Start openbaar onderzoek voor de bouw van een windturbine op de site van AGC Glass in Mol

Vandaag, 4 oktober 2023, start het openbaar onderzoek voor de windturbine die Luminus wil bouwen op de site van AGC Glass Europe in Mol. Tijdens een periode van 30 dagen hebben de omwonenden de kans om zich uit te spreken over het project waarmee AGC haar bestaande productieproces verder kan verduurzamen en een belangrijke stap zet in haar routekaart op weg naar koolstofneutraliteit.

Start openbaar onderzoek

Luminus diende eind augustus een omgevingsvergunningsaanvraag in voor de bouw van een windturbine op de site van AGC Glass Europe in Mol. Nu deze aanvraag volledig en ontvankelijk is verklaard, werd vandaag het openbaar onderzoek opgestart door de gemeente Mol. Tijdens deze periode, die 30 dagen duurt, hebben de omwonenden de kans om zich uit te spreken en suggesties te formuleren.

Een zorgvuldig gekozen locatie

De plannen van Luminus en AGC Glass Europe om een windturbine te bouwen op de site van AGC Glass in Mol dateren al van 2021. De plek bevindt zich in industriegebied, centraal op de terreinen van AGC Glass Europe en is gelegen binnen een aangeduide zoekzone voor windenergie. Ondanks een gunstig advies van de Provinciale omgevingsvergunningscommissie en nadien de Gewestelijke omgevingsvergunningscommissie, werd er geen vergunning verleend door de Vlaamse Overheid. De beslissing was gebaseerd op enkele mogelijke onduidelijkheden in het dossier. Luminus heeft in tussentijd bijkomend onderzoek verricht om deze onduidelijkheden weg te nemen en een nieuwe omgevingsvergunningsaanvraag ingediend met bijkomende motivering en extra studies. Het project werd in februari 2023 opnieuw voorgesteld tijdens een infomarkt waarvoor alle buurtbewoners per brief werden uitgenodigd.

Lokaal geproduceerde stroom die ter plaatse wordt verbruikt

76% van de opgewekte groene stroom zal ter plaatse door AGC worden verbruikt. De rest van de groene stroom wordt op het net gezet. De windturbine, met een geïnstalleerd vermogen van 4,5 MW en een tiphoogte van maximaal 200 meter, zou ca. 10.000.000 kWh groene energie per jaar produceren, wat overeenkomt met het verbruik van 2.860 gezinnen. Op die manier wordt elk jaar ca. 2 120 CO2 vermeden.

Klimaatneutraliteit AGC Glass

Deze nieuwe windturbine op de site van AGC Glass draagt niet alleen bij aan de versnelling van de energietransitie, maar biedt ook op lokaal vlak een aantal belangrijke voordelen. De lokaal opgewekte groene stroom zal een belangrijke bijdrage leveren aan de routekaart van AGC Glass Europe, de grootste industriële werkgever uit de regio, op weg naar CO2-neutraliteit. Door het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik van haar Belgische productiefaciliteiten te verhogen, komt AGC, de wereldleider in vlakglas, weer een stap dichter bij het streven om haar vlakglasproductie voor de bouw, de auto-industrie en verschillende andere sectoren nog duurzamer te maken en kunnen zij tegemoet komen aan de toenemende vraag van hun klanten en de maatschappij naar duurzamere en CO2-arme producten .

AGC Glass Europe en Luminus hebben ook voor andere productiesites van AGC ​ een stroomafnameovereenkomst gesloten voor de levering groene energie. ​ AGC streeft ernaar zijn CO2-uitstoot ook voorhaar Belgische vestigingen jaarlijkse aanzienlijk te verminderen.

Het gaat AGC ook om lokaal geproduceerde groene stroom op haar productiesites. Luminus bouwde hiervoor al in 2021 een windturbine op de site van AGC in Seneffe, wat de eerste windturbine wereldwijd was voor de glasproducent, en wat ook kaderde binnen het beleid van AGC Glass Europe om koolstofneutraliteit te bereiken. Dankzij deze windturbine wordt ieder jaar 1.350 ton CO2 vermeden. Luminus en AGC hebben daarnaast ook de ambitie om een windturbine te bouwen op de site van de AGC fabriek in Zeebrugge en dus ook in Mol, waarmee nog eens 2 120 ton CO2 zou kunnen worden vermeden.

Davide Cappellino, President AGC Architectural Glass Europe and Americas: "We wensen als bedrijf weer een belangrijke stap te zetten op weg naar klimaatneutraliteit. Samen met onze partner Luminus benutten we zoveel mogelijk het potentieel van hernieuwbare energie, in het kader van de routekaart van AGC naar een glasproductie met een lagere CO2-voetafdruk”.

Bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst

Met zijn 270 windturbines beschikt Luminus over een geïnstalleerd vermogen van 698 MW, goed voor de bevoorrading van meer dan 381.6000 gezinnen met groene stroom. Als belangrijke en verantwoordelijke speler en als nummer 1 in onshore windenergie en waterkracht draagt Luminus bij aan een industriële oplossing voor de energietransitie, door zijn klanten innovatieve oplossingen te bieden op het vlak van energie-efficiëntie en door massaal te investeren in hernieuwbare energie. ​

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: “Onze langdurige samenwerking met AGC Glass Europe kadert perfect binnen onze ambitie om onze klanten te helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Met de installatie van een windturbine op zijn site kan AGC Glass Europe zijn ecologische voetafdruk verkleinen door zelf de groene stroom te produceren die ze nodig hebben.”

Brecht Snoeks

Communication Manager, Luminus

Niels Schreuder

Public Affairs & Communication Manager, AG Glass Europe

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.228 MW in oktober 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be