Waasmunster kreeg er op één dag 6.200 bomen bij tijdens Forest in One Day

In totaal werden vandaag 18.000 bomen geplant in België

Deze zondag 2 februari hebben meer dan 1.600 mensen tijdens Forest in One Day, georganiseerd door Luminus en het Jane Goodall Institute Belgium, 18.000 bomen op drie verschillende locaties in België geplant, met name in Waasmunster, Hoeselt en Tinlot.  In Waasmunster werden op één dag 6.200 inheemse bomen geplant, goed voor een bos van vier voetbalvelden groot. Bijna 700 enthousiaste vrijwilligers kwamen mee planten.

Forest in One Day in Waasmunster

Luminus en het Jane Goodall Institute Belgium sloegen de handen in elkaar om in één dag drie nieuwe bossen aan te leggen. In Waasmunster werden achter de Abdij van Roosenberg, waar tot voor kort een ziek naaldbos stond, 6200 inheemse bomen en struiken geplant. De boomplantactie was een groot succes.Wegens overdonderend succes dienden de inschrijvingen vroegtijdig afgesloten te worden. Bijna 700 aanwezigen staken in Waasmunster de handen uit de mouwen steken en hielpen mee een bos in één dag aan te planten.

Voor de boomplantactie in Waasmunster gingen Luminus en het Jane Goodall Institute Belgium in zee met Bosgroepen Oost-Vlaanderen, echte specialisten met een hart voor bos. Het creëren van een nieuw bos vraagt namelijk veel voorbereidend werk en de nodige expertise. “Het beplantingsplan was gemaakt, het plantsoen aangekocht en het terrein voorbereid. De kroon op het werk was natuurlijk het planten zelf, en daarvoor konden we rekenen op enthousiaste vrijwilligers”, zegt Riet Gillis, voorzitter van Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord. “Het wordt een mooi gemengd inheems loofbos met onder meer zomer- en wintereik, grove den en ruwe berk. Daarmee krijgt de biodiversiteit hier een enorme boost en maken we het nieuwe bos weerbaar voor de toekomst”.

Jurgen Bauwens, burgemeester van Waasmunster: “Dankzij dit schitterende initiatief verstevigen we onze positie als groene parel van het Waasland.”

Srategisch partnership tussen Luminus en Jane Goodall Institute Belgium

Luminus en Jane Goodall Institute Belgium bundelen al enkele jaren hun krachten. Vorig jaar besloten ze een stap verder te gaan en sloten ze een driejarig strategisch partnership. De komende drie jaar planten ze op één dag minstens 36.000 bomen op drie verschillende locaties in België: Forest in One Day. Daarnaast planten Luminus en Jane Goodall Institute Belgium nog eens minimum 3.600.000 bomen in Afrika.

De samenwerking met de internationaal erkende en gerespecteerde primatoloog en milieuactiviste Jane Goodall is niet alleen een eer, maar ook een unieke kans om grote hoeveelheden CO2 op te vangen door bomen te planten.”, aldus Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus. Hij voegt ook nog toe: “De natuur blijft ons voortdurend inspireren. Bomen vangen CO2 op een erg efficiënte manier op. We schatten dat dankzij onze actie elk jaar minstens 80.000 C02 uit de lucht gehaald kan worden.”

Alleen al in 2020 planten Luminus en Jane Goodall Institute Belgium naast de 18.000 bomen die tijdens Forest in One Day in België geplant werden ook nog eens 1.200.000 bomen in Afrika. Tanya Perez Echeverria, voorzitter van JGI Belgium: “In Afrika heeft een boom een grotere impact dan in Europa aangezien bomen daar het hele jaar door CO2 omzetten en schaduw, beschutting, voedsel voor mens en dier en hout verschaffen en verdere ontbossing tegengaan. Samen met Luminus maken we zo Jane Goodalls droom van een duurzame toekomst waar.”

Over Jane Goodall Institute Belgium

Opgericht in 1977, zet het Jane Goodall Instituut het baanbrekende onderzoek van Dr. Goodall naar het gedrag van chimpansees voort – onderzoek dat de wetenschappelijke perceptie van de relatie tussen mens en dier veranderde. Wat begon als een inspanning om chimpansees en hun habitat te beschermen, groeide uit tot een wereldwijde beweging die nu een generatie van jonge, globale burgers inspireert en de instandhouding van gemeenschappen in Afrika ondersteunt. Het Jane Goodall Institute focus op bomen planten, jeugd empowerment programma’s en het steunen van projecten waarmee chimpansees en andere wilde diersoorten beschermd worden. Meer info op www.janegoodall.be

Over De Bosgroepen

De Bosgroepen ondersteunen boseigenaars bij het duurzaam beheer van hun bos. Ze geven advies en info aan boseigenaren, ondersteunen hen bij de bosadministratie en beheerwerken en organiseren workshops en excursies. Naast het gezond houden van bestaande bossen zorgt de vzw ook voor bosuitbreiding. Meer info op www.bosgroepen.be

 

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be