Luminus organiseert infomarkt over windproject in Rekkem
Luminus, nummer 1 in windenergie op het vasteland in België, organiseert op donderdag 7 november een infomarkt voor de inwoners van Rekkem en omgeving. Tijdens deze infomarkt legt het bedrijf zijn plannen uit voor de bouw van een windturbine langs de N58. Deze windturbine zal elk jaar 12.000 MWh groene energie produceren, wat overeenkomt met het jaarlijks energieverbruik van ongeveer 3.500 gezinnen.
Buurtbewoners worden geïnformeerd
Luminus wil zo goed mogelijk communiceren over zijn windproject en zijn plannen voorstellen aan de inwoners in de omgeving van de geplande windturbine. Luminus organiseert daarom een infomarkt waar geïnteresseerden terecht kunnen om meer te weten over het project. Deze infomarkt vindt plaats op donderdag 7 november van 15u tot 20u in lokaal dienstencentrum Het Dorpshuis in Rekkem. Inschrijven kan via https://www.wind-rekkem-n58.be/
Een geschikte locatie voor lokaal geproduceerde groene energie
De nieuwe windturbine, met een maximale capaciteit van 6 MW en een maximale tiphoogte van 200 meter, zal elk jaar 12.000 MWh groene energie produceren, goed voor het jaarlijks energieverbruik van ongeveer 3.500 gezinnen. Hiermee wordt 2.500 ton CO2 (eq.) vermeden in vergelijking met de Belgische elektriciteitsmix. Dit komt overeen met de gemiddelde uitstoot van 1800 heen-en terugvluchten Brussel-New York.
De gekozen zone, gelegen aan de N58 en de E17, is een geschikte locatie voor windenergie. De locatie past helemaal binnen de visie van de Vlaamse overheid:
- Vlakbij belangrijke wegen (N58 en E17)
- Vlakbij een hoogspanningslijn
- Nabij industriegebied
Energie-efficiëntie, elektrificatie en hernieuwbare energie
De huidige geopolitieke context en de klimaatcrisis nopen ons ertoe om onze manier van denken en leven te veranderen. Er is één gezamenlijke oplossing: het totale verbruik van fossiele brandstoffen verminderen. Dit kan door in te zetten op energiesoberheid, hernieuwbare energie en de elektrificatie van onze samenleving. Elektrificatie betekent echter ook een grotere vraag naar elektriciteit.
Kortom, we moeten onze samenleving fundamenteel veranderen als we tegen 2030 (nog maar zes jaar te gaan) ten minste 55% minder broeikasgassen willen uitstoten en tegen 2050 koolstofneutraal willen zijn. Hernieuwbare energie, waaronder windenergie, is een van de middelen om dit te bereiken en moet dus alle kansen krijgen.
Bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst
Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering al vele jaren een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al bijna 70 jaar in de productie van hernieuwbare energie en is de nummer één in windenergie op het vasteland en waterkracht in België. Met zijn 284 windturbines beschikt Luminus over een geïnstalleerd vermogen van 741 MW, goed voor de bevoorrading van meer dan 410.000 gezinnen met groene stroom.
Luminus werft aan!
Luminus rekruteert een brede waaier aan technische profielen in windenergie en andere domeinen. Om de openstaande vacatures te raadplegen en bij te dragen aan het realiseren van onze klimaatambities, klik hier: www.luminus.be/jobs.
Brecht Snoeks