Luminus windturbine bij CBR in Gentse kanaalzone produceert eerste kWh groene energie

CBR, cementproducent en marktleider in België, liet dit najaar een windturbine installeren op haar site aan de Arbedkaai in de Gentse kanaalzone. Met een capaciteit van 4,2 MW zal deze turbine elk jaar 12.545 MWh groene energie produceren. Hiermee kan CBR haar elektriciteitsverbruik verminderen en zo haar CO2-neutrale ambities nastreven. In dit windproject gaat ook bijzondere aandacht uit naar de bescherming van de biodiversiteit in de dokken. Luminus wil er het gedrag van watervogels in de buurt van ​ windturbines analyseren. ​

De specialist in cement

CBR is een dochteronderneming van Heidelberg Materials, één van 's werelds grootste geïntegreerde fabrikanten van bouwmaterialen en -oplossingen, met leidende marktposities in cement, aggregaten en stortklaar beton. Heidelberg Materials is op de Belgische markt ook aanwezig via Inter-Beton (beton) en Sagrex (aggregaten).

Productie van de eerste kWh groene energie

De nieuwe windturbine bij CBR produceerde onlangs haar eerste kWh groene energie. Met een totale hoogte van 230 meter en wieken van elk 75 meter lengte, zal deze turbine voortaan elk jaar 12.545 MWh groene energie produceren, wat overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van 3.500 gezinnen. Bijna alle geproduceerde energie zal rechtstreeks door CBR Gent worden verbruikt. De windturbine zal zo ongeveer 12% van de energiebehoefte van de cementfabriek dekken. De groene energie die door deze installatie lokaal wordt geproduceerd, zal de jaarlijkse uitstoot van 2.660 ton CO2 in de atmosfeer verminderen, wat overeenkomt met de uitstoot van 929 dieselwagens.

Samen bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst

Bouwen aan een duurzame toekomst is een belangrijk aandachtspunt voor CBR, de Belgische marktleider in cement. Om haar ecologische voetafdruk te verkleinen, zet de cementproducent verschillende hefbomen in. Het gebruik van groene en hernieuwbare energie is een van haar belangrijkste actiepunten.

Christoph Streicher, CEO van CBR : “Heidelberg Materials, de groep waartoe CBR behoort, zet zijn transformatie naar het meest duurzame bouwmaterialenbedrijf ter wereld rigoureus voort. Onze nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen zijn om onze specifieke netto CO2-uitstoot tegen 2030 terug te brengen tot 400 kg/t cement. Dit versterkt onze klimaatambities aanzienlijk en is de meest ambitieuze doelstelling in de sector. Als leider op weg naar koolstofneutraliteit zullen wij als eerste op grote schaal koolstofvrij cement en beton aanbieden.”

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering al vele jaren een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al bijna 70 jaar in de productie van hernieuwbare energie en is de nummer één in windenergie op het vasteland en waterkracht in België. Met zijn 262 windmolens beschikt Luminus over een geïnstalleerd vermogen van 664 MW, goed voor de bevoorrading van meer dan 364.000 gezinnen met groene stroom.

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus : “Dit project bij CBR kadert perfect binnen onze ambitie om onze klanten te helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Om de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen te verminderen en in een context van stijgende energieprijzen, biedt de installatie van windturbines op bedrijventerreinen ondernemingen de kans om een succesvolle drievoudige transitie te maken: economisch, maatschappelijk en ecologisch. Zo kunnen we het concurrentievermogen van onze bedrijven verhogen en onze CO2-uitstoot beperken. Met de installatie van deze turbine op haar site kan CBR haar ecologische voetafdruk verkleinen door zelf de groene stroom te produceren die het bedrijf nodig heeft. Het voorbeeld van deze windturbine op de site van CBR staat symbool voor de bijdrage die Luminus wil leveren aan de decarbonisatie. Ik wil CBR hierbij bedanken voor het vertrouwen.”

Een proefproject voor de bescherming van de biodiversiteit

Biodiversiteit is een belangrijke milieukwestie die steeds meer doorgedrongen is in het collectieve bewustzijn en ieder van ons aangaat. De bescherming ervan is een belangrijk onderdeel van de bestaansreden van Luminus. Zoals elke menselijke activiteit moet de productie van elektriciteit door middel van windturbines gepaard gaan met respect voor het milieu, en in het bijzonder de biodiversiteit. Als gebruiker van natuurgebieden wil Luminus de impact van zijn activiteiten op de biodiversiteit vermijden en zo veel mogelijk beperken en de lokale biodiversiteit zelfs verrijken.

Omwille van de ligging van deze windturbine vlak bij het Rodenhuizedok in de Gentse haven zal Luminus de windturbine op zeer gerichte momenten stil zetten om zo watervogels te beschermen. In het voorjaar van 2023 plant het bedrijf daarenboven een camerasysteem op deze windturbine om vogels te detecteren en te onderzoeken hoe zij reageren op de aanwezige windturbine.

 

Over CBR

CBR produceert en verkoopt een breed gamma cementen voor de bouwsector in België, waarvoor het marktleider is. Betrouwbaarheid, productkwaliteit en klantenservice zijn altijd sleutelfactoren van hun succes geweest en blijven dat ook. CBR biedt klanten een breed gamma gestandaardiseerde cementen, verpakt of in bulk. Voor specifieke toepassingen worden ook bindmiddelen op maat ontwikkeld. CBR stelt in België ongeveer 550 mensen tewerk, verdeeld over 4 productiecentra (Lixhe, Antoing en twee in Gent) en de hoofdzetel in Braine-l'Alleud.
Verantwoordelijkheid voor het milieu staat centraal in haar handelen. Als voorloper op de weg naar koolstofneutraliteit, neemt CBR het voortouw in projecten zoals LEILAC of Cosmocem.
CBR maakt deel uit van de Benelux-entiteit van de Heidelberg Materials Group, één van 's werelds grootste producenten van bouwmaterialen. Het bedrijf is aanwezig op de Belgische markt via de merken 
CBRSagrex en Inter-Beton, en in Nederland via ENCIMebin en Sagrex. Door de productieketen van de winning van grondstoffen tot de levering van de eindproducten te verzekeren, voorzien onze bedrijven onze klanten van kwaliteitsvolle en duurzame producten. Ga voor meer informatie naar www.cbr.be.

Nico De Bie

Communication Director, Luminus

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be