Minister Prévot huldigt de recent gerenoveerde waterkrachtcentrale van Andenne in

Maxime Prévot, Waals minister van Openbare Werken bevoegd voor waterwegen, huldigde vandaag de onlangs gerenoveerde waterkrachtcentrale van Andenne in. Dit evenement vormt de bekroning van een investering van 9 miljoen euro in de renovatie van deze waterkrachtcentrale die sinds 1980 in gebruik is. Het bevestigt het voornemen van EDF Luminus om meer dan ooit in te zetten op de strijd tegen de klimaatverandering door te investeren in hernieuwbare energie.

Een investering als symbool van het engagement van EDF Luminus voor de planeet

Om het rendement en de flexibiliteit van deze eenheid voor de productie van 100% hernieuwbare energie te optimaliseren en de levensduur ervan te verlengen, investeerde EDF Luminus 9 miljoen EUR in de renovatie van de waterkrachtcentrale van Andenne, die sinds 1980 in dienst is. Deze investering symboliseert het voornemen van EDF Luminus om een actieve rol te spelen in de productie van hernieuwbare energie en in de strijd tegen de klimaatverandering.

Energie-efficiëntie ten dienste van het milieu

Dit renovatieproject beoogde een betere energie-efficiëntie van de centrale. Het behelsde de vervanging van twee van de drie turbines alsook de modernisering van haar elektrische installatie met het oog op een hoger rendement dankzij efficiëntere machines en een beter gebruik van het water. Door de vervanging van de turbines produceert de centrale, die gebouwd is op de Maas, vandaag 33.000.000 kWh per jaar, wat overeenstemt met het 100% groene verbruik van 8.000 gezinnen.

Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus: “Vanuit klimaatoogpunt staan we op een keerpunt in onze geschiedenis. Iedereen kan zijn steentje hiertoe bijdragen, ongeacht zijn of haar positie in de samenleving. EDF Luminus, als verantwoordelijke stroomproducent, wil zijn productiepark optimaliseren, de milieu-uitdagingen aangaan en investeren, in goede samenwerking met de bevoegde instanties, in de regio’s waar het bedrijf al vele jaren een bijzonder sterke lokale verankering geniet.”

Maxime Prévot, Waals minister van Openbare Werken bevoegd voor waterwegen:  “Het verheugt me dat de productiecapaciteit van de centrale van Andenne hierdoor verhoogd is. Het belang van de waterwegen voor Wallonië is hiermee nogmaals aangetoond: ze dienen niet enkel voor het transport van goederen, maar dragen ook bij tot de productie van hernieuwbare energie. Zo passen ze perfect binnen de strategie die de Waalse regering uitvoert in het kader van de COP21. Dit sluit ook perfect aan op mijn ambitie om het infrastructureel openbaar domein op te waarderen door middel van de bijdragen die de Waalse financieringsmaatschappij SOFICO van dit soort installaties ontvangt.”

Deze operatie kadert in een investeringsprogramma dat in 2012 is opgestart. EDF Luminus besteedde reeds 23 miljoen euro aan de renovatie van de waterkrachtcentrales van Lixhe, Andenne en Ampsin om hun rendement en flexibiliteit te verhogen en hun levensduur te verlengen. Tegen 2020 wil EDF Luminus bijkomend nog 24 miljoen euro investeren in zijn andere waterkrachtcentrales.

Al meer dan 60 jaar producent van groene stroom

EDF Luminus investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. 17% van de stroom wordt geproduceerd door hernieuwbare-energiebronnen in België. Het bedrijf is nummer 1 wat betreft de productie van windenergie en waterkracht in België.

Met een geïnstalleerd vermogen van 67 MW vertegenwoordigen de zeven waterkrachtcentrales van EDF Luminus een niet te verwaarlozen aandeel in de hernieuwbare-energieproductiecapaciteit van het bedrijf. De productie van deze centrales zorgt voor een jaarlijkse besparing van 101.205 ton CO2. Ze voorzien ongeveer 60.000 huishoudens van groene stroom.

925 ton afval uit de Maas gehaald, waarvan 80% wordt gerecycleerd

EDF Luminus neemt al vele jaren actief deel aan de opruiming van de Maas door zelf op eigen kosten het afval uit de rivier te halen dat door de stroom tot aan de centrales wordt meegevoerd. In 2015 liet het bedrijf 925 ton afval uit de Maas verwerken, wat van EDF Luminus de grootste afvalophaler langs de Maas maakt sinds het begin van de exploitatie.

 

 

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be