Mydibel gaat in samenwerking met Luminus voor een koolstofvrije vloot dankzij groene waterstof op basis van aardappelschillen

22 juni 2021

Aardappelschillen recycleren om biogas te produceren, groene waterstof op te wekken en industriële processen, mobiliteit en logistiek koolstofvrij te maken: dat is het vindingrijke circulaire-economieproject van Mydibel, een familiebedrijf in Moeskroen dat actief is in de ontwikkeling, productie en commercialisering van aardappelproducten. Mydibel heeft Luminus gekozen om hen te helpen bij deze nieuwe stap naar koolstofneutraliteit.

Familiale sfeer en duurzaam ondernemerschap

De Mydibel-groep is met meer dan 650 werknemers de grootste werkgever in Moeskroen. Dit familiebedrijf exporteert zijn uitgebreid assortiment aan verse producten (frieten), diepvriesproducten (diepgevroren frieten en aardappelpureespecialiteiten) en gedroogde producten (vlokken en granulaten) naar meer dan 120 landen over de hele wereld.

Mydibel is sinds 2006 blijven investeren in duurzame energieoplossingen. Het bedrijf heeft zijn nieuwe groene waterstofproject afgelopen vrijdag, 18 juni, voorgesteld tijdens een werkbezoek in aanwezigheid van Willy Borsus, minister-president van Wallonië en minister van Economie, Buitenlandse Handel, Onderzoek en Innovatie, Digitale Technologie, Ruimtelijke Ordening, Landbouw, IFAPME en Kenniscentra en Jean-Luc Crucke, Waals minister van Begroting en Financiën, Sportinfrastructuur en Luchthavens.

"Green Factory": een innovatief industrieel ecosysteem

Dagelijks gaat ongeveer 2.000 ton aardappelen naar Mydibel die wordt verwerkt tot 255.000 ton aan eindproducten per jaar… wat een heleboel aardappelschillen met zich meebrengt. Bezorgd om het milieu en bewust van wat de natuur te bieden heeft, is Mydibel in 2006 begonnen met een circulair economisch model op basis van het concept "Green Factory". De ecologische voetafdruk wordt zoveel mogelijk verkleind door de productielijn zo te ontwerpen dat er niets verloren gaat: reststromen en nevenproducten van het ene proces dienen als grondstof voor het andere proces en maken zo 100% afvalverwerking mogelijk. Bovendien is aan de vergister een waterzuiveringsinstallatie gekoppeld: het water dat wordt gebruikt om het afval te vergisten, wordt gezuiverd en gebruikt om de aardappelen via de "waterglijbaan" van de sortering naar de productie te vervoeren. De modderresten worden vervolgens door lokale boeren gebruikt als meststof om hun aardappelvelden te bemesten. Kortom, niets gaat verloren: een voorbeeld van circulair gebruik, koolstofvrij en zelfvoorzienend.

Van aardappelschillen naar groene waterstof

Vier warmtekrachtkoppelingen op aardgas voorzien de site van de Mydibel-groep momenteel van elektriciteit en warmte. Vandaag streeft Mydibel naar een site die 100% op groene stroom draait. Hoe doen ze dat? Door deze warmtekrachtkoppelingen nu te voeden met zelf geproduceerd biogas uit aardappelschillen wordt de CO2-uitstoot met ongeveer 30.000 ton per jaar verminderd.

Het elektriciteitsoverschot uit de warmtekrachtkoppeling zal via een ter plaatse geïnstalleerde elektrolytische cel worden omgezet in groene waterstof. En dat is precies waarin Luminus Mydibel wil ondersteunen. De vrachtwagens, heftrucks en transpaletten van Mydibel worden omgebouwd en van energie voorzien door de opgewekte waterstof.

Een groene ambitie gedeeld door Mydibel en Luminus

“Voor Mydibel is duurzaamheid niet zomaar een voorbijgaande trend. Het bedrijf is van plan verantwoordelijk te handelen en gebruik te maken van bestaande technologie om de meest doeltreffende oplossingen te creëren in de verschillende stappen van zijn toeleverings- en productieketen”, aldus Marc Van Herreweghe, CEO van Mydibel Group. Een ambitie die Luminus deelt. “Bij Luminus willen we bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst waarbij bescherming van de planeet, welzijn en economische groei met elkaar verzoend worden dankzij elektriciteit en innovatieve oplossingen en diensten”, legt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus, uit. “Een initiatief zoals dat van Mydibel past perfect in onze strategie om onze klanten te helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen en zelf de groene stroom te produceren die ze nodig hebben. Ik ben trots dat Luminus Mydibel kan ondersteunen in haar ambitie om uit te groeien tot een toonbeeld van een circulair en groen bedrijf.

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be