Groene energie: Luminus en Google tekenen een nieuwe stroomafnameovereenkomst ​ (PPA) voor 2 windprojecten

Luminus zal de groene stroom van twee nieuwe windparken met een totale capaciteit van 25,2 MW aan Google leveren. De overeenkomst voorziet in de aankoop en levering van koolstofarme elektriciteit over een periode van 12 jaar. De levering van de elektriciteit start uiterlijk in 2026 en zal ingezet worden voor de activiteiten van Google in België. Het is al de tweede PPA tussen de twee bedrijven. 

Windprojecten voor Google 

Dankzij deze stroomafnameovereenkomst - een PPA is een bilaterale overeenkomst tussen een producent en een verbruikend bedrijf - zetten de twee bedrijven een nieuwe stap in de energietransitie. Luminus zal Google duurzame energie leveren van twee windparken in Henegouwen, samen met de bijbehorende garanties van oorsprong. 

Deze projecten zullen worden ontwikkeld in samenwerking met Activent Wallonie, dat de investering voor zijn rekening neemt. 51% zal in handen zijn van Luminus en de overige 49% van 5 Waalse intercommunales: CENEO, IEG, IPFBW, SOFILUX en IDEFIN. Luminus is verantwoordelijk voor de bouw en exploitatie van de projecten. Luminus zal de PPA beheren en is verantwoordelijk voor het beheer van de balans van de windparken. 

Luminus schat dat deze PPA de uitstoot van bijna 6.000 ton CO2 per jaar zal voorkomen (meer dan 70.000 ton gedurende de looptijd van het contract, gelijk aan de CO2-uitstoot van het jaarlijkse gas- en elektriciteitsverbruik van meer dan 19.000 huishoudens). 

Op weg naar klimaatneutraliteit 

Deze overeenkomst draagt bij tot de vermindering van de CO2-uitstoot op lange termijn en is volledig in lijn met de decarbonisatiedoelstelling die de twee bedrijven nastreven. De ontwikkeling van windenergie voor industriële spelers zal helpen om hun concurrentievermogen te vergroten en tegelijkertijd hun CO2-uitstoot drastisch te verminderen.

Samen, maken we het verschil !

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: "We zijn er trots op Google te kunnen ondersteunen in haar decarbonisatiestrategie. Via deze nieuwe Power Purchase Agreement (PPA) zal Luminus groene energie leveren aan Google uit twee nieuw gebouwde windparken met een capaciteit van 25,2 MW. Deze hernieuwde samenwerking met Google bevestigt onze gezamenlijke inzet om samen te bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst.” 
Thierry Geerts, Country Director Google BeLux : "Duurzaamheid is al sinds de oprichting een van de kernwaarden van Google en we lopen al meer dan tien jaar voorop bij het realiseren van een koolstofvrije toekomst. Onze ambitie om in 2030 wereldwijd volledig CO2-vrij te zijn, vereist samenwerking met belangrijke energiebedrijven zoals Luminus, die zich gezamenlijk inzetten voor duurzame energiedoelen op de lange termijn. Onze huidige prognoses geven aan dat met deze nieuwe stroomafnameovereenkomst onze kantoren en datacenter in België in 2024 zullen draaien op bijna 85% koolstofvrije energie.” 

Brecht Snoeks

Communication Manager, Luminus

Michiel Sallaets

Communications Lead Google Belgium, Luxembourg and Finland, The Netherlands (Data center comms), Google

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be