Luminus neemt Citelum Belgium over en creëert Luminus Cities, een nieuw filiaal ten dienste van steden en lokale besturen

Luminus neemt Citelum Belgium over, een bedrijf gespecialiseerd in de modernisering en het onderhoud van openbare verlichting, en versterkt zo haar aandeel in LuWa, houder van het contract voor publiek-private samenwerking voor intelligente verlichting van wegen en autosnelwegen in het Waals Gewest. Citelum Belgium wordt Luminus Cities en zal steden en lokale besturen energieoplossingen en -diensten aanbieden om koolstofneutraal te worden.

Luminus, stichtende partner van het LuWa-project

Luminus was al partner, naast Citelum, in het LuWa-project, de grootste publiek-private samenwerking in Europa op het gebied van openbare verlichting.

Ter herinnering: in 2019 heeft het Waalse Gewest, na een Europese aanbesteding, via SOFICO een contract voor een publiek-privaat partnerschap (PPS) gegund aan het consortium LuWa, bestaande uit Citelum, CFE, Luminus en DIF. Een PPS is een formule die overheden in staat stelt particuliere partners te belasten met de financiering en het beheer van openbare voorzieningen met gegarandeerde prestatiedoelstellingen. Het contract, "Plan Lumières 4.0" genaamd, gaat gepaard met een budget van 600 miljoen euro over 20 jaar en heeft betrekking op het ontwerp, de modernisering en het onderhoud van de openbare verlichting langs het 2.700 km lange infrastructuurnetwerk van SOFICO. Dit innovatieve partnerschap maakt een eerlijke, zuinige en ecologische verlichting mogelijk dankzij een dynamisch en intelligent verlichtingssysteem.

Citelum is de dochteronderneming van EDF gespecialiseerd in openbare verlichting en aangesloten stadsdiensten. Citelum is wereldleider op het gebied van verlichting en heeft een brede waaier van aanverwante diensten ontwikkeld, zoals verkeersbeheer, intelligent parkeren, videobewaking, sensoren voor de luchtkwaliteit en het digitale platform MUSE® van haar dochteronderneming Citégestion voor het beheer van de stedelijke ruimte. Meer dan 1.000 lokale overheden en bedrijven over de hele wereld hebben al hun vertrouwen gesteld in Citelum.

Citelum Belgium, een Belgische onderneming gespecialiseerd in openbare verlichting en Smart Cities

Citelum Belgium, een dochteronderneming van Citelum, wijdt zich nu hoofdzakelijk aan de uitvoering van het LuWa Publiek-Private Samenwerkingscontract. De onderneming telt een veertigtal werknemers, waarvan het statuut ongewijzigd blijft, en heeft haar maatschappelijke zetel in Brussel en haar operationele entiteit in Fleurus in Wallonië.

Luminus Cities, een nieuw filiaal ten dienste van steden en lokale besturen

Met de overname van Citelum Belgium creëert Luminus een nieuwe entiteit - Luminus Cities - die steden en overheden energieoplossingen en- diensten aanbiedt om koolstofneutraliteit te bereiken.

In het verlengde van de historische activiteit van Citelum en steunend op de competenties van de EDF-groep, zal Luminus Cities haar activiteiten rond twee strategische assen ontwikkelen:

  • Slimme en verbonden steden: om de kwaliteit en de prestaties van stedelijke voorzieningen te verbeteren, de aantrekkelijkheid van steden en gebieden te ontwikkelen en het comfort van de burgers te verhogen, biedt Luminus Cities oplossingen op maat op het gebied van openbare verlichting, slim parkeren, videobeveiliging, breedband- en wifinetwerken en het toezicht op en de onderlinge verbinding van aangesloten apparatuur.
  • Duurzame en energie-efficiënte steden: om steden en gebieden te ondersteunen bij het bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst, biedt Luminus Cities op maat gemaakte energieprestatiepakketten en innovatieve oplossingen op het gebied van financiering, dankzij de ervaring opgedaan in het kader van het publiek-private partnerschap met het Waalse gewest, LuWa.

De Luminus Group zet haar ontwikkelingsstrategie verder en breidt haar aanbod opnieuw uit met nieuwe innovatieve energiediensten die bijdragen tot de strijd tegen de klimaatverandering. Met deze nieuwe acquisitie hebben we nu meer dan 2.400 medewerkers, van wie de overgrote meerderheid zich dagelijks bezighoudt met hernieuwbare energie en energie-efficiëntie", legt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus, uit. "De oprichting van Luminus Cities, een entiteit die steden en gebieden wil helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen, sluit perfect aan bij de bestaansreden van Luminus, namelijk het bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst, waarbij bescherming van de planeet, welzijn en economische groei met elkaar worden verzoend dankzij elektriciteit en innovatieve oplossingen en diensten”.

Nico De Bie

Communication Director, Luminus

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be