Luminus organiseert een online infosessie over windproject in Houffalize

9 juni 2021

Luminus, nummer 1 in windenergie op het vasteland in België, organiseert op 10 en 11 juni een online infosessie voor de inwoners van Houffalize. Tijdens dit infomoment legt het bedrijf zijn plannen uit voor de bouw van zeven windturbines in Mabompré. Deze zullen elk jaar 42.000.000 kWh groene energie produceren, waarmee 10.665 ton CO2 wordt vermeden.

Online infosessie

Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is een traditionele, fysieke infosessie niet mogelijk. Luminus organiseert daarom een online infosessie waar buurtbewoners worden geïnformeerd over gebruikelijke procedure en de geplande geplande milieu-effectenstudie. Dit onderzoek wordt door een onafhankelijk studiebureau uitgevoerd en houdt rekening met de opmerkingen van de buurtbewoners. De resultaten worden beschikbaar gesteld voor het publiek en de betrokken partijen.

Op donderdag 10 en vrijdag 11 juni kunnen alle inwoners van Houffalize surfen naar www.luminus.be/rip-eolien-houffalize en een video raadplegen waarin het geplande windpark in Houffalize wordt voorgesteld. Tijdens de twee dagen dat de video online staat, kunnen de inwoners hun eventuele vragen stellen aan:

  • Benoît Van Geebergen, voor Luminus, tussen 8u30 en 17u op 04/330.46.08
  • Maxime Vandeputte, voor het studiebureau IRCO, tussen 8u30 en 17u op 0478/70.16.81

Positieve impact op het milieu

De 7 nieuwe  windturbines, met elk een maximale capaciteit van 3,6 MW, zullen elk jaar  42.000.000 kWh groene energie produceren, goed voor het jaarlijks energieverbruik van ongeveer 12.000 gezinnen. Hierdoor wordt 10.6665 ton CO2 (eq.) vermeden in vergelijking met de gemiddelde Belgische elektriciteitsmix. Deze besparing is vergelijkbaar met de uitstoot van ongeveer 3700 dieselauto's (1). Het windproject van Houffalize zou het Waalse Gewest helpen zijn klimaatdoelstelling van 100 MW geïnstalleerd vermogen per jaar, of ongeveer 30 windturbines per jaar, te halen, wat de minimumdoelstelling  die voor 2030 is vastgesteld.

De windturbines zouden langs de E25 worden geïnstalleerd, ter hoogte van Mabompré. De site in kwestie heeft een zeer groot windpotentieel, ligt ver van de omliggende woongebieden en is gemakkelijk bereikbaar. Tegelijk met de milieu-effectenstudie zal ook een nauwkeurige windstudie worden uitgevoerd op basis van de gegevens die via een meetmast worden verzameld.  

Strijd tegen de klimaatverandering

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Luminus zet sinds 2001 in op windenergie en haar windpark kent een constante groei.. Het bedrijf heeft momenteel  235 windturbines, goed voor een geïnstalleerd vermogen van 592 MW, wat overeenkomt met het verbruik van ongeveer 321.000 gezinnen.

(1) bij 15.000 km/jaar, een gemiddelde dieseluitstoot van 3,175 kgCO2e/L en een brandstofverbruik van 6 l/100 km

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.185 MW in maart 2023 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.537 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het elfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Contact

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be