Minister Fremault huldigt zonnepanelenpark van 15.000 m² bij Sabca in

Céline Fremault, Brussels minister van  Huisvesting, Levenskwaliteit, Leefmilieu en Energie, huldigde vandaag de 4700 zonnepanelen in die Luminus op het dak van Sabca in Brussel heeft geplaatst. Het betreft een van de grootste zonnepaneleninstallaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en kadert binnen de klimaatstrategie van Luminus en binnen het duurzame ontwikkelingsbeleid van Sabca.

15.000 vierkante meter zonnepanelen

In samenwerking met Dauvister, haar filiaal dat gespecialiseerd is in zonnepanelen, installeerde Luminus 4700 zonnepanelen op de daken van Sabca in Brussel. De zonnepanelen, verspreid over zes daken, bedekken een oppervlakte van ongeveer 15.000 m2, hetzij meer dan twee voetbalterreinen die vol zonnepanelen zouden gelegd worden.  

De installatie bij Sabca heeft een capaciteit van 1293 kWc en zal zo’n 1215 MWh per jaar produceren, het equivalent van het jaarlijks verbruik van ongeveer 304 gezinnen. Ze levert een CO2-besparing op van ruim 554 ton per jaar. Sabca zal 98% van de stroom die door de zonnepalen wordt geproduceerd zelf verbruiken. Samen met de zonnepanelen werd er ook een gloednieuwe hoogspanningscabine geplaatst.

Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus: “Sabca heeft net als Luminus oog op de toekomst en ziet duurzaamheid als de weg vooruit. Daar helpen wij graag aan mee. In 2014 mochten we al een windturbine plaatsen op hun terrein in Lummen. We zijn blij dat Dauvister, een filiaal van de Groep EDF Luminus, nu ook deze zonnepaneleninstallatie voor Sabca heeft mogen realiseren. Het kadert perfect binnen onze strategie om onze klanten energie-efficiënte oplossingen aan te bieden om hen te helpen hun verbruik te verminderen en zo de strijd tegen de klimaatverandering aan te gaan. ”

Céline Fremault, Brussels minister van  Huisvesting, Levenskwaliteit, Leefmilieu en Energie: “Gezien de hoogdringendheid om actie te ondernemen voor het klimaat en het leefmilieu stemt het mij erg tevreden dat grote bedrijven zoals Sabca en Luminus zich engageren om hun CO2-uitstoot in Brussel te verminderen. Dankzij de steunmaatregelen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan heel Brussel – bedrijven, gezinnen en collectiviteiten – zelf een actieve rol spelen in de energietransitie en energie besparen! Zonnepanelen in Brussel, dat is goed voor het klimaat en uw portemonnee”.

Het maatschappelijk engagement van Sabca

Dankzij de installatie van de zonnepanelen verkleint Sabca zijn ecologische voetafdruk en draagt het bij aan de hernieuwbare energieproductie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Thibauld Jongen, CEO van Sabca: “Als bedrijf en als belangrijke werkgever in de Brusselse regio willen we het voorbeeld geven op vlak van duurzame ontwikkeling en respect voor het leefmilieu. De installatie van deze zonnepanelen, in samenwerking met Luminus, is een belangrijke stap in de goede richting en andere projecten zullen volgen op onze verschillende sites in België”.

De strijd tegen de klimaatopwarming: een zaak van iedereen

Voor EDF Luminus is de strijd tegen de klimaatopwarming een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Ruim 22% van zijn energieproductie is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen in België. Het bedrijf is nummer 1 in de productie van windenergie op het vasteland en waterkracht in België. Met zijn windpark van 186 turbines, goed voor 440 MW, produceert EDF Luminus jaarlijks 900 GWh energie. Dit komt neer op een energieverbruik voor ongeveer 240.000 gezinnen.

 

Over Sabca

De SABCA-groep, bestaande uit SABCA (Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques) en haar dochterondernemingen SABCA Limburg en SABCA Maroc is actief in de drie Belgische gewesten (Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Charleroi in Wallonië en Lummen Vlaanderen) evenals in Casablanca, Marokko. Vandaag de dag beschikt SABCA  over een  rijke en gevarieerde knowhow, gebaseerd  op  bijna 100 jaar ervaring in het ontwerp, de fabricage, het onderhoud en de modernisering van grote en complexe onderdelen voor  luchtvaartuigen en draagraketten. Haar klanten en partners behoren tot de elite van de lucht- en ruimtevaartindustrie. SABCA biedt een volledige dienstenaanbod aan voor de burger-, ruimte- en militaire luchtvaartmarkten en heeft recentelijk haar activiteiten uitgebreid tot de commerciële UAS-markt voor het ontwerp en vervaardiging van platformen, en meer bepaald  als leverancier van commerciële drone-oplossingen voor de industrie.

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Dina Brughmans

Communication Manager a.i., Sabca

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be