Luminus plaatst fotovoltaïsche panelen op de daken van Colas Belgium en Scania

Luminus en haar dochteronderneming Dauvister hebben onlangs 1369 fotovoltaïsche panelen geplaatst op de daken van de gemeenschappelijke gebouwen van Colas Belgium en Scania te Brussel. Dankzij die panelen zal hun energiefactuur met 62% dalen en zal 2000 ton CO2 minder worden uitgestoten.

Gezamenlijke ambitie en inspirerend voorbeeld

Dit project onderscheidt zich door de gezamenlijke ambitie van beide bedrijven om hun milieu-impact te verminderen.

Colas Belgium, dochteronderneming voor het vervoer over de weg van de internationale groep Colas, is een belangrijke speler in de bouw en het onderhoud van transportinfrastructuur en stadsontwikkeling. Colas heeft over alle continenten samen 60.000 medewerkers en voert meer dan 70.000 opdrachten uit per jaar.  In België stelt Colas 1200 personen tewerk.

De zetel van Colas Belgium bevindt zich in een deel van de gebouwen van Scania in Brussel. De onderneming, die voortdurend op zoek is naar oplossingen om haar CO2-uitstoot te verminderen, heeft de wens uitgedrukt fotovoltaïsche panelen te installeren op haar daken. Het is trouwens ook in deze context dat Luminus onlangs nog een windmolen heeft geïnstalleerd op de site van Colas te Feluy.

De internationale vrachtwagen- en autobusfabrikant Scania, die eigenaar is van de gebouwen, is zich eveneens bewust van haar impact op het milieu en wil ook op een meer milieuvriendelijke manier werken. De onderneming was dus zeer te vinden voor het initiatief van Colas en liet fotovoltaïsche panelen installeren op alle daken van de site.

Eco-energetische optimalisering ten dienste van de consument

Dauvister, een filiaal van Luminus gespecialiseerd in zonnepanelen en gevestigd in Francorchamps, heeft deze installatie ontworpen en eind juni uitgevoerd. Er werden 1369 panelen van 335 Wc geplaatst op een oppervlakte van 3500 m². Met een totaal vermogen van 458,61 kWc zullen ze tot 415 MWh/jaar groene stroom kunnen produceren gedurende 20 jaar, waardoor over diezelfde periode 2000 ton minder CO2 zal worden uitgestoten, wat overeenkomt met de uitstoot van 100 gezinnen. Het verbruik van het gebouw zal met 62% dalen.

Stéphane Dauvister, CEO van Dauvister: “Dauvister heeft concreet gevolg gegeven aan de wens van deze twee ondernemingen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en deed hierbij een beroep op de expertise van zijn ingenieurs om de beste technische oplossing uit te werken, met als doel de productie van groene energie te maximaliseren in functie van het verbruiksprofiel. Dankzij zijn ervaring is Dauvister in staat om fotovoltaïsche installaties, gekoppeld aan de nieuwste technologieën, te ontwerpen, te plaatsen en te onderhouden met het oog op een gegarandeerd rendement.”

Derde investeerder: een win-win formule

Voor de financiering van het project werd gekozen voor de formule van de derde investeerder. Deze formule stelt een bedrijf in staat fotovoltaïsche panelen te installeren zonder de eigen middelen aan te spreken. De derde investeerder – in dit geval Luminus – staat in voor de financiering en het onderhoud van de installatie. Hij ontvangt een jaarlijkse huur alsook groenestroomcertificaten gedurende 10 jaar.

De ambitie van Luminus: zijn klanten helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen

In het kader van de strijd tegen de klimaatopwarming moeten alle initiatieven die gericht zijn op de productie en het verbruik van lokale en groene energie, aangemoedigd worden.  “De bescherming van de planeet drijft ons iedere dag bij Luminus”, bevestigt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus.  “Dit project kadert volledig in onze strategie om onze klanten te helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen bijvoorbeeld, zoals hier, door de groene stroom die ze nodig hebben zelf te produceren dankzij deze zonnepaneleninstallatie. We zijn trots dat we Colas en Scania kunnen bijstaan bij hun energietransitie. Enkel samen kunnen we bouwen aan een CO2-neutrale toekomst.”

Martine Moreau

Communication Manager

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be