Voorafgaande informatievergadering in Seraing

In het kader van de procedure voor het bekomen van een omgevingsvergunning heeft Luminus vandaag aan de bevolking van Seraing zijn project voorgesteld dat bestaat uit de vernieuwing van de huidige vergunning voor zijn centrale in Seraing en de bouw van een nieuwe productie-eenheid met een Stoom- en Gasturbine (STEG) op dezelfde site. Zoals de wet voorziet, beschikken de buurtbewoners nu over 15 dagen de tijd om hun opmerkingen en suggesties te formuleren over het project.  

De transmissienetbeheerder voor elektriciteit Elia heeft berekend dat er nood is aan 3900 MW nieuwe productiecapaciteit in België tegen 2025, moment waarop de wet de sluiting van de kerncentrales voorziet. Tegen dan moeten er dus alternatieve productiemiddelen beschikbaar zijn om de elektriciteitsvraag van het land te dekken. 

Gascentrales kunnen het variabele karakter van hernieuwbare energie opvangen en kunnen zich snel aanpassen om de nodige hoeveelheid energie te produceren op het ogenblik dat de verbruikers deze nodig hebben. Op termijn zal de STEG-technologie gebruik kunnen maken van groen gas of waterstof. 

Het project dat vandaag werd voorgesteld situeert zich juist naast de huidige centrale tussen de RN90 en de Maas in het bedrijvenpark “Parc d’activité du Val” in Seraing. Het project bestaat uit de bouw van een elektriciteitscentrale met een Stoom- en Gasturbine (STEG). De bestaande centrale wordt geoptimaliseerd en de koeltoren wordt ingezet voor de nieuwe eenheid. 

De voorafgaande informatievergadering (“Réunion d’Information Préalable”) is pas de eerste verplichte stap in de procedure voor het bekomen van een omgevingsvergunning (“permis unique”). Er zijn nog een aantal daaropvolgende stappen te nemen alvorens een investeringsbeslissing aan de orde is. 

Zoals de wet voorziet hebben de buurtbewoners nu vijftien dagen de tijd om hun opmerkingen  en suggesties te formuleren door een brief te sturen naar het Schepencollege van Seraing (Hôtel de Ville de Seraing, Place Communale 8, 4100 Seraing) met een kopie naar Luminus (ter attentie van Marie, Arys Rue du Pont du Val 1, 4100 Seraing).  

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be