben blij dat Insaver dit project mocht realiseren.”

Bert Van Trimpont, Plant Manager bij Qualiphar: “Een project loopt niet altijd 100% zoals gepland, zeker als de planning scherp is. Maar het is hoe je met deze situaties omgaat dat mee bepaalt hoe succesvol een project is. Daar maakte Insaver-Luminus het verschil.”

Bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. Het bedrijf heeft er zijn bestaansreden van gemaakt.

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: “Dit project bij Qualiphar past perfect in onze strategie om samen met onze klanten te bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst waar bescherming van de planeet, welzijn en economische groei met elkaar verzoend worden dankzij elektriciteit en innovatieve diensten en oplossingen. Dankzij de installatie van deze zonne-installatie verkleint Qualiphar niet alleen zijn energiefactuur, maar verkleint het ook zijn koolstofvoetafdruk door zelf de groene elektriciteit te produceren die het nodig heeft.”

(1) bij 15.000 km/jaar, een gemiddelde dieseluitstoot van 3,175 kgCO2e/L en een brandstofverbruik van 6 l/100 km
(2) een vlucht Brussel – New York, hetzij het equivalent van 21,2 ton CO2-uitstoot

 

Over Insaver

Insaver is in 2012 ontstaan uit een oprechte interesse in de verbetering van de energiebesparing van gebouwen en werkt dagelijks aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van gezinnen en bedrijven in Vlaanderen & Brussel. Het bedrijf is gespecialiseerd in zonnepanelen, dakisolatie en –renovatie en batterijsystemen. In 2017 trad Insaver toe tot de Groep Luminus. Insaver realiseerde in 2020 meer dan 1450 installaties voor een totaal van 13500 KWp zonnepanelen.  Insaver telt meer dan 30 werknemers en is gevestigd op het bedrijventerrein Europark in Houthalen-Helchteren.  

Over Qualiphar

Vandaag is Qualiphar een van de meest toonaangevende Belgische familiebedrijven binnen de OTC (= “over the counter” = zelfzorggeneesmiddelen vrij van voorschrift en gezondheidsproducten) farma-industrie met een top 3 positie in belangrijke markten zoals hoest, keelpijn, ontsmetting/wondzorg, voedingssupplementen, insectenwerende producten en neushygiëne.

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Bert Van Trimpont

Plant Manager, Qualiphar

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be