Luminus organiseert publieksmoment over windproject in Ieper

Luminus, nummer 1 in windenergie op het vasteland in België, organiseert op woensdag 23 november een publieksmoment voor de inwoners van Ieper. Tijdens dit publieksmoment legt het bedrijf zijn plannen uit voor de bouw van vier windturbines langs de Noorderring, tussen Ieper en Vlamertinge. Deze zullen elk jaar 56.000 MWh groene energie produceren, waarmee jaarlijks 11.800 ton CO2 wordt vermeden.

Infosessie
Luminus wil een zo breed mogelijk draagvlak creëren voor het windproject dat de naam “De Vredesmolens” meekreeg. Het bedrijf organiseert daarom een publieksmoment op woensdag 23 november in het Museumcafé van de Lakenhallen. Luminus stelt er de gebruikelijke procedure en de geplande milieu-effectenstudie voor, waarbij onder andere de Stad Ieper zal worden geconsulteerd.

Er vinden vier publieksmomenten plaats: om 15u, om 16u30, om 18u en om 19u30. Elke sessie duurt ongeveer één uur. Om organisatorische redenen wordt gevraagd zich in te schrijven via https://devredesmolens.be/nl/publieksmoment of telefonisch op het nummer 02 289 95 66.

Positieve impact op het milieu
De vier nieuwe windturbines, met elk een maximale capaciteit van 6 MW, zullen elk jaar 56.000 MWh groene energie produceren, goed voor het jaarlijks energieverbruik van ongeveer 12.500 gezinnen. Hierdoor wordt 11.800 ton CO2 (eq.) vermeden in vergelijking met de gemiddelde Belgische elektriciteitsmix. Deze besparing is vergelijkbaar met de uitstoot van ongeveer 4.150 dieselauto's (1).

De locatie van de windturbines is het resultaat van een zorgvuldige afweging. Ze komen aan de Noorderring, in landbouwgebied tussen Ieper en Vlamertinge. De locatie is windrijk en vlot aansluitbaar met het elektriciteitsnet. De zone ligt aan belangrijke infrastructuurlijnen: de Noorderring, de spoorlijn Ieper-Poperinge en twee hoogspanningslijnen. De locatie beantwoordt zo aan de criteria van de Vlaamse overheid. Het project zou ook de stad Ieper helpen haar klimaatdoelstellingen van 40% minder CO2 uitstoot tegen 2030 te behalen.

Strijd tegen de klimaatverandering & elektrificatie
Voor Luminus is de strijd tegen klimaatverandering al vele jaren een werk van elke dag. Luminus investeert al bijna 70 jaar in de productie van hernieuwbare energie en is de nummer één in windenergie op het vasteland en waterkracht in België.

In de huidige context van klimaaturgentie en stijgende energieprijzen helpt Luminus zijn klanten meer dan ooit om hun verbruik te verminderen door middel van innovatieve oplossingen en een deel van hun energie lokaal te produceren dankzij hernieuwbare bronnen. Meer dan 31% van de energieproductie van Luminus is afkomstig van Belgische hernieuwbare energiebronnen. Met zijn 262 windturbines heeft Luminus een geïnstalleerd vermogen van 664 MW, goed voor de bevoorrading van meer dan 364.000 gezinnen met groene stroom.

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: “De huidige geopolitieke context, de klimaatcrisis en de bijzondere omstandigheden op de energiemarkt verplichten ons ertoe om onze manier van denken en leven te veranderen. Er is één gezamenlijke oplossing: het totale verbruik van fossiele brandstoffen verminderen. Dit kan door in te zetten op energiesoberheid, hernieuwbare energie en de elektrificatie van onze samenleving. Elektrificatie betekent echter ook een grotere vraag naar elektriciteit. Tegen 2050 moeten we daarom drie keer zoveel elektriciteit produceren als nu. Windenergie is daarbij één van de oplossingen.”


(1 ) bij 15.000 km/jaar, een gemiddelde dieseluitstoot van 3,175 kgCO2e/L en een brandstofverbruik van 6L/100 km

Brecht Snoeks

Communication Manager, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be