Minister Marghem bezoekt werf voor de uitbreiding van het windturbinepark van Tourpes

Het windturbinepark van Tourpes (Leuze-en-Hainaut) telt binnenkort 3 extra windturbines. Deze turbines van de laatste generatie zullen elk jaar ongeveer 19,4 GWh groene energie produceren, wat overeenkomt met het gemiddeld elektriciteitsverbruik van 9.700 gezinnen. In totaal zullen de 12 windturbines van Tourpes groene energie leveren aan meer dan 17.000 gezinnen, waarmee de uitstoot van 18.000 ton CO2 vermeden wordt. Minister Marie-Christine Marghem bezocht vandaag, 6 augustus 2020, de werf.  

Drie nieuwe windturbines op een zorgvuldig gekozen locatie

De uitbreiding van het windpark startte eind 2019 en gaat nu de laatste fase in met de aankomst en montage van de masten op site. Na een vergunningsprocedure die in 2016 begon, werd in januari 2020 de bouwvergunning afgeleverd. De werkzaamheden voor de bouw van de 3 nieuwe windturbines zijn deze zomer, in juli 2020, gestart. De windturbines zullen tegen het einde van het jaar groene stroom produceren.

De drie nieuwe windturbines, die eind 2020 in dienst worden gesteld, komen bij de 9 andere windturbines die al sinds 2013 operationeel zijn. Ze komen te staan tussen de 9 bestaande windturbines en naast de spoorlijn die Brussel met Parijs verbindt, aan weerszijden van de “Chemin Damas” in Tourpes. Het project voldoet dus aan de Waalse “Code du Développement territorial” (richtlijnen voor territoriale ontwikkeling), aangezien het gelegen is naast een spoorweginfrastructuur. Bovendien wordt het gebied gekenmerkt door een uitstekend windpotentieel.  

Het windpark van Tourpes/Thumaide zal bestaan uit 12 windturbines die samen genoeg groene stroom leveren voor het gemiddeld verbruik van 17.000 gezinnen, waarmee de uitstoot van 18.000 ton CO2 vermeden wordt. Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus : “Bij Luminus zetten we ons in voor de energie-uitdagingen van morgen en de strijd tegen de klimaatverandering. Natuurlijk is de meest groene elektriciteit nog steeds de elektriciteit die je niet verbruikt, maar we investeren massaal in hernieuwbare energie en ontwikkelen projecten met het grootste respect voor de lokale bevolking. Daar waar mogelijk is, bevorderen we ook de biodiversiteit.”

Dit windpark is het derde park dat wordt gerealiseerd in het kader van het partnership tussen Luminus en Ideta dat reeds 13 windturbines in Picardisch Wallonië uitbaat. Bruno Lefebvre, voorzitter van IDETA en burgemeester van Ath, «Voor IDETA is duurzame ontwikkeling één van de pijlers van haar strategie. Dit beleid dat in 2008 werd opgestart, werpt nu zijn vruchten af, zowel wat betreft de CO2-uitstoot in Picardisch Wallonië als de extra inkomsten waarvan de aangesloten gemeentes genieten. Andere projecten moeten in de toekomst het licht zien, met name dankzij solide industriële partnerships zoals die met Luminus”.

Een gedeelde wil om bij te dragen aan de energietransitie

e-NosVents, een gezamenlijk filiaal van Luminus (nummer 1 in windenergie op het vasteland in België) en IDETA, dat zich toelegt op de ontwikkeling, de bouw en de uitbating van projecten voor hernieuwbare energie in Picardisch Wallonië, is verantwoordelijk voor de bouw voor de uitbreiding van het windpark van Tourpes.

De werkzaamheden zijn gestart en ter gelegenheid hiervan organiseerden de twee partners vandaag, 6 augustus 2020, een werfbezoek in aanwezigheid van Marie-Christine Marghem, federaal minister van Energie en Duurzame Ontwikkeling, en Lucien Rawart, burgemeester van Leuze-en-Hainaut. Minister Marghem juichte deze realisatie toe:  “Ambitieuze en strategische projecten zoals hier in Tourpes zijn het bewijs dat de energietransitie volop aan de gang is. Als minister van Energie heb ik van de ontwikkeling van windenergie op het vasteland een prioriteit gemaakt en tegelijkertijd de impact op de offshore ontwikkeling tot een minimum herleid. Als minister van Milieu kan ik alleen maar vol lof spreken over de gezamenlijke inspanningen van publieke en private operatoren om groene energie te ontwikkelen in Picardisch Wallonië en tegelijkertijd de biodiversiteit te vrijwaren."

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Martine Moreau

Communication Manager, Luminus

Olivier Bontems

Directeur Energie et Projets Spéciaux, IDETA

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be