Windturbine bij Molymet Belgium officieel ingehuldigd op de 20e verjaardag van Molymet België

De windturbine die vandaag werd ingehuldigd staat op de site van Molymet Belgium in de haven North Sea Port op het grondgebied van Evergem. Molymet, Europees leider in de productie van molybdeen voor de metaal- en staalindustrie, zal het grootste deel van de opgewekte stroom zelf verbruiken en zo 80% van het totale elektriciteitsverbruik halen uit hernieuwbare energie. Daarnaast investeerde de gemeente Evergem via de gemeentelijke holding Zefier mee in de windturbine. Zo komt deze ten goede aan alle inwoners van Evergem.

100% groene en lokale stroom voor Molymet Belgium

Molymet Belgium is de grootste geïntegreerde molybdeenverwerker in Europa. Molybdeen is een grondstof die haar nut bewijst in tal van innovatieve producten, gaande van sterker metaal dat beter bestand is tegen hitte en roest tot hechtingslagen in smartphones. Met ongeveer 160 werknemers produceert het bedrijf op hun site in de haven North Sea Port verschillende molybdeenproducten die gebruikt worden in de metaal-en staalindustrie, de chemie en elektronica.

Godfried Van Schuylenbergh, CEO van Molymet Belgium: “Dankzij deze samenwerking met Luminus zetten we een belangrijke stap om op termijn de eerste ‘net zero carbon’ molybdeenfabriek ter wereld te worden. Molybdeen is een strategisch belangrijk metaal omdat het een cruciale rol speelt in de groene transitie. Op de verjaardag van 20 jaar Molymet in België huldigen we deze nieuwe windturbine in die ons zal voorzien van groene energie voor de komende 20 jaar. De opgewekte energie zullen we integraal gebruiken om onze processen aan te sturen.

Met zijn tiphoogte van 200 meter, rotordiameter van 131 meter en geïnstalleerd vermogen van 3,9 MW, produceert de windturbine, die gelegen is op de site van Molymet Belgium aan de Langerbruggekaai in het hart van de haven, ieder jaar ca. 10.000 MWh groene energie. Dit komt overeen met het equivalent van het verbruik van bijna 3.000 gezinnen. Molymet Belgium zal de lokaal opgewekte groene stroom zelf verbruiken, goed voor een jaarlijkse besparing van 1.500 ton CO2.

