Puurs Logistics Centre produceert lokale groene stroom met 7.120 zonnepanelen van Luminus
In aanwezigheid van burgemeester Koen Van den Heuvel huldigden vastgoedontwikkelaar en -investeerder Goodman, haar klant Fiege, één van Europa’s voornaamste logistieke bedrijven, en Luminus vandaag de 7.120 zonnepanelen in die Insaver op het dak van het Puurs Logistics Centre heeft geïnstalleerd. De gloednieuwe zonne-installatie is goed voor 2.746 MWh groene stroom per jaar, waarmee ieder jaar 480 ton CO2 wordt vermeden.
100% groene en lokale energie
Insaver, dat deel uitmaakt van de Groep Luminus, rondde onlangs de installatie af van 18.000 m2 zonnepanelen op het dak van het Puurs Logistics Centre, goed voor bijna 3 voetbalvelden. De zonne-installatie heeft een capaciteit van 3,20 MWp en zal ieder jaar 2.746 MWh groene energie produceren. Hiermee wordt 480 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden in vergelijking met de Belgische energiemix, hetzij het equivalent van de uitstoot van ongeveer 170 dieselwagens (1) of 400 commerciële heen – en terugvluchten Brussel – New York (2).
Jan Pollaris, CEO van Insaver: “De zonnepaneleninstallatie bij het Puurs Logistics Centre is het grootste project dat Insaver tot op heden realiseerde. We zijn trots dat we onze klant Goodman konden helpen in deze belangrijke stap naar duurzaamheid en energietransitie. Samen met Goodman bekijken we vandaag hoe we ook op andere van hun sites vergelijkbare projecten kunnen realiseren.”
Fiege, dat gebruikmaakt van het logistieke centrum, zal ongeveer 10 % van de lokaal geproduceerde groene stroom zelf verbruiken. De rest wordt op het net geïnjecteerd. ATS Groep, dat eveneens deel uitmaakt van de Groep Luminus, breidde hiervoor de hoogspanningsinstallatie op de volledige site verder uit.
Christoph Verhavert, HR Manager van Fiege: “Sinds het startschot van de verbouwingen van deze site in 2017, is het altijd de bedoeling geweest om in samenwerking met Goodman de site duurzaam te ontwikkelen. Dit komt naar voren in de keuze van HVAC technieken, verhoogde isolatie van de bestaande structuren, tot zelfs de aanplanting van een Urban Forest op een braakliggend stuk. Met de plaatsing van de zonnepanelen is nu de laatste stap in dit traject gezet en we zijn dan ook verheugd dat we samen met onze partner Goodman kunnen bijdragen tot een gezondere leefomgeving.”
Duurzame logistieke ruimte
Vanuit het Puurs Logistics Centre worden zowel de Belgische als de West-Europese markten bediend. Puurs-Sint-Amands ligt op de belangrijke logistieke as Antwerpen-Brussel en op slechts 6 km afstand van de containerterminal in Willebroek, waar dagelijkse verzendingen naar de twee grootste zeehavens in Europa (Rotterdam en Antwerpen) plaatsvinden. Deze strategische ligging in het hart van de 'Gouden Driehoek' van België maakt het mogelijk voor bedrijven zoals Fiege om van hieruit hun goederenstroom efficiënt te beheren. Het Puurs Logistics Centre is opgedeeld in flexibele units, samen goed voor een verhuurbare oppervlakte van 53.000 m2.
Als één van ’s werelds grootste ontwikkelaar van logistiek vastgoed verduurzaamt eigenaar Goodman continu haar portfolio. Zo investeerde het fors in het nieuwe zonnedak in Puurs-Sint-Amands. Lien Standaert, Country Manager Belgium & The Netherlands van Goodman: “Onze strategie is niet enkel gericht op het duurzaam ontwikkelen van toekomstbestendig vastgoed. We investeren daarnaast voortdurend in onze bestaande panden zodat deze blijven beantwoorden aan de hoogste standaarden. Het zonnepanelenpark op het dak van het Puurs Logistics Centre is daar een mooi voorbeeld van. Op die manier willen we actief bijdragen tot het behalen van het klimaatakkoord van Parijs en tegelijk ondersteunen we onze klanten in hun duurzaamheidsambities.”
Koen Van den Heuvel, burgemeester van Puurs-Sint-Amands: “Het klimaat is van ons allemaal en we kunnen de uitdaging van de klimaatverandering enkel aangaan als ieder van ons zijn steentje bijdraagt. Deze zomer heeft ons duidelijk gemaakt dat de tijd dringt. Gezinnen, overheden maar zeker ook onze bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Als burgemeester ben ik dan ook blij dat in onze gemeente deze nieuwe grote zonne-installatie van 2.746 MWh wordt gerealiseerd die jaarlijks 480 ton C02 bespaart. Puurs Logistics Centre is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Vorig jaar nog werd een Urban Forest aangeplant. Enkel dankzij deze initiatieven kunnen we het ambitieuze doel van een koolstofneutrale energietoekomst realiseren. Ik hoop dat heel wat andere bedrijven zich door dit voorbeeld laten inspireren.”
Bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst
Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. Het bedrijf heeft er zijn bestaansreden van gemaakt, namelijk bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst waar bescherming van de planeet, welzijn en economische groei met elkaar verzoend worden dankzij elektriciteit en innovatieve oplossingen en diensten.
“De afgelopen zomer werden we geconfronteerd met extreme wateroverlast in België, Nederland, Duitsland en Italië, en bosbranden in Canada, Spanje, Zuid-Frankrijk en Turkije. De frequentie van extreme weerfenomenen neemt alsmaar toe en die fenomenen worden zelfs intenser. We zijn de eerste generatie die geconfronteerd wordt met de gevolgen van de klimaatverandering, maar ook de laatste die er wat aan kan doen. legt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus uit. ‘Als we onze krachten bundelen, kunnen we de CO2-uitstoot, die de oorzaak is van de klimaatverandering, drastisch verminderen en zo snel mogelijk een CO2-neutrale energietoekomst bouwen. Grote hernieuwbare energieprojecten zoals hier in Puurs-Sint-Amands zijn broodnodig. Bovendien maakt het niet alleen een verschil voor het halen van de hernieuwbare energiedoelstellingen, maar ook voor de energiefactuur van een bedrijf”, voegt hij toe.
(1) bij 15.000 km/jaar, een gemiddelde dieseluitstoot van 3,175 kgCO2e/L en een brandstofverbruik van 6 l/100 km
(2) een vlucht Brussel – New York, hetzij het equivalent van 21,2 ton CO2-uitstoot
Over Insaver
Insaver is in 2012 ontstaan uit een oprechte interesse in de verbetering van de energiebesparing van gebouwen en werkt dagelijks aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van gezinnen en bedrijven in Vlaanderen & Brussel. Het bedrijf is gespecialiseerd in zonnepanelen, dakisolatie en –renovatie en batterijsystemen. In 2017 trad Insaver toe tot de Groep Luminus. Insaver realiseerde in 2020 meer dan 1450 installaties voor een totaal van 13500 KWp zonnepanelen. Insaver telt meer dan 30 werknemers en is gevestigd op het bedrijventerrein Europark in Houthalen-Helchteren.
Over Goodman
Goodman is een geïntegreerde vastgoedgroep die logistiek en bedrijfsvastgoed bezit, ontwikkelt en beheert in continentaal Europa, het Verenigd Koninkrijk, Azië-Pacific, Noord-Amerika en Brazilië. De Groep ontwikkelt en investeert voornamelijk in logistiek vastgoed en distributiecentra.
Met een totaal beheerd vermogen van €34,3 mld en 366 eigendommen in beheer is Goodman de grootste vastgoedgroep gespecialiseerd in logistiek en bedrijfsvastgoed genoteerd op de Australian Securities Exchange. Daarnaast is Goodman een van de grootste beursgenoteerde gespecialiseerde vermogensbeheerders wereldwijd. In Europa is Goodman actief op de belangrijkste consumentenmarkten in Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Voor meer informatie: http://be.goodman.com
Over Fiege
De Fiege Group, met het hoofdkantoor in Greven in Westfalen, is een toonaangevend Europees logistiek bedrijf dat gespecialiseerd is in efficiënte supply chain-oplossingen. Met meer dan 10.000 werknemers verspreid over 160 locaties in 15 landen en met klanten in voornamelijk Europa, India en China, opereert FIEGE op internationale schaal.
Sinds de oprichting in 1873 door Joan Joseph Fiege, heeft de Fiege familie het bedrijf aangestuurd. Op dit moment staat de vijfde generatie aan het roer. De neven Jens en Felix Fiege maken deel uit van de vier leden in de Raad van Bestuur en leiden gezamenlijk het bedrijf.
Fiege wordt gezien als een pionier op het gebied van contractlogistiek en heeft zich sinds haar oprichting steeds verder ontwikkeld van een transportbedrijf naar een wereldwijd-opererende full-service logistiek dienstverlener. Ook al worden tradities gekoesterd, Fiege heeft zich altijd ontwikkeld, zodat FIEGE state of the art kon blijven in tijden van digitalisering en automatisering.
Fiege houdt zich bezig met de volgende kernsectoren: Mode, Healthcare, Industrie, Consumer Goods, Banden, Media & Mail en multi-channel-Retail. Wij ontwikkelen geïntegreerde oplossingen voor onze klanten op het gebied van e-commerce, transport, zee- en luchtvracht, douane-inklaring, warehousing, (pakket)leveringen en vastgoedmanagement, met een dienstenassortiment van advies tot de implementatie van een supply chain-concept.