Tinlot kreeg er op één dag 3.000 bomen bij tijdens Forest in One Day

In totaal werden vandaag 18.000 bomen geplant in België

Deze zondag 2 februari hebben meer dan 1.600 mensen tijdens Forest in One Day, georganiseerd door Luminus en het Jane Goodall Institute Belgium, 18.000 bomen op drie verschillende locaties in België geplant, met name in Waasmunster, Hoeselt en Tinlot. In Tinlot werden op één dag 3.000 inheemse bomen geplant, goed voor een bos van 3 voetbalvelden groot. Meer dan 300 enthousiaste vrijwilligers kwamen mee planten.

Forest in One Day in Tinlot

Luminus en het Jane Goodall Institute Belgium sloegen de handen in elkaar om in één dag drie nieuwe bossen aan te leggen. In Tinlot, meer bepaald in de deelgemeente Seny, werd een bos dat door de sparrenkever en de beukenschorskever werd gedecimeerd, herbost tot een nieuw bos van 3.000 bomen. Hiervoor werden verschillende inheemse soorten geselecteerd om het bos te herstellen en te diversifiëren. Het bos bestaat voor 90% uit beuk, eik, kastanje, kers en esdoorn. Voor de overige 10% werden naaldbomen geselecteerd. De boomplantactie was een groot succes. Wegens overdonderend succes dienden de inschrijvingen vroegtijdig afgesloten te worden. Meer dan 300 aanwezigen staken in Tinlot de handen uit de mouwen steken en hielpen mee een bos in één dag aan te planten

Voor de boomplantactie in Tinlot gingen Luminus en het Jane Goodall Institute Belgium in zee met Sylva Nova, al meer dan 20 jaar echte specialisten met een hart voor bos. “Het bos in kwestie wordt al vele jaren opgevolgd door Sylva Nova en heeft het FSC-keurmerk voor duurzaam bosbeheer gekregen. Uiteraard dragen we graag bij aan het herstel van het bos en mobiliseren we zo veel mogelijk mensen om mee te genieten van de vele voordelen van een bos. Het bekendste zijn natuurlijk de positieve effecten voor het milieu (habitat voor biodiversiteit, opname van CO2, filteren van water en zuivering van de bodem,..) maar een bus vervult ook een economische, sociale en landschappelijke functie. Een bos is kostbaar in meer dan één opzicht, aldus Pierre Hermans, oprichter van Sylva Nova.

Christine Guyot, burgemeester van Tinlot : « Deze boomplantactie was een kans voor de inwoners van Tinlot om een concreet gebaar te stellen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Het verhoogt het bewustzijn van het belang van bomen voor de toekomst van de planeet en de toekomstige generaties”.

Een strategisch partnership tussen Luminus en Jane Goodall Institute Belgium

Luminus en Jane Goodall Institute Belgium bundelen al enkele jaren hun krachten. Vorig jaar besloten ze een stap verder te gaan en sloten ze een driejarig strategisch partnership. De komende drie jaar planten ze op één dag minstens 36.000 bomen op drie verschillende locaties in België: Forest in One Day. Daarnaast planten Luminus en Jane Goodall Institute Belgium nog eens minimum 3.600.000 bomen in Afrika.

De samenwerking met de internationaal erkende en gerespecteerde primatoloog en milieuactiviste Jane Goodall is niet alleen een eer, maar ook een unieke kans om grote hoeveelheden CO2 op te vangen door bomen te planten.”, aldus Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus. Hij voegt ook nog toe: “De natuur blijft ons voortdurend inspireren. Bomen vangen CO2 op een erg efficiënte manier op. We schatten dat dankzij onze actie elk jaar minstens 80.000 C02 uit de lucht gehaald kan worden.”

Alleen al in 2020 planten Luminus en Jane Goodall Institute Belgium naast de 18.000 bomen die tijdens Forest in One Day in België geplant werden ook nog eens 1.200.000 bomen in Afrika. Tanya Perez Echeverria, voorzitter van JGI Belgium: “In Afrika heeft een boom een grotere impact dan in Europa aangezien bomen daar het hele jaar door CO2 omzetten en schaduw, beschutting, voedsel voor mens en dier en hout verschaffen en verdere ontbossing tegengaan. Samen met Luminus maken we zo Jane Goodalls droom van een duurzame toekomst waar.”

Over Jane Goodall Institute Belgium

Opgericht in 1977, zet het Jane Goodall Instituut het baanbrekende onderzoek van Dr. Goodall naar het gedrag van chimpansees voort – onderzoek dat de wetenschappelijke perceptie van de relatie tussen mens en dier veranderde. Wat begon als een inspanning om chimpansees en hun habitat te beschermen, groeide uit tot een wereldwijde beweging die nu een generatie van jonge, globale burgers inspireert en de instandhouding van gemeenschappen in Afrika ondersteunt. Het Jane Goodall Institute focus op bomen planten, jeugd empowerment programma’s en het steunen van projecten waarmee chimpansees en andere wilde diersoorten beschermd worden. Meer info op www.janegoodall.be

Over Sylva Nova

Sylva Nova is een bedrijf uit het Luikse dat actief is rond consultancy in de bosbouwsector. De zaakvoerder Pierre Hermans heeft reeds 20 jaar ervaring in bosbeheer, gaande van internationale opdrachten, projecten rond herbebossing maar evengoed rond het valoriseren van duurzaam bosbeheer in de Belgische praktijk. Meer info op www.sylvanova.eu

Brecht Snoeks

Communication Project Manager, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be