UCB en Vanparijs Engineers, een filiaal van Luminus, stellen een warmtekrachtkoppeling bij UCB in Eigenbrakel in dienst: een cruciale fase voor UCB dat tegen 2030 koolstofneutraal wil zijn

Aan de vooravond van Wereldmilieudag stelde UCB vandaag zijn ambitieuze actieplan voor om tegen 2030 koolstofneutraal te zijn. Tegen dat jaar wil het bedrijf zijn uitstoot van broeikasgassen, waterverbruik en afvalproductie met respectievelijk 35%, 20% en 25% verminderen. Daartoe heeft UCB op zijn productiesite te Eigenbrakel verschillende energiebesparende maatregelen getroffen, in samenwerking met Vanparijs Engineers, een filiaal van Luminus.

UCB wil waarde creëren voor patiënten door zich toe te leggen op het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en innovatieve oplossingen bestemd voor personen met ernstige neurologische of immunologische aandoeningen, en dit op een zo duurzaam mogelijke wijze. UCB is vastbesloten om de ambities van het Akkoord van Parijs, vastgelegd tijdens de COP 21 en COP 22, uit te voeren. Momenteel wordt een gedetailleerd actieplan uitgewerkt om in 2030 koolstofneutraal te zijn. Aan de hand van dit actieplan wil het bedrijf de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35% en tegen 2050 met 70% verminderen, alsook het waterverbruik met 20% en de afvalproductie met 25% tegen 2030.

In het kader van het energieluik van dit plan stelt Luminus vandaag – via zijn filiaal Vanparijs Engineers – een warmtekrachtkoppeling in dienst op de site van UCB in Eigenbrakel. De warmtekrachtkoppeling van 800 kWe levert elektriciteit en warmte voor de gebouwen en de productieprocessen van UCB. Het voordeel van deze WKK-installatie is dat de elektriciteitslevering flexibel beheerd kan worden. De installatie kan op eender welk ogenblik van de dag automatisch ingeschakeld worden om gedurende enkele uren elektriciteit te leveren ter ondersteuning van het net, ook al is er geen vraag naar verwarming. De overtollige warmte die men niet onmiddellijk kan gebruiken, wordt tijdelijk opgeslagen in een buffervat van 30 m3. Dankzij een verminderd verbruik en efficiënter gebruik van de brandstof kan UCB 39% minder CO2 uitstoten dan wanneer de warmte en de elektriciteit afzonderlijk worden geproduceerd.

Charl van Zyl, Chief Operating Officer van UCB: “Ons plan is ambitieus, maar bij UCB nemen we liever zelf het heft in handen in plaats van veranderingen te moeten ondergaan. Koolstofneutraal zijn tegen 2030 is een enorme uitdaging die de medewerkers van alle vestigingen wereldwijd en in het bijzonder van de site in Eigenbrakel nu al aanpakken. Dit engagement bevestigt dat verandering mogelijk is en geeft ons de nodige energie om dit te verwezenlijken.”

Sébastien Farinotti, CEO van Vanparijs Engineers: “De ontwikkeling van deze warmtekrachtkoppeling met UCB en de plaatsing ervan op het dak van een van de grootste farmaceutische productiecentra van Europa vormde een grote logistieke uitdaging. Maar die uitdaging kadert perfect binnen onze ambitie om onze klanten te helpen hun CO2-uitstoot te verminderen dankzij onze technische expertise en onze innovatieve aanpak. En dat is ook het geval bij UCB. We zijn verheugd dat deze mooie installatie met een zeer hoog rendement kan bijdragen aan de verwezenlijking van het ambitieuze energieplan van UCB.”

Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus: “Met dit project bevestigt UCB zijn ambitie om duurzaam te ondernemen. Het bedrijf wil een beroep doen op Vanparijs Engineers – een filiaal van de Groep EDF Luminus en een innovatieve partner met veel ervaring – om mee te werken aan de ontwikkeling van dit project. Dit initiatief kadert binnen onze strategie om onze klanten energie-efficiënte oplossingen aan te bieden om hen te helpen hun verbruik te verminderen en zo de strijd tegen de klimaatverandering aan te gaan.”

 

Over Vanparijs Engineers

Al meer dan 20 jaar biedt Vanparijs Engineers aan bedrijven gespecialiseerd advies en geïntegreerde oplossingen in het domein van ononderbroken stroomvoorziening en decentrale energieproductie. Wij ontwerpen, bouwen, onderhouden en investeren in dynamische UPS systemen en installaties voor warmtekrachtkoppeling (WKK), volledig op maat en volgens de specifieke behoeften van onze klanten. Als filiaal van EDF Luminus willen wij onze klanten bijstaan in hun energietransitie door hen innovatieve en energie-efficiënte oplossingen te bieden. Met een omzet van ca. 9 Mio€ in 2017, 35 medewerkers en een filiaal in Neuchâtel (CH), zijn wij actief in Benelux, Frankrijk en Zwitserland. Met een installed base van 60 MW aan UPS en WKK installaties in eigen beheer, maken onze onderhoudsactiviteiten maken ongeveer 30% van onze totale omzet uit. Onder onze klanten bevinden prominente namen zoals GSK, UCB, AB Inbev, Sanofi, Saint-Gobain, Safran Aero Boosters, MSD, Kaneka en Novartis.

Over UCB

UCB is (www.ucb.com) is een biofarmaceutische onderneming gevestigd te Brussel (België) die zich toelegt op onderzoek en ontwikkeling van innoverende geneesmiddelen en oplossingen voor mensen met ernstige ziektes van het immuunsysteem of het centrale zenuwstelsel. Met meer dan 7.500 medewerkers in ongeveer 40 landen haalde UCB in 2017 een omzet van EUR 4,5 miljard. UCB is genoteerd op Euronext Brussel (symbool: UCB). Volg ons op Twitter: @UCB_news.

 

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Veerle Vandevorst

Sales & Marketing Coordinator, Vanparijs Engineers

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be