Nachtvluchten boven Genk tonen aan: stad kan openbare verlichting aanzienlijk energie-efficiënter maken

EDF Luminus voerde nachtvluchten uit boven de stad Genk om de openbare verlichting in kaart te brengen en zo een duurzaam en energie-efficiënt lichtplan uit te werken. De stad Genk kan onmiddellijk 10% besparen door de verlichtingsregimes aan te passen en kwikdamplampen te vervangen. De algemene overschakeling op ledverlichting op langere termijn zou nog eens tot 50% extra besparing kunnen opleveren of een totale vermindering van de ecologische voetafdruk met 400 ton CO2 per jaar. 

Nachtvluchten

Openbare verlichting is in heel wat steden en gemeenten verantwoordelijk voor het grootste deel van het elektriciteitsverbruik. In Genk bedroeg de kost voor de openbare verlichting ongeveer 25% van de totale energie-uitgave voor elektriciteit. EDF Luminus voerde nachtvluchten uit boven de stad Genk om de openbare verlichting in kaart te brengen en zo een duurzaam en energie-efficiënt lichtplan uit te werken, een unicum in België.

Deze actie kadert in de samenwerkingsovereenkomst die de stad Genk en EDF Luminus sloten om expertise uit te wisselen en concrete duurzame en innovatieve projecten te ontwikkelen rond smart cities. De beoogde voordelen zijn talrijk: het comfort en de veiligheid van de burgers verhogen, het energieverbruik optimaliseren, het duurzaam investeren in slimme technologieën en het aanpakken van de lichtvervuiling.

Verkleining van de ecologische voetafdruk – Daling van de energiefactuur

De resultaten liegen er niet om: de stad Genk kan 10%, ofwel jaarlijks bijna 60.000 EUR besparen en haar ecologische voetafdruk verkleinen door 100 ton CO2-uitstoot te vermijden. Dit is mogelijk dankzij een aantal eenvoudige maatregelen zoals aanpassingen door te voeren aan de verlichtingsregimes enerzijds en het vervangen van kwikdamplampen door energiezuinigere exemplaren anderzijds.

Een goed lichtplan combineert rationeel energieverbruik en oog voor veiligheid en comfort

Nachtvluchten toonden aan dat het dag-, avond- en nachtregime van de openbare verlichting op verschillende tijdstippen werd geactiveerd in verschillende delen van de stad, zonder enige verklaring voor die verschillen.

Daarom wordt voorgesteld de verlichtingsregimes te harmoniseren en ook de verlichting van monumenten mee op te nemen in deze regimes, wat tot op heden niet het geval is. Concreet wordt voorgesteld het avondregime niet langer tot middernacht te laten lopen, maar tot 22u30. Daarnaast wordt voorgesteld ’s ochtends  de verlichting om 6u30 te laten opkomen in plaats van om 8u30. Dit komt de algemene veiligheid van verplaatsingen in de ochtend ten goede, vooral voor zwakke weggebruikers.

Grégoire Dallemagne, CEO EDF Luminus : “De strijd tegen de klimaatopwarming is onze topprioriteit. Daarom helpen we consumenten, bedrijven, openbare instellingen en overheden minder en slimmer te verbruiken. Dit lichtplan is daarvan een concrete realisatie die niet alleen goed is voor het milieu en de portemonnee, maar ook nog eens de verdienste heeft dat het de veiligheid en het comfort van de burger zal verhogen.”

Wim Dries, Burgemeester Stad Genk : “Stad Genk heeft een traditie van steeds onderbouwd te werk te gaan. Op korte termijn is zo’n lichtplan al een schot in de roos, maar vooral geeft het ons ook mogelijkheden om in de toekomst onze openbare verlichting op een gefundeerde wijze verder te verbeteren voor onze inwoners, maar ook voor het milieu.”

 

 

 

 

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Wim Dries

Burgemeester, Stad Genk

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be