Terranova, Luminus en Nippon Gases richten Terranova Hydrogen NV op en slaan handen in elkaar voor innovatief groene waterstofproject in Zelzate

Terranova Hydrogen NV is de nieuwe vennootschap die werd opgericht door Terranova, Luminus en Nippon Gases Belgium. De drie bedrijven werken ​ samen aan de bouw en exploitatie van een installatie voor de productie van groene waterstof op de Zonneberg in Zelzate.

Productie van groene waterstof

De drie bedrijven willen op de Zonneberg samenwerken aan de bouw en exploitatie van een elektrolyse-eenheid van 2,5 MW voor de productie van groene waterstof, inclusief opslagcapaciteit en een compressie- en vulstation. Bovendien bestaat de mogelijkheid om de installatie verder uit te breiden tot 5 MW.

Van brownfield tot productiecentrum voor groene energie

De groene waterstof zal geproduceerd worden op de terreinen van Terranova op de Zonneberg in North Sea Port te Zelzate met lokaal opgewekte groene stroom. DEME, Jan De Nul en Aertssen, de aandeelhouders van Terranova, slaan al meer dan 10 jaar de handen in elkaar om deze voormalige brownfield om te vormen. ​ Op Terranova ligt inmiddels een groot zonnepark. Hiermee wordt de conversie van het voormalige brownfield naar een productiecentrum voor groene energie verdergezet. Daarnaast is de locatie centraal gelegen langs de ring R4 rond de Gentse haven, op een kruispunt van snelwegen Antwerpen-Brugge en Rijsel-Rotterdam en ook langs het kanaal Gent-Terneuzen.

Voorbereidende werkzaamheden

In het kader van de uitrol van de ‘Vlaamse waterstofvisie’ heeft de Vlaamse regering eind 2022 een strategische steun van 4,33 miljoen euro toegekend aan Terranova Hydrogen NV. Ondertussen werd ook de vergunning bekomen en startte Terranova NV met de voorbereidende werkzaamheden op het terrein. De productie van de eerste waterstofmolecule is voorzien begin 2025.

De drie partners achter Terranova (DEME, Jan De Nul en Aertssen) “zijn verheugd deze samenwerking aan te gaan met Luminus en Nippon Gases voor de productie van groene waterstof op onze terreinen. Dit is opnieuw een mooie stap in de beoogde transformatie van een voormalige brownfield naar een groene energie hub te midden van het Gentse havengebied.”

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus : “Luminus wil bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst waar bescherming van de planeet, het menselijk welzijn en economische groei met elkaar verzoend worden dankzij elektriciteit en innovatieve oplossingen en diensten. Dat is onze bestaansreden. Dit project past dan ook perfect binnen onze strategie en we zijn trots dat we actief kunnen bijdragen aan de implementatie ervan. Onze knowhow inzake hernieuwbare energieproductie, energieprojecten en elektrificatie maakt ons een ideale partner voor de ontwikkeling van industriële waterstofprojecten in België.”

Frank Rutten, Managing Director van Nippon Gases : “Om een CO2-neutrale wereld te bereiken is het belangrijk om over te schakelen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. Nippon Gases engageert zich om haar klanten te helpen deze transitie in de toekomst mogelijk te maken. Deze productie van waterstof op basis van uitsluitend groene energie is voor ons dan ook het modelvoorbeeld hoe een klimaatneutrale industrie er kan uitzien. Samen met de andere partners hopen we hiermee bij te dragen aan een toekomst waar onze kinderen en kleinkinderen nog lang van kunnen genieten.”

 

Over Nippon Gases ​
Nippon Gases, één van de leidende ondernemingen op het gebied van industriële en medische gassen in Europa, maakt deel uit van de Nippon Sanso Holdings Corporation (NSHD), die kan steunen op meer dan 100 jaar ervaring. ​ NSHD heeft ook een belangrijke aanwezigheid in Japan, Zuidoost-Azië, Australië, de Verenigde Staten en Canada, met activiteiten in 31 landen en meer dan 19.000 werknemers over de hele wereld. Onze aanwezigheid in Europa positioneert ons als een toonaangevend bedrijf met meer dan 3.000 werknemers, waarvan 27% vrouwen, die vandaag actief zijn in 13 landen en meer dan 150.000 klanten bedienen. Veiligheid, prioriteit nummer één in ons bedrijf, wordt voortdurend verbeterd dankzij het zoeken naar risicofactoren en gedragingen en het naleven van onze veiligheidsprincipes door al onze werknemers. Nippon Gases toewijding aan onze klanten, werknemers en medewerkers en aan de gemeenschappen waarin wij actief zijn, is een weerspiegeling van onze toewijding aan het milieu en aan duurzaamheid. Samen zijn wij "The Gas Professionals" en wij hebben allen hetzelfde doel voor ogen: "Het leven beter maken door middel van gastechnologie".

Meer informatie vind je in Nippon Gases’ Sustainability Report 2022 op www.nippongases.com/be-en/nippon-gases/environmental-sustainability. ​

Over Terranova

Terranova nv is een joint venture tussen Jan De Nul nv, zijn milieudochter Envisan nv, Aertssen en DEME. De drie Belgische bedrijven zijn experts in grondverzet, bagger- en maritieme werken, installaties van infrastructuur voor energiewinning op zee, milieusaneringen en civiele bouw.

Jan De Nul nv en Envisan nv maken deel uit van Jan De Nul Group, een modern en innovatief bedrijf dat complexe uitdagingen van vandaag aangaat. Zijn getalenteerde mensen ontwikkelen duurzame oplossingen die bijdragen aan de energietransitie en de toekomst van de volgende generatie veiligstellen.

De expertise van de groep ligt in vijf hoofdactiviteiten: offshore energie, bagger- en maritieme diensten, civiele bouw, milieuprojecten en projectontwikkeling. Het bedrijf maakt de productie van offshore energie mogelijk en houden waterwegen op diepte. Het bouwt nieuwe havens en creëert extra land. Het realiseert complexe infrastructuurwerken en plaatst elk type gebouw. Het pakt vervuiling aan, in welke vorm dan ook. Van ontwerp en engineering tot uitvoering en onderhoud ontzorgt Jan De Nul Group zijn klanten met totaaloplossingen die één, meerdere of zelfs alle activiteiten combineren. – www.jandenul.com

 

Brecht Snoeks

Communication Manager, Luminus

Inge Gysemans

External Marketing Communications Specialist, Nippon Gases

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be