Minister Joke Schauvliege huldigt in de haven van Gent de 100ste windturbine van EDF Luminus in

Mevrouw Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, huldigt vandaag op de site van het Kluizendok in Gent de 100ste windturbine in van EDF Luminus, eerste challenger op de Belgische energiemarkt en nummer 1 op het gebied van onshore windenergie in België. 

Een 100ste windmolen met een symbolische waarde

De 100ste windturbine van EDF Luminus bevindt zich op de site van het Kluizendok in het havengebied van Gent. Deze installatie werd eind 2015 gebouwd – inmiddels volgden er al 14 nieuwe turbines op andere sites in België – en staat symbool voor het belang dat het bedrijf hecht aan windenergie, een groene en betrouwbare oplossing om op doeltreffende wijze de strijd aan te gaan met de klimaatverandering. Deze windturbine werd vandaag ingehuldigd in aanwezigheid van Mevrouw Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. In haar toespraak benadrukte Mevrouw Schauvliege het belang van hernieuwbare energie: “Vanuit Vlaanderen hebben wij ons ertoe verbonden om binnen de intra-Belgische klimaatinspanningen meer dan tien procent hernieuwbare energie te realiseren tegen 2020. In 2014 bedroeg dit aandeel slechts vijf en een halve procent. Een inhaalbeweging is dus nodig. Windturbines zorgden tot nu toe voor een elektriciteitsproductie van ongeveer 900 GWh per jaar, of het verbruik van ongeveer een kwart miljoen gezinnen. Met elke nieuwe windmolen neemt ons aandeel aan hernieuwbare energie toe. Elke bijkomende windturbine is met andere woorden een stap in de goede richting.”

Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus, verklaarde het volgende: “EDF Luminus zette haar eerste stappen in de wereld van de windenergie in 2001 en heeft vandaag 114 windmolens, wat van ons de nummer 1 maakt met een martkaaandeel van 16% op de Belgische markt. Tussen 2015 en 2018 zullen we 600 miljoen euro investeren, voornamelijk in hernieuwbare energie en energiediensten. Vandaag is een mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf want we vieren onze 100ste windmolen. Maar wat me nog meer boeit, is het besef dat er achter die installaties iets kostbaars schuilt, namelijk onze collega’s, mannen en vrouwen die zich inzetten voor onze planeet en die elke dag  opnieuw hun tijd en energie investeren in het omzetten van wind in elektriciteit. Ik draag dit event aan hen op.”

Meer dan 23.000 gezinnen voorzien van groene stroom

Het Kluizendok, een site van 100 ha in de haven van Gent, werd in 2005 in dienst gesteld. In mei van dat jaar startte EDF Luminus er, in samenwerking met de havenautoriteiten van Gent en Ecopower (voor 20%, waarbij de overige 80% in handen was van EDF Luminus), met de bouw van een 1ste park bestaande uit 11 windturbines, elk met een vermogen van 2 MW, die 10.000 gezinnen van stroom voorzagen. Het was het allereerste windmolenpark van EDF Luminus in industriegebied.

Gelet op de grote ontwikkelingsmogelijkheden die de site van het Kluizendok biedt, en op de gunstige ligging ervan ten opzichte van de wind, werd in 2011 beslist dit park uit te breiden met 4 windturbines, elk met een vermogen van 3 MW. Die windmolens, gebouwd in de loop van 2015, vertegenwoordigen een jaarproductie van 46.200.000 kWh, goed voor de bevoorrading van 13.200 bijkomende gezinnen met groene stroom. Door deze uitbreiding bedraagt de geïnstalleerde productiecapaciteit in het Kluizendok 30 MW.

Naar 600 MW in 2023

EDF Luminus investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Meer dan 16% van haar energieproductie is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen van Belgische oorsprong. Als leider op het gebied van waterkracht zet het bedrijf sinds 2001 in op windenergie. Het windmolenpark kent een constante groei. Eind 2015 beschikte EDF Luminus over 29 windmolenparken, goed voor 114 turbines. Samen hebben die een capaciteit van 254 MW, wat overeenkomt met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 141.000 gezinnen. 

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be