Van mijngas tot groene stroom: Luminus, energiepartner van Gazonor Benelux

Dankzij zijn expertise op het vlak van energie-efficiëntie staat Luminus in voor het onderhoud van de twee warmtekrachtkoppelingseenheden op de site van Gazonor in Anderlues om zo de continue beschikbaarheid ervan te verzekeren. Luminus koopt daarnaast ook de groene stroom van deze installaties terug van Gazonor Benelux. Een partnership gebaseerd op innovatie en energieperformantie.

Gazonor Benelux produceert elektriciteit op basis van mijngas uit de voormalige mijnbekkens. Gedreven door dezelfde dynamiek en innovatiegeest besloten Gazonor en Luminus samen te werken om mogelijke synergiën te identificeren. Verschillende ideeën zagen het daglicht en worden momenteel verder uitgewerkt. Twee ervan zijn al geconcretiseerd.

Groene en lokale stroom

In april 2019 heeft Gazonor Benelux, een filiaal van de groep La Française de l'Énergie, in Anderlues de eerste site voor de productie van groene elektriciteit uit mijngas in België ingehuldigd. Naast de valorisatie van een lokale energiebron vermindert de ontginning van mijngas de koolstofvoetafdruk van de steenkoolbekkens en voorkomt men dat methaan, een broeikasgas met een impact die 25 keer groter is dan CO2, naar de oppervlakte stijgt. De omzetting van mijngas in groene stroom en warmte wordt mogelijk gemaakt door twee warmtekrachtkoppelingsinstallaties met elk een vermogen van 1,5 MW.

Warmtekrachtkoppeling is een technologie waarbij tegelijkertijd warmte en elektriciteit worden opgewekt, en dit met een erg grote energie-efficiëntie.  Deze techniek zorgt voor een permanente beschikbaarheid van groene stroom en maakt het gebruik van lokale bronnen mogelijk, zoals het geval is in Anderlues.

Luminus heeft een contract afgesloten met Gazonor Benelux voor de terugkoop van de elektriciteit die afkomstig is van deze twee warmtekrachtkoppelingsinstallaties met een totaal vermogen van 3 MW.  “Genoeg om de elektriciteitsbehoeften van een stad met 14.000 inwoners te dekken en de Waalse burgers te voorzien van lokaal geproduceerde energie”, aldus Julien Moulin, Voorzitter van Gazonor Benelux, tijdens de inhuldiging van de site. “In afwachting van de invoering door de Waalse regering van het mechanisme van groenestroomcertificaten om de ontwikkeling van deze recuperatie-energie te ondersteunen, zijn we erg trots om u vandaag het resultaat van ons partnership met Luminus voor te stellen.”

Gegarandeerde en permanente beschikbaarheid van elektriciteit

Luminus Solutions, een filiaal van Luminus, staat in voor het onderhoud van beide warmtekrachtkoppelingseenheden. Het filiaal is gespecialiseerd in gedecentraliseerde energieproductie, d.w.z. de productie van elektriciteit met behulp van installaties met een klein vermogen die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet om lokale energie met een lage koolstofvoetafdruk te produceren. “Beide motoren zijn volledig geautomatiseerd en produceren constant elektriciteit. De beschikbaarheid van de installaties speelt dus een essentiële rol en we kunnen op dit gebied echt een toegevoegde waarde bieden”, verduidelijkt Sébastien Farinotti, Strategy and Business Development Director bij Luminus Solutions.

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: “Luminus investeert al enkele jaren fors in duurzame productie, energie-efficiënte oplossingen en innovatie. De strategische ambitie van het bedrijf is om zijn klanten te helpen minder en beter te verbruiken en om de energie die ze nodig hebben, op een zo duurzaam mogelijke manier te produceren. De aanpak van Gazonor Benelux past perfect in onze strategische ambitie. Wij danken Gazonor Benelux voor het vertrouwen en zijn er trots op dit dynamische bedrijf te kunnen ondersteunen in zijn ontwikkeling.”

 

 

Over Gazonor Benelux

Gazonor Benelux, een Belgisch filiaal van de groep La Française de l'Énergie, houdt zich bezig met de ontwikkeling en het beheer van projecten voor energieproductie op basis van mijngas op het Belgische grondgebied. Het bedrijf is voor 100% eigendom van La Française de l'Énergie, die gespecialiseerd is in de terugwinning van gas uit steenkool en de voormalige mijnen in Noord- en Oost-Frankrijk. Via korte ketens en dankzij haar erkende knowhow op het gebied van geologie en engineering levert La Française de l'Énergie gas, groene stroom en warmte aan regionale spelers, waardoor geïmporteerde energie wordt vervangen door schonere, lokale energie. De Groep is sinds juni 2016 genoteerd op Euronext Parijs (LFDE – ISIN: FR0013030152). Meer info op www.francaisedelenergie.fr.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be