Ter gelegenheid van Global Wind Day 2024 huldigen Luminus, IDEA en AISIN het windmolenpark van Ghlin-Baudour op de site van AISIN in

Luminus, IDEA (het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling van Cœur de Hainaut) en AISIN Europe hebben vandaag, vrijdag 14 juni, aan de vooravond van Global Wind Day, het windmolenpark van Ghlin-Baudour op de site van AISIN ingehuldigd. Het was de ideale gelegenheid om het belang van hernieuwbare energie en de uitdagingen van de energietransitie voor de Waalse bedrijven te benadrukken.

Ambitieuze doelstellingen voor een groenere wereld
Global Wind Day, de Internationale Dag van de Wind die traditioneel op 15 juni plaatsvindt, heeft tot doel het potentieel en de doeltreffendheid van wind als energiebron in de kijker te zetten. De perfecte gelegenheid dus om alle actoren die aan de duurzame ontwikkeling in de regio Mons bijdragen, samen te brengen in een windmolenpark.

Het nieuwe windmolenpark van Ghlin-Baudour, dat vandaag, vrijdag 14 juni, werd ingehuldigd op de site van AISIN Europe, is het bewijs van een sterk engagement voor de duurzame ontwikkeling en de energietransitie in Cœur du Hainaut. Het park staat symbool voor de gezamenlijke wil van de verschillende partners om bij te dragen tot een CO2-neutrale wereld. Het windmolenpark bevindt zich in een industrieel landschap in de streek rond Mons, midden in een bedrijvenpark en in de nabijheid van grote infrastructuren zoals het Kanaal Nimy-Blaton-Péronnes.

De vier windturbines die Luminus onlangs op het bedrijventerrein van Ghlin-Baudour installeerde, werden vanaf 12 juni één voor één in dienst gesteld. Ze voorzien de bedrijven AISIN, Nouryon en Hydro (waar Luminus in maart 2019 al een eerste turbine had geïnstalleerd) rechtstreeks van stroom. Een vierde windturbine, gebouwd op een terrein dat eigendom is van IDEA, is eveneens op het lokale net aangesloten.

Met een totaal vermogen van 15,6 MW zullen deze vier machines in totaal 25.200.000 kWh produceren, het equivalent van het verbruik van 7200 gezinnen. Eens ze operationeel zijn, zullen ze ook de uitstoot van 3700 ton CO2 voorkomen in vergelijking met de Belgische energiemix.

AISIN Europe
De inhuldiging vond plaats op de site van AISIN Europe. Als toeleveringsbedrijf voor de auto-industrie waarvan de producten tijdens het gebruik energie verbruiken, meent de AISIN Group dat ze mede verantwoordelijk zijn voor het creëren van een koolstofneutrale samenleving. De groep heeft zich specifiek tot doel gesteld haar productie tegen 2035 volledig koolstofneutraal te maken en koolstofneutraliteit voor de volledige levenscyclus te bereiken tegen 2050, of zelfs 2040 voor de regio Europa. AISIN Europe stelt in België 700 mensen tewerk, waarvan de meesten op haar site van Ghlin-Baudour. De groep is bijzonder trots haar windmolen in het bijzijn van haar personeel in te huldigen op de vooravond van de internationale dag van de wind.

De aantrekkingskracht van de regio en het concurrentievermogen op energiegebied van bedrijven verhogen
IDEA promoot de productie van hernieuwbare energie in zijn bedrijvenparken en ondersteunt op grote schaal de ontwikkeling van windenergieprojecten in industrieparken. Voor IDEA, het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling van Cœur du Hainaut, kadert dit partnerschap binnen hun ambitie om actief bij te dragen aan de energietransitie, meer bepaald aan de ontwikkeling van windenergie op bedrijventerreinen.

“De doelstellingen van de strategie van IDEA voor de ontwikkeling van windenergie in Coeur du Hainaut zijn meervoudig: enerzijds bijdragen aan de energietransitie van de regio door het potentieel te maximaliseren en de projecten op coherente manier te ontwikkelen, en anderzijds de aantrekkingskracht van de regio en het concurrentievermogen op energiegebied van de bedrijven vergroten om meer lokale werkgelegenheid te creëren”, verduidelijkt Caroline Decamps, Algemeen Directrice van IDEA.

Economische en ecologische voordelen van windturbines voor bedrijven
Voor bedrijven biedt het installeren van een windturbine op hun terrein tal van voordelen. Ze besparen op hun energiefactuur, ze dragen bij aan de productie van groene energie en ze verbruiken 100% hernieuwbare energie die ter plaatse wordt opgewerkt. Bovendien zijn er voor de productie van groene energie door windturbines minder ruimte (slechts 20 x 20 m) en een kleinere investering nodig dan men aanvankelijk zou kunnen denken. Luminus profileert zich als een pionier op dat vlak, en een groot aantal van zijn zakelijke klanten heeft deze winstgevende en milieuvriendelijke oplossing al geïmplementeerd en is zich snel bewust geworden van de voordelen.

Bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst
Luminus wil de internationale dag van de wind aangrijpen om eraan te herinneren dat windenergie essentieel is om de groene stroom te produceren die we nodig hebben om onze CO2-uitstoot te verminderen.

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een engagement van elke dag. Het bedrijf heeft er zijn bestaansreden van gemaakt en wil bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst waar bescherming van de planeet, het menselijk welzijn en economische groei met elkaar verzoend worden dankzij elektriciteit en innovatieve oplossingen en diensten.

In de huidige context van klimaaturgentie helpt Luminus zijn klanten meer dan ooit om hun verbruik te verminderen dankzij innovatieve oplossingen en om een deel van hun energie lokaal te produceren aan de hand van hernieuwbare energiebronnen. Meer dan 34% van de energieproductie van Luminus is afkomstig van Belgische hernieuwbare energiebronnen. Het bedrijf is nummer 1 op het vlak van onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. Met zijn 271 windmolens beschikt Luminus over een geïnstalleerd vermogen van 702 MW, goed voor de bevoorrading van meer dan 382.000 gezinnen met groene stroom.

Xavier Leblanc, Wind Business Director bij Luminus: “We zijn trots op deze samenwerking, die perfect kadert binnen onze bestaansreden om te bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst en binnen onze ambitie om onze klanten te helpen hun energieverbruik en hun koolstofvoetafdruk te beperken. Bedrijven die een windturbine op hun terrein installeren, verlagen hun CO2-uitstoot en besparen op hun energiefactuur. Bovendien zorgen ze voor een lokale verankering van de bedrijfsactiviteiten en de werkgelegenheid doordat het concurrentievermogen van de site verhoogd wordt.”

Dit evenement was de gelegenheid om de ontwikkeling van windenergie in Wallonië aan de orde te stellen, een windturbine te bezoeken en te zien hoe windenergie kan worden gebruikt ten dienste van de bedrijven, door hen de kans te bieden een grotere energieautonomie te verwerven en door de productiemiddelen dichter bij de plaats van verbruik te brengen.

Luminus werft aan
Luminus werft personen met uiteenlopende technische profielen aan, zowel binnen windenergie als binnen andere domeinen. Als je wil bijdragen tot de verwezenlijking van onze klimaatdoelstellingen, klik dan hier voor een overzicht van onze vacatures: https://www.luminus.be/nl/corporate/jobs/

 

Over AISIN Europe

AISIN Europe, een dochteronderneming van AISIN Corporation, heeft als missie de auto-industrie innovatieve oplossingen en technologieën te bieden die de prestaties verbeteren en tegelijkertijd duurzaamheid garanderen. Door in te zetten op de beperking van de impact van zijn activiteiten op het milieu, profileert AISIN Europe zich als een innovatieve leider op het vlak van de ontwikkeling en de toepassing van groene technologieën.

Over AISIN Europe Manufacturing Mons

De productiesite van AISIN in Mons-Baudour-Saint-Ghislain produceert op heden een gamma elektronische componenten, waaronder binnenkort ook regeleenheden voor temperatuurregelingssystemen in batterij-elektrische voertuigen (BEV’s). De vestiging in Baudour staat daarnaast ook bekend voor het reconditioneren van automatische versnellingsbakken, wat een belangrijke rol speelt in de circulaire economie omdat hierdoor de hoeveelheid afval vermindert en de levenscyclus van auto-onderdelen verlengd wordt.

Over IDEA

Bedrijven. Water. Energie. Ruimtelijke ordening.

IDEA is het agentschap voor territoriale ontwikkeling van de 27 gemeenten die deel uitmaken van Cœur du Hainaut. Deze intercommunale heeft haar zetel in Mons en stelt meer dan 350 mensen tewerk. IDEA voert opdrachten van algemeen belang uit voor gemeenten, bedrijven en inwoners op het vlak van economie, energie, water en ruimtelijke ordening.

IDEA speelt een belangrijke rol in de strijd tegen overstromingen, de behandeling van huishoudelijk afvalwater en de productie/distributie van drinkwater voor bedrijven. Het agentschap coördineert de ruimtelijke ordening in de regio, die bijna 550.000 inwoners telt, via onderzoek en planning. IDEA stimuleert de economische ontwikkeling van Coeur du Hainaut en is betrokken bij de ontwikkeling van hernieuwbare-energieprojecten.

www.idea.be

 

Martine Moreau

Martine Moreau

Communication Manager, Luminus

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be