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: “De huidige context van geopolitieke, economische en klimaatuitdagingen bevestigt dat hernieuwbare energie meer dan ooit essentieel is om onze klanten te helpen in hun energietransitie. Dankzij deze windturbine kan Molymet Belgium een groot deel van zijn lokale energiebehoefte dekken met lokaal opgewekte groene stroom. Deze turbine past dan ook perfect binnen onze missie, die erin bestaat te bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst waar bescherming van de planeet, het menselijk welzijn en economische groei met elkaar verzoend worden dankzij elektriciteit en innovatieve oplossingen en diensten.”
Sofie Bracke, Gents schepen van Economie, Handel, Sport en Haven:Een chemisch bedrijf dat zijn verjaardag viert met een windturbine. Hoe mooi is dat? Het zegt alles over de duurzame ambities van het bedrijf en bij uitbreiding onze haven. Dankzij deze turbine wordt elk jaar zo’n 1.500 ton CO2 vermeden en dat is natuurlijk waar we het allemaal voor doen: een propere haven. De ambitie van North Sea Port is om de CO2-uitstoot tegen 2030 te halveren en in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. Als we allemaal samen aan diezelfde kar blijven trekken, kunnen we daar zeker in slagen.”
Katleen Depoorter, schepen van Financiën en Begroting Evergem: De inhuldiging van deze turbine is voor de gemeente Evergem een belangrijke stap naar een klimaatneutraal beleid. Dankzij de participatie van de gemeente via Zofier kan elke inwoner van onze gemeente genieten van de return aan lokaal geproduceerde hernieuwbare energie. We streven naar een gezonde energiemix en vinden de privaat publieke samenwerking in deze dan ook uiterst belangrijk. Werken een een duurzame toekomst kan je enkel door allen samen richting toekomst te kijken!. De windturbine op de Molymet site is de 11e in onze gemeente. In principe kunnen de 11 windturbines op ons grondgebied een jaarlijks energieverbruik voor 22783 gezinnen produceren. De Molynmet wondturbine kan zo'n 3000 gezinnen van energie voorzien en brengt onze gemeente opnieuw een stapje dichter bij een klimaatneutrale gemeente. Deze stap is uiterst belangrijk en luidt bovendien een verdere samenwerking in. De Evergemse gemeenteraard keurde de participatie in een tweed windturbine in samenwerking via Zofier goed in de Kleine Nest. Deze wordt verwacht tegen januari 202
Andries Gryffroy, Vlaams volksvertegenwoordiger en deelstaatsenator: “Wij zetten al jaar en dag in op hernieuwbare energiebronnen. En sinds begin deze legislatuur hadden we reeds die versnelling hoger geschakeld. ​ En dat heeft ons geen windeieren gelegd. We hebben de wind in de zeilen. We staan op de derde plaats in Europa als het gaat om geïnstalleerde zonnepanelen per inwoner en we staan op de derde plaats als het gaat om onshore windenergie. Bovendien hebben we de vergunningsprocedure van de provincies naar Vlaanderen gehaald waardoor de doorlooptijd nog maar half zo lang mag duren.”
Carina Van Cauter, gouverneur provincie Oost-Vlaanderen: “De internationale fusiehaven North Sea Port is een absolute voortrekker op het vlak van duurzaamheid. Naast een cruciaal knooppunt voor de opslag en transport van duurzame energie, is het ook een gebied met grote mogelijkheden op het vlak van productie van bijvoorbeeld windenergie. Ik dank Luminus, Molymet, gemeente Evergem en Stad Gent voor al hun inspanningen, en voor hun wil tot samenwerking om van de Gentse Kanaalzone een toekomstgericht, duurzaam en innovatief gebied te maken dat als voorbeeld voor velen kan dienen.”

 

Gemeentelijke participatie in windprojecten

Voor steeds meer steden en gemeenten neemt het belang van investeringen in hernieuwbare energie toe. Luminus richtte daarom in 2021 Zo-Fier nv op, een gemeenschappelijk filiaal van Luminus en Zefier dat zich toelegt op de ontwikkeling, de bouw en de uitbating van projecten voor hernieuwbare energie. Zefier is reeds actief in 168 gemeentes, goed voor 4,2 miljoen inwoners of 65% van de Vlaamse bevolking. Via de participatie van Zefier in Zo-Fier kunnen de gemeentelijke aandeelhouders van Zefier participeren in windprojecten van Luminus in hun gemeente. Na de windturbine op het bedrijventerrein van Gadot Belgium, gelegen in de Gentse havenzone, werd ook de windturbine bij Molymet Belgium opgenomen in Zo-Fier.

Participatie van Evergem

Evergem verzocht Zefier om via Zo-Fier voor 49% mee in de windturbine bij Molymet Belgium te investeren. Luminus participeert voor 51%.

Strijd tegen de klimaatverandering: een werk van elke dag

Voor Molymet Belgium en Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering al vele jaren een werk van elke dag. Luminus investeert al bijna 70 jaar in de productie van hernieuwbare energie en is de nummer één in windenergie op het vasteland en waterkracht in België. Met zijn 270 windturbines beschikt Luminus over een geïnstalleerd vermogen van 698 MW, goed voor de bevoorrading van meer dan 381.6000 gezinnen met groene stroom.

 

Brecht Snoeks

Communication Manager, Luminus

Nele Van Roey

HSEQ Manager, Molymet Belgium

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be