Luminus huldigt op Wereld Wind Dag het windmolenpark van Lierneux officieel in samen met de buurtbewoners

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Wind huldigt Luminus, nummer 1 in windenergie op het vasteland in België, het windmolenpark van Lierneux officieel in. De inwoners van de gemeente worden uitgenodigd om op zaterdag 15 juni mee te vieren.

Een groot feest voor de omwonenden aan de voet van de windmolens

Luminus is trots op de vertrouwensband die het met de lokale overheid, de inwoners van Lierneux en het DNF (departement voor natuur en bos) heeft weten op te bouwen tijdens het ontwerp en de bouw van dit windmolenpark. Om hen te bedanken organiseert het bedrijf op zaterdag 15 juni van 12 tot 19 uur een groot feest. De voormiddag is voorbehouden voor de scholieren van de gemeente.

Medewerkers van Luminus zullen vragen van omwonenden over hernieuwbare energie beantwoorden en hen de kans bieden om de binnenkant van een windmolen te bezoeken. De gelegenheid bij uitstek om meer te weten te komen over windenergie, de technische eigenschappen van de turbine en de productie van groene stroom.

Alle ingrediënten zullen aanwezig zijn om van dit feest een onvergetelijke gebeurtenis te maken: paardenkoetsen, kinderanimatie, lokale lekkernijen, streekbieren, petanque, enz. De bezoekers krijgen ook de kans om te wandelen langs de gloednieuwe wandelroute die door Luminus werd aangelegd.

De leden van het schepencollege en de gemeenteraad van Lierneux zijn verheugd om samen met Luminus de inwoners van Lierneux uit te nodigen op de inhuldiging van het windmolenpark dat gebouwd werd op de gemeentelijke terreinen in  Lambiester Odrimont. Het programma dat door Luminus werd opgesteld is aantrekkelijk voor zowel kinderen als volwassenen. De binnenkant van een windturbine bezoeken en te weten komen hoe zo’n windturbine juist werkt is een geweldige ervaring”, aldus André Samray, burgemeester van Liernieux. “Ik wil iedereen bedanken die meegewerkt heeft aan de bouw van deze 6 turbines die genoeg groene energie produceren voor 9000 gezinnen. Mijn dank gaat ook uit naar alle medewerkers van Luminus die binnen de voorziene tijd alle verplichtingen nauwgezet hebben gerespecteerd. Tijdens het ontwerp en de bouw werden uitstekende vertrouwensrelaties opgebouwd. Laten we 15 juni in onze agenda blokkeren en feest vieren aan de voet van de windturbines“, gaat hij verder.

De deelname aan deze dag is gratis en toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit. Adres: op het kruispunt van Amcômont en Noirefontaine, waar parkeergelegenheid en een pendeldienst voorzien zijn.

Groene stroom voor een schonere wereld

Dit is het eerste windmolenpark van Luminus – en tevens het eerste in België – dat volledig in een bosbouwgebied ligt. Het park telt 6 windturbines van 3,2 MW en 180 m hoog, en bevindt zich op het grondgebied van Lierneux in de provincie Luik. Dankzij een jaarlijkse productie van 40 GWh, die 9.200 huishoudens (1) van groene energie zal voorzien, zal ongeveer 16.000 ton CO2 (2) minder worden uitgestoten in vergelijking met een klassieke thermische centrale.

Grégoire Dallemagne: “Ons doel is om te werken aan een schonere wereld en bij te dragen aan de strijd tegen de klimaatverandering. Elke nieuwe windturbine is een stap naar een groenere wereld. We zijn verheugd dat we onze ambities met de omwonenden kunnen delen en dat we samen met hen de opening van dit nieuwe park kunnen vieren. Het windmolenpark bevindt zich in een gebied met een geringe biologische waarde vanwege vroegere houtproductieactiviteiten en zijn ligging vlak bij een hoogspanningslijn. Luminus heeft initiatieven opgestart om de veengebieden met bijhorende koolstofputten te beschermen en de biodiversiteit te vergroten. Daarnaast werden er aan de voet van de windmolens open gebieden aangelegd om een microbiotoop te creëren en natuurlijke regeneratie mogelijk te maken. De ecologische functie van dit bos zal er dus op vooruitgaan”.

De strijd tegen de klimaatopwarming

Wereld Wind Dag vindt elk jaar plaats. Op deze dag zetten tal van organisaties over de hele wereld de voordelen van windenergie en haar rol in de energietransitie in de kijker.

Sinds enkele jaren speelt Luminus een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatopwarming. Het bedrijf is nummer 1 wat betreft windenergie op het vasteland en waterkrachtenergie in België. Met zijn 190 windmolens beschikt Luminus over een geïnstalleerd vermogen van 450 MW. Dankzij zijn 7 waterkrachtcentrales op de Samber en de Maas voorziet het bedrijf 60.000 gezinnen van groene stroom.

 

  1. op basis van een verbruik van 3500 kWh/jaar
  2. op basis van 15.000 km/jaar en een uitstoot van 152,5 g CO2/km (gemiddelde uitstoot van het Belgische wagenpark)

Peter Dercon

Head of External Communication a.i., Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be