Sportcentrum Mounier kiest voor groene stroom en installeert samen met Luminus 614 zonnepanelen op zijn dak

Luminus en zijn filiaal Dauvister hebben 614 zonnepanelen geïnstalleerd op de daken van het sportcentrum Mounier in Sint-Lambrechts-Woluwe. Dankzij die panelen zal de energiefactuur van deze site met 83% dalen en zal 40 ton COminder worden uitgestoten.

Minder broeikasgassen in het Brussels Gewest

Dit project draagt bij tot de ambities van het Brussels Gewest om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, in een periode waarin de ecologische transitie een van de prioriteiten is. Vermits het grootste deel van de uitstoot van broeikasgassen afkomstig is van gebouwen (60%), is de installatie van zonnepanelen dan ook een logische keuze.

Hernieuwbare en lokale stroom

Dagelijks worden een vijftigtal disciplines beoefend in het sportcentrum Mounier, dat over meer dan 20 zalen en terreinen beschikt voor allerhande sportactiviteiten. Fitness, tennis, padel, klimmen, dans, voetbal of sportdisciplines voor senioren … deze 12.000 m² grote ruimte in het Brussels Gewest biedt voor elk wat wils. De raad van bestuur van dit sportcentrum is voortdurend op zoek naar oplossingen voor een duurzaam en efficiënt beheer van zijn gebouwen. Daarom beslisten de bestuurders om Luminus de opdracht te geven zonnepanelen te plaatsen op de daken van het sportcentrum (1.600 m²) om zo een deel van zijn energieverbruik te dekken. De panelen werden geïnstalleerd door Dauvister, een filiaal van Luminus dat gespecialiseerd is in energieoplossingen voor verwarming, fotovoltaïsche energie, ventilatie en airconditioning.

De installatie telt 614 zonnepanelen. Met een totaal vermogen van 206 kWc zullen ze jaarlijks 177 MWh groene stroom produceren en de uitstoot van 40 ton CO2 in de atmosfeer voorkomen, hetzij het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van 10 gezinnen. Het verbruik van het gebouw zal met 83% dalen. Kortom, het sportcentrum Mounier beschikt voortaan over gratis lokale groene stroom om een groot deel van zijn verbruik te dekken en een aanzienlijke besparing op zijn energiefactuur te realiseren.

Jean-Jacques Deheneffe, Voorzitter van het sportcentrum Mounier: “Het sportcentrum Mounier en zijn Raad van Bestuur zijn altijd al pioniers geweest op het vlak van duurzame ontwikkeling. We hebben in 2007 als eerste geïnvesteerd in tennisballons met dubbel zeil en zijn in 2012 overgestapt op ledverlichting in de sporthallen. In 2016 kregen we als eerste sportcentrum het label ‘eco-dynamisch bedrijf’ toegekend.”

Stéphane Dauvister, CEO van Dauvister: “Dauvister heeft de wens van de klant om zijn ecologische voetafdruk en zijn energiefactuur te verminderen, vervuld. Dankzij zijn ervaring is Dauvister in staat om fotovoltaïsche installaties, gekoppeld aan de nieuwste technologieën, te ontwerpen, te plaatsen en te onderhouden met het oog op een gegarandeerd rendement.  Dit type installatie is een ecologische, veilige en rendabele investering.”

De werken werden uitgevoerd tijdens de lockdown, met volledige inachtneming van de veiligheidsmaatregelen. Op die manier kon het sportcentrum, toen het opnieuw openging, ten volle profiteren van deze nieuwe bron van groene energie.

De ambitie van Luminus: zijn klanten helpen om minder en beter te verbruiken

In het kader van de strijd tegen de klimaatopwarming moeten alle initiatieven die gericht zijn op de productie en het verbruik van lokale en groene energie, aangemoedigd worden.  “De bescherming van de planeet is een dagelijkse zorg voor Luminus”, bevestigt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus.  “Dit project kadert volledig in onze strategie om onze klanten energie-efficiënte oplossingen te bieden om hen te helpen minder te verbruiken en op die manier de klimaatverandering tegen te gaan.  We zijn trots dat we onze klanten kunnen bijstaan met deze zowel economische als ecologische (of eco-logische) investering!”

Luminus Media Relations

 

Martine Moreau

Communication Manager, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be