Luminus investeert in nieuwe warmtekrachtkoppeling voor een nog duurzamere Gentse stadsverwarming

Vandaag hebben Lydia Peeters, Vlaams minister van Energie en Mathias De Clercq, burgemeester van Gent, een nieuwe warmtekrachtkoppeling ingehuldigd die mee het Gentse stadsverwarmingsnet zal voeden. Deze nieuwe WKK-eenheid zal ervoor zorgen dat het grootste warmtenet van het land nog een stuk efficiënter en milieuvriendelijker wordt.

Investering in duurzame warmte

In 2018 startte Vanparijs Engineers, dochteronderneming van Luminus, met de bouw van een nieuwe warmtekrachtkoppeling (WKK). Deze WKK produceert tegelijkertijd 4,4 MW elektriciteit en 5 MW warmte. De elektriciteit wordt op het net gezet en de warmte wordt gebruikt om het Gentse stadsverwarmingsnet, een ondergronds leidingstelsel van 23 km lang, van warmte te voorzien. In 2014 investeerde Luminus ook al in de modernisering van het warmtenet met de bouw van 2 nieuwe WKK-eenheden van elk 2,7 MW.

Samen met de installatie van de nieuwste WKK werd ook een innovatieve warmtepomp geïntegreerd om de energie-efficiëntie nog verder te maximaliseren. Een primeur in België. Met deze warmtepomp wordt warmte die anders verloren zou gaan gerecupereerd voor de stadsverwarming. Goed voor een extra rendementswinst van 3% voor de nieuwe WKK.

Naast de investering in de nieuwe WKK en de  warmtepomp heeft Luminus ook een oude opslagtank voor olie omgevormd tot een warmtebatterij van 4,5 miljoen liter warm water aan 95°C, goed voor een capaciteit van 120 MWh warmte. Deze thermische buffer laat toe om de warmtevraag los te koppelen van de elektriciteitsvraag wat de flexibiliteit en het rendement van de WKK’s verhoogt. Wanneer de Gentenaars ’s ochtends hun verwarming aanzetten, is er immers een piek in het verbruik. Deze piek wordt nu afgevlakt door de warmtebatterij, goed voor een CO2-vermindering van ongeveer 400 ton per jaar.

De strijd tegen de klimaatverandering

Verwarming via het stadsverwarmingsnet is een stuk efficiënter en milieuvriendelijker dan traditionele verwarming op aardgas, door het gebruik van warmtekrachteenheden. Hierdoor wordt CO2-besparing van meer dan 35% gerealiseerd in vergelijking met verwarming via een klassieke CV-ketel.

De stad Gent beschouwt het stadsverwarmingsnet als een essentiële schakel in haar beleid rond klimaat en energie-efficiëntie. De stad heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen, want tegen 2050 wil Gent klimaatneutraal zijn. Mathias De Clercq, burgemeester van Gent: “Het warmtenet biedt ons de kans om verschillende grote gebouwen in onze stad op een slimme en zuinige manier te verwarmen. Zo helpt een grote internationale groep ons in onze absoluut noodzakelijke weg naar een klimaatneutrale stad tegen 2050.”

Luminus stelt zijn expertise graag ter beschikking om deze doelstellingen te behalen. Het bedrijf heeft de knowhow en ervaring om de stad Gent te ondersteunen in de lange, maar noodzakelijke weg naar een klimaatneutrale stad. Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: ‘Onze centrale van Ham toont perfect aan hoe een oude industrie zich wist aan te passen aan de hedendaagse verbruiksnoden. We blijven investeren in innovatieve en duurzame oplossingen om op een ecologisch verantwoorde manier met energie om te gaan en zo de stad Gent te helpen in het verkleinen van hun ecologische voetafdruk”.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Energie: “Als een energiebedrijf als Luminus ook op grotere schaal op zoek gaat naar groene alternatieven voor de stroom- en warmteproductie kan ik dat alleen maar toejuichen. Een warmtekrachtkoppeling zorgt tegelijk voor groene stroom en groene warmte. In combinatie met een warmtepomp én een warmtebuffervat levert de WKK een nog hoger rendement. En daar kunnen de stad Gent, de Vlaamse energiedoelstellingen én het klimaat alleen maar beter bij varen.”

Het Gentse stadsverwarmingsnet

Al sinds 1958 voedt de elektriciteitscentrale van Luminus vlakbij de Dampoort in Gent een ondergronds netwerk van leidingen dat de restwarmte van de elektriciteitscentrale verdeelt over de stad.

Het warmtenet in Gent omvat een ondergronds leidingstelsel van 23 km lang en is het grootste van België rekening houdend met het geleverde vermogen. Het voorziet in het centrum van Gent heel wat klanten van warmte, waaronder enkele bedrijven, UGent, het ziekenhuis AZ Sint-Lucas, sociale wooncomplexen, een winkelcentrum, gebouwen van de Provincie Oost-Vlaanderen en de Stad Gent en zelfs een zwembad. Per jaar levert het warmtenet 70.000MWh warmte wat overeenkomt met het gemiddelde verbruik van ca 5.500 gezinnen.

 

 

schema_WKK.pdf

PDF - 21 Kb

Peter Dercon

Head of External Communication a.i., EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be