Luminus realiseert het grootste bedrijfsbos van Vlaanderen in Deinze tijdens Forest in One Day
De grootste bedrijfsbebossing van Vlaanderen, die mag dit plantseizoen op het conto van elektriciteitsproducent en leverancier van energie en energiediensten Luminus worden geschreven. De bebossing gebeurde vandaag op een terrein van 12 hectare - vergelijkbaar met de oppervlakte van zo’n 18 voetbalvelden - in het Oost-Vlaamse Deinze. In totaal werden er 24.825 bomen geplant, nadat de boomplantactie begin februari moest uitgesteld worden omdat het terrein toen blank stond omwille van de hoge waterstand van de Leie. En opmerkelijk: op het terrein groeit één van de zeldzaamste heesters in Vlaanderen, de wegedoorn, waarvan er nu een honderdtal werden bijgeplant. Het hele initiatief kadert in de Luminus Forest in One Day-actie, georganiseerd door Luminus en het Jane Goodall Institute Belgium, in samenwerking met Forest Fwd, dat gespecialiseerd is in bedrijfsbebossing.
24.825 bomen die op één dag worden aangeplant? Het gebeurt zelden. En als het dan ook nog eens om zo’n grote aaneengesloten bebossing gaat, dan mag er gesproken worden van één van de meest opmerkelijke bebossingen van de afgelopen jaren. Zonder twijfel ging het vandaag om de grootste bedrijfsbebossing van dit plantseizoen, dat in november vorig jaar startte en eind deze maand ten einde loopt.
Het perceel van 12 hectare in Deinze bevindt zicht in valleigebied naast de Leie en bestond tot nu toe vooral uit grasland. De percelen zijn wat men noemt marginale gronden en werden de laatste 10 jaar niet bewerkt omdat ze te nat zijn om gewassen te telen. De bomen die er nu geplant zijn, zorgen alvast voor een grote ecologische upgrade voor de hele regio. Zo werden er vochtminnende boomsoorten geplant, zoals de zwarte els, zoete kers, schietwilg, gladde iep en fladderiep. Op de drogere locaties werden o.m. winterlinde, zomereik en Spaanse aak geplant.
Maar opmerkelijker: op een aanzienlijk deel van de houtkanten, langs het perceel, staat al méér dan honderd jaar wegedoorn, één van de meest zeldzame heesters in Vlaanderen. Omdat de populatie van deze zeldzame soort er zo groot is, werd het gebied ook opgetekend als beschermd monument. En meer nog: de zeldzame populatie werd nu ook met grote zorg verder versterkt.
Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: “In samenwerking met onze partners planten we al jarenlang zoveel mogelijk bomen op een zo slim mogelijke manier. Dat is erg belangrijk, want het gaat niet alleen om de hoeveelheid, we willen ook ecologische meerwaarde creëren voor de regio. Met de bebossing in Deinze bouwen we samen verder aan een biodiverse en CO2-neutrale energietoekomst waar bescherming van de planeet, het menselijk welzijn en economische groei met elkaar verzoend worden.”
Erfgoed-bomen
Ook Forest Fwd, dat gespecialiseerd is in bedrijfsbebossing en het unieke terrein aanbood, noemt de bebossing behoorlijk uniek.
“Het gebeurt zelden in Vlaanderen dat er zo’n groot aaneengesloten stuk bebost kan worden. Wat Luminus hier dus helpt waarmaken, is van groot belang voor heel Vlaanderen. Ook voor de biodiversiteit, want het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek nam stalen van de eeuwenoude wegedoorn en kweekte er nieuwe jonge plantjes mee. Van die jonge plantjes, die meteen ook van genetisch waardevolle origine zijn, hebben we er nu ruim een honderdtal kunnen bijplanten. Hier worden dus niet alleen bomen, maar ook erfgoed geplant”, aldus Dajo Hermans en Frank Missoul van Forest Fwd.
Partnership Luminus en Jane Goodall Institute Belgium
De hele bebossing kadert in de Luminus Forest in One Day-actie, een partnership tussen Luminus en het Jane Goodall Institute Belgium die al vele jaren loopt. De voorbije vier jaar werden zo bijna 4 miljoen bomen geplant in België en Afrika. De grote inspirator hierachter is Jane Goodall, de wereldberoemde Britse ethologe en milieuactiviste die onder meer geschiedenis schreef met haar onderzoek naar chimpansees.
Lana Bauwens van het Jane Goodall Institute Belgium, de Belgische tak van het Jane Goodall Institute: “Elke boom die er bijkomt, juichen we toe, of het nu lokaal is of in Burundi. Voor elke boom die vandaag geplant wordt, planten we er ook een veelvoud in Burundi, waar we eveneens een enorm verschil maken. De bomen absorberen niet alleen CO2 en bieden niet enkel schaduw en voedsel, maar ze helpen ook om de bodem te beschermen tegen erosie en vergroten de habitats van wilde dieren zoals de chimpansee.”
Zowel Vlaams minister Matthias Diependaele als burgemeester Jan Vermeulen trokken vandaag in Deinze de laarzen aan en namen samen met de medewerkers van Luminus en de buurtbewoners de schop ter hand.
“Het planten van dit bedrijfsbos in Deinze is niet alleen een stap vooruit in de missie om meer bos te creëren, maar het is ook een belangrijk signaal dat bedrijven een integraal onderdeel kunnen zijn van deze inspanning. Zo’n partnerschap is essentieel voor de realisatie van de ambitieuze Vlaamse doelstellingen voor bosuitbreiding. Met dit nieuwe bos brengen we niet alleen groen terug in ons landschap, maar creëren we ook een leefomgeving die zowel de natuur als onze samenleving ten goede komt”, zegt Vlaams minister Matthias Diependaele.
Brecht Snoeks