Test van de strategische reserve : ​ centrale van Seraing met brio geslaagd

De transportnetbeheerder Elia heeft aan EDF Luminus gevraagd om de opstart van haar STEG (stoom- en gasturbine) centrale van Seraing te testen. De resultaten van die test zijn positief. Het is een bevestiging van de belangrijke rol van deze productie-eenheid voor de bevoorradinsgzekerheid van ons land. 

Deze ochtend heeft transportnetbeheerder Elia aan EDF Luminus het bevel gegeven om - in het kader van een test- haar STEG centrale van Seraing op te starten. De technische teams van de centrale zijn om 8u30 onmiddellijk de opstartprocedure gestart. De centrale bereikte in de loop van de namiddag een vermogen van 264 MW en een half uur later was dit bijna 480 MW.

Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus : “We zijn blij dat we via het mechanisme van de strategische reserve kunnen bijdragen aan de bevoorradingszekerheid van ons land. Ik wil al onze teams in Seraing van harte bedanken. Zij hebben getoond dat zij de centrale onmiddellijk kunnen opstarten zodra de netbeheerder dit nodig acht.”

De centrale van EDF Luminus in Seraing maakt als sinds 2014 deel uit van de strategische reserve. Ze kan op elk ogenblik door Elia geactiveerd worden wanneer er een tekort aan elektriciteit driegt in ons land. Op dit ogenblik zijn er een dertigtal personen aan het werk in de centrale die elke dag klaar staan om de bevoorradingzekerheid van ons land te garanderen op de ogenblikken dat er het meest nood is aan elektriciteit, zoals in deze winterperiode waarin we al meermaals hoge prijzen hebben gekend. De definitieve sluiting van de centrale is voorzien in de herfst van 2017.

EDF Luminus stelt alles in het werk om de beschikbaarheid te garanderen van haar volledig thermisch productiepark (6 centrales, goed voor een totale capaciteit van 1.281 MW), waarvan de flexibiliteit toelaat om complementair te zijn met hernieuwbare energiebronnen en hun intermitterende karakter op te vangen.

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be