Twee opendeurdagen tussen de windmolens van Luminus in Fernelmont

Naar aanleiding van de Waalse week “Lucht – Klimaat – Energie” zet Luminus, nummer 1 op het vlak van onshore windenergie in België, zijn nieuwe windmolens in Fernelmont (Marchovelette) in de kijker. Vrijdag 23 november 2018 is voorbehouden aan de scholieren van de gemeente. Op zaterdag 24 november kan het grote publiek het windmolenpark ontdekken.

Het doel van de Waalse week “Lucht – Klimaat – Energie” bestaat erin het grote publiek aan de hand van verschillende activiteiten bewust te maken van de klimaat- en energieproblematiek. Aan de hand van deze activiteiten, georganiseerd op vrijwillige basis, wil men acties promoten om de luchtkwaliteit te verbeteren, de klimaatverandering te bestrijden, het energieverbruik te beperken en het aandeel van hernieuwbare energie in ons totale verbruik te verhogen. In dat kader organiseert Luminus, met de steun van de gemeente Fernelmont, de coöperatieve Champs d’Energie en de federatie EDORA, een tweedaags evenement tussen de windmolens van Marchovelette, een deelgemeente van Fernelmont.

De kinderen sensibiliseren voor de klimaatuitdagingen

Op vrijdag 23 november worden ongeveer 200 kinderen uit Fernelmont in het windmolenpark verwacht. Op het menu: een rondleiding in een windmolen, ludieke activiteiten rond het thema ‘energie’ en pedagogische sessies omkaderd door het lerarenkorps. Deze dag staat uitsluitend in het teken van de jongeren.

Een dag voorbehouden voor het grote publiek

Luminus is trots op de vertrouwensrelatie die het bedrijf tijdens de ontwikkeling en de bouw van dit windmolenpark tot stand heeft kunnen brengen met de burgers van de gemeente Fernelmont. Om hen te bedanken organiseert het bedrijf speciaal voor hen een open dag. Dit evenement, dat eveneens toegankelijk is voor het grote publiek, vindt plaats op zaterdag 24 november 2018, van 11 tot 17 uur.  Op die dag zullen verschillende professionals alle vragen van de burgers over hernieuwbare energie beantwoorden en zullen ze hen een rondleiding geven in een windmolen. De bezoekers zullen de gelegenheid hebben om tussen de windmolens te wandelen en meer te weten te komen over windenergie, de turbines, hun technische eigenschappen en de productie van groene stroom. De deelname aan deze dag is gratis.

Adres: rue Neuve Ferme in 5380 Fernelmont. Meer info op www.fernelmont-wind.be.

Groene stroom voor 10.000 gezinnen

Het 1ste windmolenpark van Luminus in Fernelmont telt 3 windmolens die sinds november 2009 in dienst zijn. De turbines, van het type Enercon E82, hebben elk een vermogen van 2,3 MW. De jaarlijkse productie van het park wordt geschat op bijna 14 GWh, hetzij het verbruik van ongeveer 3.500 gezinnen. Dankzij deze drie turbines wordt 12.000 ton CO2 minder uitgestoten.

Het 2de windmolenpark, dat van Marchovelette, waar de twee open dagen van 23 en 24 november plaatsvinden, telt 4 windmolens van het type V112 met elk een vermogen van 3,45 MW. Deze turbines werden in oktober 2018 in dienst gesteld. De jaarlijkse productie bedraagt 26 GWh, goed voor de bevoorrading van 6.500 bijkomende gezinnen met groene stroom (1).

Dankzij deze twee parken worden in totaal ongeveer 10.000 huishoudens van groene energie voorzien en wordt jaarlijks 40.000 ton CO2 minder uitgestoten (2).

De strijd tegen de klimaatopwarming

Sinds enkele jaren speelt Luminus een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatopwarming. Het bedrijf investeert sinds 2001 in windenergie en is nummer 1 op het vlak van onshore windenergie en waterkracht in België. Met zijn windmolenpark van 174 turbines produceert Luminus ongeveer 900 GWh hernieuwbare energie per jaar, wat overeenstemt met het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 230.000 huishoudens. Dankzij zijn 7 waterkrachtcentrales op de Samber en de Maas voorziet het bedrijf 60.000 bijkomende gezinnen van groene energie. Het bedrijf wil zijn geïnstalleerde vermogen voor windenergie tegen 2021 verhogen tot meer dan 600 MW.

 

 

(1) op basis van een verbruik van 3500 kWh/jaar

(2) op basis van een gemiddelde uitstoot van 6.150 kg/woning/jaar

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be