Oprichting van de tweede onderhoudsantenne ten dienste van de hernieuwbare energie-installaties in België

Na de oprichting van een eerste antenne in 2015 te Villers-le-Bouillet, huldigen EDF Renewables, de dochteronderneming van de Groep EDF gespecialiseerd in hernieuwbare energie, en EDF Luminus vandaag hun tweede exploitatie- en onderhoudsantenne (O&M) in in de lokalen van het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA te Froyennes officieel in. Doelstelling: snelle interventies van het team van vijf lokale onderhoudstechnici op de hernieuwbare-energie-installaties van hun klanten in Picardisch Wallonië en in de omringende regio’s mogelijk maken.

Via hun lokale joint venture EDF Renewables Belgium bieden EDF Luminus en EDF Renewables exploitatie- en onderhoudsdiensten aan aan de beheerders van windmolenparken en industriële zonnecentrales op het Belgische grondgebied. Hun doel bestaat er enerzijds in de levensduur van de installaties te optimaliseren en anderzijds de performantie en het rendement ervan te verbeteren.

Verhoogde reactiviteit dankzij de nabijheid

De eerste antenne, die gevestigd is in Villers-le-Bouillet in de provincie Luik, in de directe omgeving van de installaties waarvoor ze verantwoordelijk is, stond reeds in voor de exploitatie en het onderhoud van vier windmolenparken, hetzij 33 turbines met een geïnstalleerd vermogen van 71 MW: Villers-le-Bouillet en Wanze (8 windmolens - 12 MW), Walcourt (6 windmolens - 9 MW), Sovet (6 windmolens - 20,4 MW), Fernelmont (3 windmolens - 6,9 MW),  Floreffe (7 windmolens - 16,1 MW)  en Geel Laakdal (3 windmolens - 6,6 MW).

Vandaag komen er nog 26 windmolens bij met een totaal vermogen van 57,3 MW: Doornik (8 windmolens – 17,6 MW), Estaimpuis (5 windmolens – 11 MW), Kortrijk en Leuze (13 windmolens – 28,7 MW).

In totaal zal de dochteronderneming met deze nieuwe antenne het onderhoud verzekeren van 59 windmolens, met een totaal vermogen van 128,3 MW.  

Werkgelegenheid en sterke lokale verankering

De joint venture die in 2015 van start ging met 4 werknemers stelt momenteel  5 personen te werk te Froyennes en 12 te Villers-le-Bouillet, hetzij een totaal van 17 voltijdse werknemers. De doelstelling die bij de oprichting van de eerste antenne werd aangekondigd, namelijk een verdrievoudiging van de tewerkstelling, is dus ruimschoots gerealiseerd.   

De oprichting van deze antenne in Picardisch Wallonië versterkt de lokale verankering van IDETA en EDF Luminus. Ze bevordert toekomstige projecten inzake hernieuwbare energie en is een belangrijke stap voor de energietransitie in de regio. Als belangrijke speler inzake economische ontwikkeling, verheugt IDETA zich erover dat er zich een nieuw bedrijf vestigt in een van haar kantoren en daarmee voor extra jobs zorgt. Een bedrijf dat bovendien concrete groeiperspectieven heeft.  

Een nieuw activiteitendomein op Belgisch grondgebied ten dienste van andere eigenaars van hernieuwbare-energie-installaties

De diensten aangeboden door EDF Renewables en EDF Luminus via deze gemeenschappelijke dochteronderneming zijn uniek op de Belgische markt dankzij het gebruik van full scope contracten, 24u/24 opvolging en controle op afstand van de installaties, een gegarandeerde beschikbaarheid, multi-turbine-expertise en een nauwe samenwerking met de klanten om de performantie van de parken te verbeteren.

Deze troeven, in combinatie met de expertise van EDF Renewables in de exploitatie en het onderhoud van installaties voor vernieuwbare energie, met een beheer van meer dan 14 GW wereldwijd*, en met de sterke lokale verankering van EDF Luminus in België, stellen de onderneming vandaag de dag in staat haar knowhow ter beschikking te stellen van andere uitbaters van installaties voor vernieuwbare energie, zowel windmolenparken als industriële zonnecentrales.

Op langere termijn wil het bedrijf een onvermijdelijke speler op de Belgische markt worden, dankzij een unieke expertise die het bedrijf in staat stelt het O&M-beheer te verzekeren van verschillende turbinetechnologieën en types van hernieuwbare-energie-installaties.

 

*op 30 juni 2018

 

 

Over EDF Renewables

EDF Renewables is de dochteronderneming van de Groep EDF gespecialiseerd in de ontwikkeling van hernieuwbare energie op internationaal vlak. In België verzekert EDF Renewables de exploitatie en het onderhoud van 128,3 MW aan windenergie in het kader van een joint venture met EDF Luminus. De Groep is ook aanwezig in de offshore windenergiesector van het land. Het is de thuisbasis van het groot offshore windpark van C-Power met een totale capaciteit van 325,2 MW.

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Manon de Cassini-Hérail

EDF Renewables

Clarisse Placidoux

EDF Renewables

Anne-Marie Goemaere

Chargée de Communication, Ideta

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be