Meer dan 4 000 zonnepanelen bij Coca-Cola Anderlecht en plannen voor eerste windturbineproject in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Vandaag heeft Marie-Christine Marghem, Federaal Minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame ontwikkeling een zonnepanelenpark van 4.122 panelen ingehuldigd bij drankenbedrijf Coca-Cola Services in Anderlecht. Dauvister, dochterbedrijf van Luminus, realiseerde de installatie. Dankzij de installatie bespaart Coca-Cola elk jaar 295 ton CO2 en wordt 12% van het elektriciteitsverbruik van het kantorengebouw The Bridge lokaal en op duurzame wijze geproduceerd. Tegelijkertijd presenteerden Luminus en Coca-Cola hun plannen voor een windturbineproject op dezelfde site. Het zou de eerste windturbine van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen worden.

Groene en lokale stroom

De 4.122 zonnepanelen op de site van The Bridge in Anderlecht hebben een vermogen van 1.272 KWp en zullen elk jaar 1.218 MWh groene energie produceren. Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 350 gezinnen. 990 zonnepanelen kwamen op het dak van het hoofdkantoor en 810 panelen op de parking. De panelen op de parking produceren niet enkel groene energie, maar dienen ook als carport voor de wagens van werknemers. De grondopstelling op een veld achter het hoofgebouw telt 2.322 panelen. Dauvister, een dochterbedrijf van Luminus gespecialiseerd in zonnepanelen, stond in voor het ontwerp, de plaatsing en de inwerkstelling.

Alexis Stoffels, CEO van Dauvister: “De opgewekte stroom zal volledig door Coca-Cola zelf gebruikt worden. Dankzij deze zonne-installatie vermijden ze elk jaar 295 ton CO2. We zijn dan ook trots dat we Coca-Cola mochten helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen.”

Zon en wind complementaire energiebronnen

Luminus en Coca-Cola maakten van de gelegenheid gebruik om de Minister hun plannen toe te lichten om op dezelfde site een windturbine te bouwen, een primeur voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De turbine van 2,4 MW zou 5.100 MWh/jaar aan groene elektriciteit kunnen produceren wat overeenkomt met het gemiddeld elektriciteitsverbruik van 1.400 Brusselse gezinnen. De turbine zou, samen met de zonnepanelen, 65% van het energieverbruik van de site kunnen voorzien. Het openbaar onderzoek start binnenkort.

Marie-Christine Marghem, Federaal Minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling : "Coca-Cola heeft een zeer ambitieuze strategie ontwikkeld op basis van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties en werkt samen met Luminus, dat expertise heeft op het gebied van groene energieproductie. Als minister van Duurzame Ontwikkeling kan ik deze grote economische spelers alleen maar aanmoedigen om samen te werken aan de ontwikkeling van industriële strategieën die duurzaamheid in het hart van hun model plaatsen en die bijdragen aan het ontstaan van een samenleving die haar ecologische voetafdruk elke dag een beetje meer verkleint.

Duurzaam hoofdkwartier

Het kantorengebouw The Bridge in Anderlecht huisvest niet alleen de hoofdkantoren van Coca-Cola Services, Coca-Cola European Partners Belux en andere bedrijven, ook het tweede grootste Research & Development Centre van Coca-Cola Services wereldwijd bevindt zich in Anderlecht. Daarnaast  huisvest het gebouw ook een pilootfabriek om nieuw ontwikkelde drankjes op kleine schaal te produceren en te testen. Twaalf procent van de stroom die daarvoor nodig is, wordt dankzij de zonnepanelen op hernieuwbare wijze geproduceerd.

Ben Bijnens, Country Director Benelux van Coca-Cola Services: In 2017 lanceerden we een duurzaamheidsactieplan, waarin we ons ook engageerden om onze CO2-uitstoot te verminderen. We willen de uitstoot van onze bedrijfsactiviteiten halveren tegen 2025, en dankzij deze investering in zonnepanelen produceren we nu ook onze eigen groene stroom.”

De ambitie van Luminus: zijn klanten helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen

In het kader van de strijd tegen de klimaatopwarming moeten alle initiatieven die gericht zijn op de productie en het verbruik van lokale en groene energie, aangemoedigd worden.  “De bescherming van de planeet drijft ons iedere dag bij Luminus”, bevestigt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus.  “Dit project kadert volledig in onze strategie om onze klanten te helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen bijvoorbeeld, zoals hier, door de groene stroom die ze nodig hebben zelf te produceren dankzij deze zonnepaneleninstallatie. We zijn trots dat we Coca-Cola kunnen bijstaan bij hun energietransitie. Enkel samen kunnen we bouwen aan een CO2-neutrale toekomst.”

 

Over Coca-Cola

‘Coca-Cola’ bestaat in België en Luxemburg uit twee bedrijven. Coca-Cola Services maakt deel uit van The Coca-Cola Company groep. The Coca-Cola Company en haar filialen zijn eigenaar van de merken. Zij staan in voor de consumentenmarketing en het basisconcentraat voor de drankjes dat verkocht wordt aan Coca-Cola European Partners in België en Luxemburg, dochtermaatschappijen van Coca-Cola European Partners plc (CCEP).

CCEP in België en Luxemburg produceert, verdeelt en/of verkoopt Coca-Cola, Fanta, Sprite, Aquarius, Minute Maid, Nordic Mist, Chaudfontaine, FÏNLEY, Fuze Tea, Appletiser, POMS, Hawai, CHAQWA, Tropico, Rosport*, Rosport Pom’s*, Monster*, Capri-Sun*en Nalu*. Deze merken zijn samen goed voor meer dan 11 miljoen consumpties per dag in België. Coca-Cola is voortdurend bezig met het optimaliseren van haar portfolio: van het reduceren van suiker in de dranken tot het introduceren van nieuwe, innovatieve producten. Daarnaast werken zij aan het terugdringen van hun impact op het milieu door water terug te geven aan de natuur en recyclage te bevorderen.  Ga naar www.cocacolabelgium.be voor meer informatie.

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Laura Brems

Director Public Affairs, Communications & Sustainability Belux, Coca-Cola

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be