Luminus organiseert online infosessie over windproject in Chimay

Luminus, nummer 1 in windenergie op het vasteland in België, organiseert op 30 en 31 maart een online infosessie voor de inwoners van Chimay. Tijdens dit infomoment legt het bedrijf zijn plannen uit voor de bouw van zes windturbines in Chimay. Deze zullen elk jaar 45.000.000 kWh groene energie produceren, waarmee  12.750 ton CO2 wordt vermeden.

Online infosessie

Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is een traditionele, fysieke infosessie niet mogelijk. Luminus organiseert daarom een online infosessie waar buurtbewoners worden geïnformeerd over de gebruikelijke procedure en de geplande geplande milieu-effectenstudie. Dit onderzoek wordt door een onafhankelijk studiebureau uitgevoerd en houdt rekening met de opmerkingen van de buurtbewoners. De resultaten worden beschikbaar gesteld voor het publiek en de betrokken partijen.

Op dinsdag 30 en woensdag 31 maart kunnen alle inwoners van Chimay surfen naar https://rip-eolien-luminus-chimay.be en een video raadplegen waarin het geplande windpark in Chimay wordt voorgesteld. Tijdens de twee dagen dat de video online staat, kunnen de inwoners hun eventuele vragen stellen aan:

  • Benjamin Mathurin, voor Luminus, tussen 8u00 en 17u op 04/330.46.04
  • Florian Van Quickelberghe, voor het studiebureau, tussen 8u30 en 17u op 081/22.60.82

Positieve impact op het milieu

De 6 nieuwe  windturbines, met elk een maximale capaciteit van 5 MW, zullen elk jaar  45.000.000 kWh groene energie produceren, goed voor het jaarlijks energieverbruik van ongeveer 13.000 gezinnen. Hierdoor wordt 12.750 ton CO2 (eq.) vermeden in vergelijking met de gemiddelde Belgische elektriciteitsmix, hetzij het equivalent van de uitstoot van 12.000 heen- en terugvluchten Brussel – New York.

De windturbines zouden ten westen van het circuit van Chimay komen. De site in kwestie heeft een zeer groot windpotentieel, ligt ver van de omliggende woongebieden en is gemakkelijk bereikbaar. Tegelijk met de milieu-effectenstudie zal ook een nauwkeurige windstudie worden uitgevoerd op basis van de gegvens die via een meetmast worden verzameld.  

Strijd tegen de klimaatverandering

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Meer dan 26% van zijn energieproductie is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen van Belgische oorsprong. Luminus zet sinds 2001 in op windenergie en haar windpark kent een constante groei. In 2020 werd maar liefst één windturbine op drie in België door Luminus gebouwd. Het bedrijf heeft momenteel  234 windturbines, goed voor een geïnstalleerd vermogen van 588 MW, wat overeenkomt met het verbruik van ongeveer 319.000 gezinnen.

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be