Nieuwe test van de strategische reserve: missie volbracht voor de centrale van Seraing

Transportnetbeheerder Elia heeft vandaag aan EDF Luminus gevraagd om de opstart van de stoom- en gascentrale van Seraing te testen. De resultaten van deze test zijn ook deze keer weer positief. Het is opnieuw een belangrijke bevestiging van deze productie-eenheid voor de bevoorradingszekerheid van ons land.

Vanmorgen gaf transportnetbeheerder Elia de opdracht aan EDF Luminus om als onderdeel van een test de stoom- en gascentrale van Seraing op te starten. De technische teams van de centrale begonnen onmiddellijk met de startprocedure, namelijk vanaf 8u00 deze ochtend om 264 MW te bereiken om 14u30 en bijna 480 MW een half uur later.

De EDF Luminus centrale in Seraing (485 MW), waar ongeveer dertig mensen werken, maakt sinds 1 november 2014 deel uit van de strategische reserve. Daar lange tijd onduidelijkheid bestond omtrent een eventuele verlenging van de overeenkomst besloot EDF Luminus in juli 2016 aan de autoriteiten de definitieve sluiting van deze centrale en die van drie andere eenheden op 31 oktober 2017 aan te kondigen. De beslissing van minister Marghem in januari 2017 om een nieuwe strategische reserve aan te leggen voor de komende drie winters maakt nu een heroverweging mogelijk aangezien EDF Luminus zal deelnemen aan de aanbesteding die in dit kader gelanceerd werd.

Ter herinnering, in november 2016 doorstond Seraing met succes de opstarttest opgelegd door ELIA. Bovendien is deze productie-eenheid, uitgerust met een black-start, momenteel betrokken bij een andere offerteaanvraag van ELIA. De units die voorzien zijn van een black-start-systeem kunnen opgestart worden zonder externe voeding en kunnen geleidelijk aan netgebruikers bevoorraden in geval van een black-out. De resultaten van deze aanbesteding en die van de strategische reserve zullen de toekomst van deze productie-eenheid bepalen.

Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus: « We zijn blij om bij te kunnen dragen aan de bevoorradingszekerheid van het land via het mechanisme van de strategische reserve. Ik wil van harte heel ons team van Seraing bedanken, dat eens te meer heeft aangetoond dat het klaar is om de centrale op te starten wanneer de netbeheerder het noodzakelijk acht. »

EDF Luminus blijft pleiten voor een vergoedingsmechanisme voor de capaciteit dat toelaat om op langere termijn het aanbod van ons land veilig te stellen. EDF Luminus blijft ook zijn massale investeringen in hernieuwbare energie en in het ontwikkelen van energiediensten voortzetten en streeft ernaar om te allen tijde de beschikbaarheid van het gehele thermische productiepark te verzekeren (vijf centrales met een totale capaciteit van 1.215 MW).

 

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be