Luminus Solutions en Vanparijs Engineers bundelen hun krachten om de uitdagingen van de energietransitie aan te gaan

Vanparijs Engineers en Luminus Solutions, twee filialen van Luminus en Dalkia (Groep EDF), fusioneren hun activiteiten om verder te groeien op gebied van energie-efficiënte oplossingen en hun klanten te helpen hun energieverbruik en CO2-voetafdruk te verkleinen. De twee bedrijven varen voortaan verder onder één vlag: Luminus Solutions.

Bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst

Luminus Solutions staat in voor het technisch beheer van gebouwen (administratieve gebouwen, scholen, sporthallen, flatgebouwen, industrie,..) op basis van energieprestatiecontracten (EPC). Bij de ondertekening van zo’n EPC, verbindt Luminus Solutions zich tot het uitvoeren van een ambitieus energiebesparingsplan en het efficiënt onderhoud van de  technische installaties om de aan de klant beloofde energiebesparing ook effectief te realiseren.

Vanparijs Engineers ontwerpt en realiseert al meer dan 25 jaar geïntegreerde oplossingen voor decentrale energieproductie in België via warmtekrachtkoppelingen, voornamelijk in de gezondheidszorg en industrie. Het bedrijf is ook actief op vlak van de beveiliging van de stroomvoorziening via UPS-systemen in België, Frankrijk en Zwitserland. Net zoals Luminus Solutions is Vanparijs Engineers sinds 2016 een dochterbedrijf van Luminus en Dalkia (Groep EDF).  

Beide bedrijven gaan voortaan verder onder één vlag: Luminus Solutions. Dankzij deze operationele fusie met Vanparijs Engineers breidt Luminus Solutions zijn dienstenportefeuille stevig uit en positioneert het zich meer dan ooit als aanbieder van geïntegreerde oplossingen voor energie-efficiëntie in industrie, gezondheidszorg, gebouwen en infrastructuur.

Raoul Nihart, CEO van Luminus Solutions: “We bieden onze klanten oplossingen om het primaire energieverbruik en hun CO2-voetafdruk te verminderen. Die oplossingen kunnen gaan van de verbetering van de technische infrastructuur tot aanpassingen aan de bouwschil. We voeren ook het onderhoud van de installaties uit en monitoren het energieverbruik. Door de krachten van Vanparijs Engineers en Luminus Solutions te bundelen, breiden we ons dienstenaanbod uit, nog steeds met een plan op maat zodat onze oplossingen afgestemd zijn op behoeften van onze klanten. En dit voortaan onder één enkele vlag”.

Versterkt aanbod op vlak van energie-efficiëntie voor de groene heropstart

Door de expertise van Vanparijs Engineers te koppelen aan de technische oplossingen van Luminus Solutions, wil Luminus verder groeien op het vlak van energie-efficiëntie en haar klanten nog beter bijstaan in de groene heropstart en de energietransitie.

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: “Deze operationele fusie is een belangrijke stap in de verdere groei van onze activiteiten op gebied van energie-efficiëntie. We versterken onze tak die gespecialiseerd is in energieprestatiecontracten en bereiden onze teams voor op de groene heropstart. Door al onze kennis op vlak van engineering, projectmanagement en onderhoud van technische installaties te combineren, kunnen we de uitdagingen in de strijd tegen de klimaatverandering het hoofd bieden en verder bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst.”

Over Luminus Solutions

Luminus Solutions werd opgericht in 2016 door Luminus en Dalkia. Het bedrijf valoriseerde de deskundigheid en ervaring van zijn twee aandeelhouders en biedt oplossingen aan B2B-klanten in België om energie te besparen via renovatie en onderhoud van installaties. Na slechts enkele jaren is Luminus Solutions erin geslaagd om verschillende energieprestatiecontracten (EPC’s) binnen te halen en uit te voeren in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Het bedrijf levert ondertussen ook technisch onderhoud in een groot deel van België en heeft de eerste stappen gezet op de industriële markt voor energie-efficiëntie.

Over Dalkia

Dalkia, een dochteronderneming van de EDF-groep, ondersteunt haar klanten bij hun energie- en digitale transformaties via haar twee business eenheden: de ontwikkeling van lokale hernieuwbare energie en energiebesparing. Dalkia biedt haar klanten oplossingen op maat op de schaal van elk gebouw, elke stad, elke gemeente, elke regio en elk industrieterrein om hen te helpen de uitdaging van de energietransitie aan te gaan en hen slimmer te maken.

Over Vanparijs Engineers

Met 25 jaar ervaring in decentrale energieproductie en ononderbroken stroomvoorziening voor de industrie, de ziekenhuissector en de tertiaire sector, is VMI Engineering & Contracting, ook gekend onder de naam Vanparijs Engineers, een gevestigde speler op de Belgische, Zwitserse en Franse markt. VMI beschikt over een geavanceerd engineering en projectmanagement team en ervaren onderhoudstechniekers. VMI werd een dochterbedrijf van Luminus en Dalkia in 2016.

 

Brecht Snoeks

Communication Project Maanger, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be