Luminus verzamelt en recycleert bijna 1000 ton afval uit de Maas

Om te vermijden dat er afval terecht komt in de turbines van haar waterkrachtcentrales en deze te beschermen, haalde Luminus met grijparmen op 1 jaar tijd maar liefst 989 afval uit de Maas. Dit afval wordt in zijn totaliteit gesorteerd en gerecycleerd.

989 ton afval verzameld in 2019

De hoeveelheid afval die stroomopwaarts van de waterkrachtcentrales uit de Maas werd gehaald steeg in 2019 met 23%, goed voor in totaal 989 ton afval. In 2018 werd 805 ton afval verzameld. Het absolute record werd niet gebroken. In 2016 haalde Luminus maar liefst 1056 ton afval uit de Maas.

Uniek voor sector

Luminus draagt transparantie hoog in het vaandel en brengt daarom elk jaar verslag uit over zijn resultaten, onder meer op ethisch, ecologisch en sociaal vlak. Luminus is de enige speler uit de Belgische energiesector die dergelijke indicatoren openbaar maakt. Ze zijn te raadplegen op de Luminus website: https://www.luminus.be/nl/corporate/duurzaamheid/duurzaamheidsrapport/

Grégoire Dallemagne, CEO Luminus: “We blijven ons inzetten op vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen, met bijzondere aandacht voor het milieu en de biodiversiteit. Duurzaamheid centraal in alles wat we doen. Het verzamelen en recycleren van het afval op de Maas is slechts één van de vele opmerkelijke verwezenlijkingen die we graag delen in het uittreksel van ons duurzaamheidsrapport 2019”.

Nummer 1 in windenergie en waterkracht

Luminus heeft niet alleen het meeste aantal windturbines op land, vandaag 213 om precies te zijn, maar is ook nummer 1 op het vlak van waterkrachtenergie in België. Het bedrijf baat 6 waterkrachtcentrales uit langs de Maas en 1 langs de Samber. Deze waterkrachtcentrales zijn goed voor een geïnstalleerde capaciteit van 67 MW. Zo wordt lokaal groene energie geproduceerd voor gemiddeld 60.000 gezinnen.

Journalisten kunnen de waterkrachtcentrales steeds op afspraak bezichtigen.

Martine Moreau

Communication Manager

Luminus Media Relations

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be