Vierde opstarttest van de winter voor de strategische reserve: missie volbracht voor de centrale van Seraing

Transportnetbeheerder Elia heeft vandaag aan EDF Luminus gevraagd om de opstart van de stoom- en gascentrale van Seraing te testen. De resultaten van deze test zijn ook deze keer positief. Het is opnieuw een bevestiging van de sleutelrol die deze productie-eenheid speelt in de bevoorradingszekerheid van ons land.                     

Vanmorgen gaf transportnetbeheerder Elia de opdracht aan EDF Luminus om als onderdeel van een test de stoom- en gascentrale van Seraing op te starten. De technische teams van de centrale begonnen onmiddellijk met de startprocedure, namelijk vanaf 10u30 deze ochtend. Om 17u00 werd 264 MW bereikt en om 17u30 470 MW. De resultaten werden gecontroleerd en bevestigd door Elia.

Ter herinnering, de centrale van EDF Luminus van Seraing (470 MW) maakt sinds 1 november 2014 deel uit van de strategische reserve. Op 31 oktober 2017 werd een koninklijk besluit uitgevaardigd om een strategische reserve aan te leggen voor de winter 2017-2018 om de bevoorradingszekerheid van ons land te versterken. De deelname van deze thermische productie-eenheid, waar een dertigtal personen tewerkgesteld is, werd opnieuw bevestigd.

Seraing was al met succes geslaagd in de opstarttesten opgelegd door Elia in november 2016, februari 2017 en januari 2018. Het bedrijf heeft op eigen initiatief ook een test georganiseerd aan het begin van de winter in december 2017 en in januari van dit jaar. 

EDF Luminus blijft pleiten voor een vergoedingsmechanisme voor de capaciteit dat toelaat om op langere termijn het aanbod van ons land veilig te stellen. EDF Luminus blijft ook zijn massale investeringen in hernieuwbare energie en in het ontwikkelen van energiediensten voortzetten en streeft ernaar om te allen tijde de beschikbaarheid van het gehele thermische productiepark te verzekeren (vijf centrales met een totale capaciteit van 1.171 MW).

 

Anne Grandjean

Communication Director, EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be