Primeur in België: een windmolenpark in een bosbouwgebied draagt bij tot een groter respect voor de natuur

De Waalse minister van Begroting, Financiën, Energie, Klimaat en Luchthavens, Jean-Luc Crucke, en het gemeentebestuur van Lierneux hebben vandaag het 1ste windmolenpark van Luminus in een bosbouwgebied bezocht. Met deze investering, die kadert binnen een duurzaam en multifunctioneel bosbeheer, bevestigt Luminus zijn engagement in de strijd tegen de klimaatopwarming.

 

Een primeur in België

Het is het eerste windmolenpark van Luminus – en tevens het eerste in België – dat volledig in een bosbouwgebied ligt. Het park telt 6 windmolens van 3,2 MW en 180 m hoog, en bevindt zich op het grondgebied van Lierneux in de provincie Luik. Dankzij een jaarlijkse productie van 36,7 GWh, goed voor het energieverbruik van 9.200 huishoudens gezinnen,  zal de uitstoot van ongeveer 16.000 ton CO worden vermeden in vergelijking met een klassieke thermische centrale.  Het is de bedoeling dat een van deze windmolens op termijn eigendom wordt van een lokale coöperatieve, aangezien Luminus zijn project heeft opengesteld voor participatie door het grote publiek.

 

Het grootste respect voor de natuur 

Dit windmolenpark bevindt zich in een gebied met een geringe biologische waarde wegens de vroegere houtproductieactiviteiten (naaldbomen) en zijn ligging vlak bij een hoogspanningslijn. Het park heeft als voordeel dat de windmolens zich op zeer grote afstand van woningen bevinden.  Luminus heeft initiatieven opgestart om de veengebieden met bijhorende koolstofputten te beschermen en de biodiversiteit te vergroten.  Daarnaast werden er aan de voet van de windmolens open gebieden aangelegd om een microbiotoop te creëren en natuurlijke regeneratie mogelijk te maken. De ecologische functie van dit bosrijke gebied zal er dus op vooruitgaan. Er zullen ook bewegwijzerde paden worden aangelegd voor het grote publiek en de didactische functie zal verder worden ontwikkeld. Tot slot zal ook de economische functie behouden blijven omdat er nog steeds hout zal geproduceerd worden en dit in betere omstandigheden omdat de bestaande wegen verbeterd zijn, en dit met respect voor de samenstelling van de grond. Het bos zal dus op multifunctionele wijze beheerd worden.

 

De strijd tegen de klimaatopwarming

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatopwarming een werk van elke dag. Luminus investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Het bedrijf zet sinds 2001 in op windenergie en zijn windmolenpark kent een constante groei.Met zijn 186 windmolens met een vermogen van 440 MW produceert Luminus elk jaar 960 GWh hernieuwbare energie in België. Dat dekt het energieverbruik van ongeveer 240.000 huishoudens. Het bedrijf is nummer 1 op het vlak van onshore windenergie en wil zijn geïnstalleerde vermogen tegen 2022 verhogen tot meer dan 700 MW.

 

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: “Dankzij dit windmolenpark draagt Luminus met de geproduceerde hernieuwbare energie niet alleen bij in de strijd tegen de klimaatverandering, maar bevorderen we ook de biodiversiteit in een gebied met een geringe biologische waarde.” 

Anne Grandjean

Communication Director, EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be