Sogepa en EDF Luminus richten de nv Demainvest op om bedrijven te helpen hun ecologische voetafdruk en energiefactuur te verkleinen

De nv Demainvest, resultaat van een samenwerking tussen Sogepa en EDF Luminus, zal actief zijn in de ontwikkeling, de bouw en de uitbating van projecten op het vlak van energie-efficiëntie, energiebevoorrading en de productie van energie en warmte. Demainvest zal projecten leiden die gericht zijn op energiebesparing, zonne-energie of windenergie voor de bedrijven die Sogepa in haar portefeuille heeft.  

De Waalse Regering heeft Sogepa, Société publique wallonne de Gestion et de Participations, 20 M€ toegekend in het kader van het “Kyotofonds” om projecten omtrent energie-efficiëntie en hernieuwbare energie te ontwikkelen voor de bedrijven in haar portefeuille. Sogepa is een investeringsfonds met als doel de economische en maatschappelijke ontwikkeling van Wallonië te ondersteunen. Ze komt op financieel vlak tussen en biedt bedrijven economische, industriële en duurzame begeleiding. In haar portefeuille zaten eind 2017 ongeveer 163 ondernemingen waar nu ook de hele sector ter financiering van de infrastructuur voor volksgezondheid en sociale bijstand (ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, verzorgingstehuizen voor mindervaliden, serviceflats, enz.) behoren en waarvan Sogepa de leiding heeft via haar filiaal Wallonie Santé onder leiding van Philippe Buelen.

Om haar bedrijven te helpen hun ecologische voetafdruk en energiefactuur te verkleinen, wilde Sogepa beroep doen op een betrouwbare en ervaren partner op het vlak van energiebesparing en hernieuwbare energie. Met EDF Luminus vond ze een partner die de nodige ervaring en knowhow ter beschikking stelt om de projecten tot een goed einde te brengen. De twee partners hebben hiervoor de naamloze vennootschap Demainvest opgericht, met als doel de ontwikkeling, de bouw en de uitbating van projecten op het vlak van energie-efficiëntie, energiebevoorrading en de productie van energie en warmte. Demainvest zal projecten leiden die gericht zijn op energiebesparing, zonne-energie of windenergie voor de bedrijven die Sogepa in haar portefeuille heeft.

Op het vlak van energiebesparing biedt Demainvest geïntegreerde oplossingen aan, gaande van de isolatie van gebouwen, de verbetering van industriële installaties en de HVAC uitrusting. Hiervoor lopen momenteel al verschillende studies.

Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus : “Deze samenwerking bevestigt de wil van het Waals Gewest om op duurzame wijze te ondernemen. Ze vond met EDF Luminus een innovatie en ervaren partner om hieraan mee te werken. Dit initiatief kadert perfect in onze strategie die erin bestaat onze klanten energie-efficiënte oplossingen aan te bieden, hen te helpen hun energieverbruik te verminderen en elektriciteit te produceren die afkomstig is van hernieuwbare en duurzame productiebronnen om zo actief mee de strijd aan te gaan tegen de klimaatopwarming”.

Philippe Buelen, 1e Vicevoorzitter van Sogepa en CEO van Wallonie Santé ziet in deze samenwerking mooie vooruitzichten voor duurzame projecten en voegt hier aan toe: “Op basis van een rapport besteld door Sogepa werd gekozen voor systeem van derde investeerder. Sogepa rekent op de steun van een specialist in eco-energie – in dit geval EDF Luminus – om oplossingen op maat te bieden. Wij zorgen voor alles.

 

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Philippe Buelen

1e Vice-Président Sogepa / CEO Wallonie Santé, Sogepa

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be