WE-Power en EDF Luminus huldigen 3 windmolens in Spy in

Brussel – EDF Luminus, belangrijkste challenger op de Belgische energiemarkt, en WE-Power, de energieproducent en -leverancier van Colruyt Group, huldigen vandaag in aanwezigheid van Mevrouw Marie-Christine Marghem, Minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling, de drie windmolens van 3,4 MW in die ze samen hebben gebouwd langs de E42 in Spy. Een project dat kadert in het streven naar duurzame ontwikkeling van beide bedrijven.

Een gezamenlijk initiatief van EDF Luminus en WE-Power (Colruyt Group)

EDF Luminus, belangrijkste challenger op de Belgische energiemarkt en leider op het vlak van hernieuwbare energie, en WE-Power, het energiebedrijf van Colruyt Group, huldigen vandaag in aanwezigheid van Mevrouw Marie-Christine Marghem, Minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling hun drie windmolens langs de E42-autosnelweg in Spy in. Een van deze windmolens is eigendom van WE-Power, de overige twee van EDF Luminus. Na de recente overname van de windmolens in Floreffe en Tessenderlo en de samenwerking met de bedrijven Marlux-Stradus (Gent) en Evonik (Antwerpen) is dit voor EDF Luminus de bevestiging van de samenwerking met Colruyt Group, een voorkeurspartner die zijn visie op duurzame ontwikkeling deelt.

Positieve impact op het milieu

Met een geïnstalleerd vermogen van elk 3,4 MW leveren de windmolens elektriciteit aan 5250 gezinnen. Hierdoor wordt jaarlijks 15.000 ton CO2-uitstoot vermeden in vergelijking met de uitstoot van een elektriciteitscentrale op steenkool. Deze besparing is vergelijkbaar met de uitstoot van meer dan 4000 voertuigen (1) of 1500 woningen (2). Tijdens windstille periodes zullen de piekcentrales voorzien in de elektriciteitsbehoefte.

Twee bedrijven die samen een beleid voor duurzame ontwikkeling uitwerken

EDF Luminus investeert al meer dan 50 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Meer dan 10% van zijn productie is afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen van Belgische oorsprong. Het bedrijf wordt vandaag gezien als de koploper op het vlak van hydro-elektriciteit van het land en als een grote en onbetwistbare speler op het vlak van windenergie in België. Sinds begin dit jaar heeft EDF Luminus zijn windmolenpark uitgebreid met 18 windmolens. EDF Luminus baat in België in totaal 78 windmolens uit. EDF Luminus produceert nu jaarlijks 250 GWh aan windenergie, wat overeenkomt met de energiebevoorrading voor meer dan 70.000 gezinnen bij een standaardverbruik van 3,5 MWh/jaar.

WE-Power bezit al 7 windmolens: 3 in de buurt van het distributiecentrum Dassenveld in Halle (1999 en 2014), 1 in de buurt van het productie- en distributiecentrum van Gellingen (2006), 2 in Ieper en nu één in Spy. Op de site Dassenveld worden momenteel overigens 2 bijkomende windmolens gebouwd. WE-Power heeft tevens een vergunning bekomen voor de bouw van 2 windmolens op de site Laekebeek in Lot, waar Colruyt Group ook een groot distributiecentrum heeft. Tot slot werd een vergunningsaanvraag ingediend om een windmolen te plaatsen op de sites van Colruyt Group Fine Food (ex-Vlevico) en op de site van het toekomstige distributiecentrum van Ath-Lessines.

WE-Power bundelt alle projecten van Colruyt Group rond duurzame energieproductie op land. Om een stabiele energieproductie te verzekeren, werkt het bedrijf met verschillende energievormen en technologieën, waaronder zonnepanelen en windmolens. Sinds juli 2013 is WE-Power de energieleverancier van de interne partners binnen Colruyt Group. Hij heeft toegang tot de groothandelsmarkt, zijn on-shore productie dekt slechts 10 % van de behoeften van de groep. Met zijn eigen energieleverancier kan Colruyt Group zijn verbruik optimaliseren, autonomer handelen op de energiemarkt en zijn kosten beheren.

(1) aan 15.000 km/jaar en een gemiddelde uitstoot van 152,5 g CO2/km voor het Belgische wagenpark.

(2) aan een gemiddelde uitstoot van 6150 kg/woning/jaar

Jan Derom

Persverantwoordelijke Colruyt Group

Nico De Bie

Head of External Communication

Stephan Windels

Verantwoordelijke B.U. WE-Power

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be